Britisk underskrift på Parisaftalen

Storbritannien ratificerede i går officielt Parisaftalen som det 111. land. Samtidig opfordrer en stribe store virksomheder USA til af holde fast i sit engagement trods Donald Trumps udmelding om det modsatte.

Storbritannien har ratificeret Parisaftalen som det 111. land på verdensplan. Foto: flickr/Michael D. Beckwith.

18.11.2016

CSR.dk

Med et enstemmigt parlament bag sig, underskrev udenrigsminister Boris Johnson i går (d. 17. november) Parisaftalen om klimaforandringer på vegne af Storbritannien, skriver edie. Dermed har 111 lande nu officielt ratificeret den globale klimaaftale, der blev indgået ved sidste års COP21 i den franske hovedstad.

Læs også: Parisaftalen er trådt i kraft

Den britiske premierminister Theresa May annoncerede tilbage i september, at Storbritannien ville ratificere aftalen inden årets udgang, men siden da har det, bl.a. på grund af Brexit, været småt med indikationer på, hvornår det rent faktisk ville ske.

Med ratificeringen på plads er Storbritanniens klimamålsætninger nu for alvor på plads, efter sommerens vedtagelse af det såkaldte Femte Carbonbudget, der juridisk binder landet til at opnå en målsætning om en 80 procents reduktion af drivhusgasudledninger i 2050 sammenlignet med niveauet i 1990.

Timingen er desuden glimrende, med COP22 i Marokko i fuld gang og de negative udmeldinger angående aftalen fra USA’s kommende præsident, Donald Trump, der som bekendt har lovet at trække sit land ud af alle internationale klimaaftaler.

Klimatrussel mod amerikansk rigdom
Som reaktion på netop Trumps kurs mod mere fossil energi og ditto CO2-udslip, har et bredt felt på over 350 amerikanske og internationale virksomheder netop sendt et åbent brev stilet til både Trump, Obama, medlemmerne af den amerikanske kongres og verdenslederne samlet ved netop COP22.

I brevet, der er underskrevet af bl.a. IKEA, eBay, Starbucks, Intel, Nike og Unilever, bekræfter de mange virksomheder deres ”dybe engagement i forhold til at adressere klimaforandringerne gennem implementeringen af den historiske Parisaftale”, og understreger, at de vil have et energieffektivt USA drevet af low-carbon energi.

Læs også: Ban Ki-moon: Trump vil også erkende klimaforandringerne

Lykkes det ikke vil det true det ”amerikanske fremskridt”, mens den rette kurs vil skabe job og styrke landets konkurrenceevne. På den baggrund forpligter virksomhederne sig til at gøre deres del af arbejdet og kommer efterfølgende med tre konkrete anbefalinger til de ”valgte amerikanske ledere”:

  1. Fortsæt den politiske støtte så USA kan nå sine nationale målsætninger og sætte endnu mere ambitiøse mål i fremtiden
  2. Investér i low-carbon-økonomi både internt og i resten af verden for at skabe klarhed for finansielle beslutningstagere og booste tilliden hos investorer verden over
  3. Hold fast i den amerikanske deltagelse i Parisaftalen

Slutteligt slår selskaberne fast, at ”en implementering af Parisaftalen vil give virksomheder og investorer modet til at forvandle de milliarder af dollars, der allerede er investeret i low-carbon-teknologi til de billioner, verden har brug for”.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle