04.01.2021  |  Klima, miljø og energi

Certifikater på grøn energi er overflødige, mener eksperter

Mange virksomheder køber certifikater på grøn strøm for at sikre sig, at den strøm de køber stammer fra kilder som vindmøller og solceller. Forskere mener dog, at det ingen effekt har, og at man i stedet skal satse anderledes.

Flere store danske virksomheder som fx Carlsberg, Coloplast og Rockwool benytter sig af grønne certifikater også kaldet Renewable Energy Certificates (REC) eller Guarantees of Origin (GO). Certifikaterne knyttes til strøm der kommer fra bæredygtige kilder som vindmøller og solceller.

Det skriver Finans. 

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Flere forskere mener dog, at certifikaterne ingen reel effekt har i forhold til at øge andelen af grøn energi, da certifikaterne er knyttet til grønne projekter, der alligevel ville være blevet opført med statsstøtte.

Læs også: Northern Europe’s largest solar plant is being built without subsidies

I stedet bør der satses på såkaldte Power Purchase Agreements (PPA’er), hvor virksomhedernes bidrag går til at opføre nye energiparker, og som samtidig indebærer at virksomhederne forpligter sig til at aftage strømmen. På den måde opnår energiproducenterne økonomisk sikkerhed, når de investerer i opførelse af grønne projekter.

"Vi anerkender, at certifikater ikke er perfekte, men de er et nødvendigt redskab og et skridt mod udbredelsen af vedvarende elektricitet. Vi arbejder på at reducere brugen af certifikater frem mod 2030 ved at erstatte dem med selvgenereret strøm og længerevarende elektricitets-kontrakter, hvor det er muligt", siger Kasper Elbjørn, informationschef i Carlsberg.

- MTN

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere