Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling
Sagsbehandlingstiden er en vigtig forklaring på, at udbygningen af landvindmøller står næsten stille, trods det at Danmark har sat ambitiøse mål for området.
En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at sagsbehandlingen af etableringen af nye landvindmøller i Danmark gennemsnitligt tager seks år. Det er langt over den maksimal-grænse på to år for godkendelse, som EU har fremsat.
Man kan derfor sætte spørgsmålstegn ved, hvorvidt indfrielsen af målet fra 2022 om firdoblingen af antallet af landvindmøller i 2030 er realistisk.
Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv tror to ud af tre danskere imidlertid på, at vi er godt på vej. Faktisk tror de, at antallet af landvindmøller er fordoblet siden 2019. Det reelle tal er kun 11 procent.
Danmark kan miste førersædet
I et fælles opråb kalder SF, Konservative og Dansk Erhverv nu på politisk handling:
”Der skal mere fart på den grønne energi i Danmark. Det er til glæde for klimaet, frigørelsen fra russisk gas og konkurrencedygtigheden i dansk erhvervsliv”, skriver Anna Valentina Berthelsen, energiordfører (SF), Dina Myrup Raabjerg energiordfører (K) og Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv, i Altinget.
Ifølge dem står Danmark over for et vendepunkt, hvor politisk mod og hurtig handling er altafgørende, hvis Danmark skal fastholde sin førerposition i den grønne omstilling.
De fremhæver en række områder, hvor den langsomme godkendelsesproces kan få betydning:
- Det øger risikoen for at gå glip af billig, grøn strøm og forsinke udfasningen af sort energi.
- Det skaber usikkerhed om investering i vindprojekter og bremser dermed den økonomiske vækst i landdistrikter.
- Det gør naboer til mulige kommende grønne energiprojekter usikre om deres hus i flere år.
Derfor opfordrer de til, at man fra politisk hånd tager ansvar og gør en indsats på tværs af partilinjer for at forkorte godkendelsestiderne for vindmøller på land.
- lhs