17.09.2018  |  Supply chain

Brands bruger blockchain til at promovere bæredygtige produkter

Et stigende antal store producenter på flere forskellige markeder inddrager blockchain-teknologien til at spore råvarer og materialer i deres forsyningskæder, og på den måde skabe mere bæredygtige produkter.

I jagten på mere transparens og bæredygtighed i forsyningskæderne, tager flere og flere virksomheder blockchain til sig som værktøj. Teknologien, der nok bedst er kendt som grundlaget for den virtuelle valuta Bitcoin, bliver inddraget for at skabe en fælles elektronisk log, der kan spore et produkt hele vejen fra råvare over produktion til butik, skriver Digiday.

Læs også: Alle vil med på blockchain-vognen

Blandt de nyeste eksempler nævnes mediet eksempelvis Walmart, der – som også omtalt her på sitet – gennem noget tid har brugt blockchain til at spore diverse madvarers oprindelse, sådan som Salling også gør med tun, efter succesfulde forsøg med bl.a. svinekød i Kina og skiveskårne mangoer i USA for to år siden.

Diamantproducenten De Beers udrullede i maj et blockchain-værktøj ved navn Tracr, der skal følge de ædle stenes vej fra mine til slibning og polering for at kunne dokumentere, at de ikke har været involveret i vold eller andre ulovligheder.

Og i modebranchen søsatte den danske designer Martine Jarlgaard allerede i maj sidste år, i forbindelse med Copenhagen Fashion Summit, hvor gennemsigtighed også var et tema i år, et pilotprogram sammen med startuppen Provenance, der bruger en digital platform til at spore tøjets vej fra råmaterialer til forbruger.

Stadig udfordringer for teknologien
De forskellige brands peger ifølge Digiday på, at blockchain kan opfylde forbrugernes efterspørgsel efter bæredygtighed og sikkerhed, hvilket producenterne samtidig kan bruge til at markedsføre produkterne. Via det fælles overblik, som gør alle transaktioner synlige, kan producenterne forsikre kunderne om, at deres varer er sourcet og fremstillet sikkert, lovligt og etisk korrekt.

Walmart bruger for tiden blockchain til at spore 25 forskellige fødevarer, og ifølge selskabets chef for fødevaresikkerhed og sundhed, Frank Yiannas, så kan man mærke, at ”Forbrugernes forventninger forandrer sig – de vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra, hvordan den bliver dyrket, om den er økologisk”, som han ifølge Digiday sagde til en konference i sidste uge.

På trods af potentialet på flere fronter, peger Digiday dog på, at blockchain ’stadig er i sin vorden’, med knaster omkring datakvalitet, som både brands og udbydere arbejder med, fx i forhold til at bygge teknologi, som kan finde fejl.

Læs også: Ben & Jerry’s lancerer nyt klimainitiativ baseret på blockchain-teknologi

Derudover er der også udfordringer omkring det at forene sporingsteknologi med fysiske produkter i stor skala.

”Når du tager sporing og putter det ind i den fysiske verden på tværs af en meget kompleks og multinational forsyningskæde, så bliver tingene komplicerede; hvordan får du eksempelvis placeret en chip i en luksustaske, og hvordan sikrer du dig, at den chip er sikker?”, siger Josh Ong, der er chef for global brandstrategi i Blockchain Wave Lab, til Digiday.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere