16.03.2021 | Menneskerettigheder
Brugen af kunstig intelligens i den offentlige sektor kan føre til alvorlig diskrimination
Løbende test af beregningsmodellerne og øget grad af gennemsigtighed er vejen frem, mener jurist.
Institut for Menneskerettigheder konkluderer i en ny rapport, at der i forbindelse med brugen af kunstig intelligens i den offentlige sektor, kan opstå en risiko for alvorlig diskrimination.
Det skriver HK.
”Forbuddet mod diskrimination er en af de mest grundlæggende menneskerettigheder, vi har. Derfor er det også meget problematisk, at den her risiko for diskrimination er til stede i kommunernes sagsbehandling”, siger Marya Akhtar, der er jurist og chefkonsulent på Institut for Menneskerettigheder.
Læs også: Menneskehandel til tvangsarbejde finder sted i Danmark, men bagmænd dømmes ikke
Risikoen for diskrimination finder sted, når de profileringsmodeller der eksempelvis beregner en borgers ret til en bestemt offentlig ydelse, bygger på f.eks. etnicitet eller køn.
For at komme risikoen for diskrimination til livs ude i kommunerne, anbefaler Marya Akhtar, at alle offentlige myndigheder, der bruger profileringsmodellerne, forpligter sig til at teste løbende for mulig diskrimination i modellernes vurderinger.
Samtidig er der brug for en højere grad af gennemsigtighed, som man ser i blandt andet Helsinki og Amsterdam. Her har kommunerne en oversigt over brugen af kunstige intelligenser frit tilgængelige på deres hjemmesider.
- MTN
Samfund

Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet
Supermarkederne mangler klimahandling på flere områder, hvis danskernes kost skal blive mere bæredygtig. Det viser en ny rapport fra Rådet for Grøn Omstilling og Dansk Vegetarisk Forening.
Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.
Klima, miljø og energi

Nu får bureauer deres egen bæredygtighedsuddannelse
Creative Club ESG Academy er navnet på et nyt uddannelsesforløb inden for bæredygtighed rettet mod bureauer. Projektet har fået støtte fra Erhvervsstyrelsen, som også kommer til at indeholde et nyudviklet ESG-kodeks til bureaubranchen.
Supply chain

Byggeentreprenør vil reducere sin CO2-udledning med 90 procent på to år
Fossilfri byggepladser, cirkulær økonomi og samarbejde med branchens aktører – sådan vil entreprenøren CG Jensen mindske sit klimaaftryk med 90 procent inden 2024. ”Det er vigtigt, at alle led i byggeriets værdikæde taler sammen,” fortæller administrerende direktør.
Klima, miljø og energi

Revisorer hyrer i hobevis forud for rapporteringskrav
PwC skal ansætte 100.000 medarbejdere globalt, mens EY fordobler sin stab for at være klar til nye rapporteringskrav, som træder i kraft næste år.
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.