07.03.2023  |  Klima, miljø og energi

CO2-udslip fra energi stiger til nye rekordhøjder

Ifølge en analyse var CO2-udledningen fra energirelaterede aktiviteter på 36,8 milliarder ton i 2022 – det er en ny rekord. Men det kunne have været endnu værre.

Energirelateret CO2-udledning steg med 0,9 procent til 36,8 milliarder ton i 2022. Det viser en analyse fra Det Internationale Energiagentur (IEA).

Stigningen markerer en ny rekord for udledningen, og Fatih Birol, chef for IEA, understreger derfor, at der er akut behov for at mindske udledningen fra især fossile brændstoffer, hvis målene om at begrænse den globale temperaturstigning og forhindre voldsomme klimaforandringer, skal nås.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Beviser på bordet: CPH Lufthavn måler SAFs betydning for luftkvaliteten

”Vi ser en stadig voksende udledning fra fossile brændsler, som hindrer indsatsen for at komme i mål med verdens klimamål. Uden ren energi ville væksten i CO2-udledninger have været næsten tre gange højere,” siger han.

Det kunne imidlertid have været meget værre. Mere vind- og solenergi og flere elektriske køretøjer sørgede for at begrænse påvirkningen af et øget forbrug af kul og olie, viser rapporten.

Covid-19, krigen i Ukraine og en global energikrise har også været med til at lægge en dæmper på stigningen i CO2-udledningen.

Læs også: Europæiske NGO’er går rettens vej for klimaet

Blandt andet stoppede Rusland med at levere naturgas til Europa i 2022. Kinas skrappe håndtering af Covid-19 medvirkede til en faldende produktion, hvilket fik den kinesiske CO2-kurve for udledninger til at flade helt ud i 2022.

Rapporten fra klimavagthunden kommer få uger efter at producenter af fossile brændsler som Chevron, Exxon Mobil og Shell har meldt om rekordhøje fortjenester i 2022.

De bør vågne op. De må tage ansvaret for, at de lever op til deres ”rimelige andel” i at sikre, at klimamål, som er aftalt internationalt, bliver nået, mener Fatih Birol.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere