16.03.2021 | Menneskerettigheder
Brugen af kunstig intelligens i den offentlige sektor kan føre til alvorlig diskrimination
Løbende test af beregningsmodellerne og øget grad af gennemsigtighed er vejen frem, mener jurist.
Institut for Menneskerettigheder konkluderer i en ny rapport, at der i forbindelse med brugen af kunstig intelligens i den offentlige sektor, kan opstå en risiko for alvorlig diskrimination.
Det skriver HK.
”Forbuddet mod diskrimination er en af de mest grundlæggende menneskerettigheder, vi har. Derfor er det også meget problematisk, at den her risiko for diskrimination er til stede i kommunernes sagsbehandling”, siger Marya Akhtar, der er jurist og chefkonsulent på Institut for Menneskerettigheder.
Læs også: Menneskehandel til tvangsarbejde finder sted i Danmark, men bagmænd dømmes ikke
Risikoen for diskrimination finder sted, når de profileringsmodeller der eksempelvis beregner en borgers ret til en bestemt offentlig ydelse, bygger på f.eks. etnicitet eller køn.
For at komme risikoen for diskrimination til livs ude i kommunerne, anbefaler Marya Akhtar, at alle offentlige myndigheder, der bruger profileringsmodellerne, forpligter sig til at teste løbende for mulig diskrimination i modellernes vurderinger.
Samtidig er der brug for en højere grad af gennemsigtighed, som man ser i blandt andet Helsinki og Amsterdam. Her har kommunerne en oversigt over brugen af kunstige intelligenser frit tilgængelige på deres hjemmesider.
- MTN
Strategi & ledelse

Sponsorat fører til nyt fokus i Rockwool
Som regel gør sponsorater en forskel for modtageren og føles godt for afsenderen. Men nogle gange skaber de også forandring hos den der giver.
Klima, miljø og energi

Sidste udkald for at Danmark kan nå sit klimamål for 2025
Kun en hurtig, ekstra indsats for at nedbringe klimaaftrykket fra transport, landbrug og energisektoren kan sikre, at vi når klimalovens 2025-mål. Den nuværende politik mangler dermed 2,4 mio. tons reduktioner, viser en ny analyse fra den grønne tænketank CONCITO.
Klima, miljø og energi

NorthSide-publikum skal teste fremtidens digitale retursystem
I år tester NorthSide en digital løsning, der kan være med til at reducere fremtidens affaldsmængder og CO2-udledning. De titusindvis af kaffekopper, der er i brug på festivalen, bliver ikke kun vasket og genbrugt, men også sporet digitalt, så miljø- og CO2-gevinster kan optimeres og dokumenteres.
Strategi & ledelse

If siger farvel til kunder med dårlig ESG-rating
Forsikringsselskabet If vælger nu at sige farvel til kunder, som ikke kan efterleve principperne for bæredygtig adfærd i FN's Global Compact. Samtidig viser en opgørelse, at langt størstedelen af Ifs erhvervskunder performer rigtig godt inden for ESG.
Medarbejder

Undersøgelse: Bureaubiz’ læsere mangler kompetenceløft indenfor ESG hos bureauer
Hos onlinemediet Bureaubiz’ bureauarbejdende læsere oplever en tredjedel, at de mangler vigtige kompetencer for at kunne rådgive kunder om ESG og bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Jysk er nu GRS-certificeret som virksomhed
Jysk har gennem flere år solgt GRS-certificerede produkter med genanvendte materialer, og med en GRS-certificering som virksomhed sætter boligkæden nu øget fokus på arbejdet.