Britisk underskrift på Parisaftalen
Storbritannien ratificerede i går officielt Parisaftalen som det 111. land. Samtidig opfordrer en stribe store virksomheder USA til af holde fast i sit engagement trods Donald Trumps udmelding om det modsatte.
Med et enstemmigt parlament bag sig, underskrev udenrigsminister Boris Johnson i går (d. 17. november) Parisaftalen om klimaforandringer på vegne af Storbritannien, skriver edie. Dermed har 111 lande nu officielt ratificeret den globale klimaaftale, der blev indgået ved sidste års COP21 i den franske hovedstad.
Læs også: Parisaftalen er trådt i kraft
Den britiske premierminister Theresa May annoncerede tilbage i september, at Storbritannien ville ratificere aftalen inden årets udgang, men siden da har det, bl.a. på grund af Brexit, været småt med indikationer på, hvornår det rent faktisk ville ske.
Med ratificeringen på plads er Storbritanniens klimamålsætninger nu for alvor på plads, efter sommerens vedtagelse af det såkaldte Femte Carbonbudget, der juridisk binder landet til at opnå en målsætning om en 80 procents reduktion af drivhusgasudledninger i 2050 sammenlignet med niveauet i 1990.
Timingen er desuden glimrende, med COP22 i Marokko i fuld gang og de negative udmeldinger angående aftalen fra USA’s kommende præsident, Donald Trump, der som bekendt har lovet at trække sit land ud af alle internationale klimaaftaler.
Klimatrussel mod amerikansk rigdom
Som reaktion på netop Trumps kurs mod mere fossil energi og ditto CO2-udslip, har et bredt felt på over 350 amerikanske og internationale virksomheder netop sendt et åbent brev stilet til både Trump, Obama, medlemmerne af den amerikanske kongres og verdenslederne samlet ved netop COP22.
I brevet, der er underskrevet af bl.a. IKEA, eBay, Starbucks, Intel, Nike og Unilever, bekræfter de mange virksomheder deres ”dybe engagement i forhold til at adressere klimaforandringerne gennem implementeringen af den historiske Parisaftale”, og understreger, at de vil have et energieffektivt USA drevet af low-carbon energi.
Læs også: Ban Ki-moon: Trump vil også erkende klimaforandringerne
Lykkes det ikke vil det true det ”amerikanske fremskridt”, mens den rette kurs vil skabe job og styrke landets konkurrenceevne. På den baggrund forpligter virksomhederne sig til at gøre deres del af arbejdet og kommer efterfølgende med tre konkrete anbefalinger til de ”valgte amerikanske ledere”:
- Fortsæt den politiske støtte så USA kan nå sine nationale målsætninger og sætte endnu mere ambitiøse mål i fremtiden
- Investér i low-carbon-økonomi både internt og i resten af verden for at skabe klarhed for finansielle beslutningstagere og booste tilliden hos investorer verden over
- Hold fast i den amerikanske deltagelse i Parisaftalen
Slutteligt slår selskaberne fast, at ”en implementering af Parisaftalen vil give virksomheder og investorer modet til at forvandle de milliarder af dollars, der allerede er investeret i low-carbon-teknologi til de billioner, verden har brug for”.
-AK