07.03.2023 | Klima, miljø og energi
CO2-udslip fra energi stiger til nye rekordhøjder
Ifølge en analyse var CO2-udledningen fra energirelaterede aktiviteter på 36,8 milliarder ton i 2022 – det er en ny rekord. Men det kunne have været endnu værre.
Krig i Ukraine og mindre produktion i Kina har været medvirkende til, at CO2-niveauet ikke lå højere i 2022. Arkivfoto.
Energirelateret CO2-udledning steg med 0,9 procent til 36,8 milliarder ton i 2022. Det viser en analyse fra Det Internationale Energiagentur (IEA).
Stigningen markerer en ny rekord for udledningen, og Fatih Birol, chef for IEA, understreger derfor, at der er akut behov for at mindske udledningen fra især fossile brændstoffer, hvis målene om at begrænse den globale temperaturstigning og forhindre voldsomme klimaforandringer, skal nås.
Læs også: Beviser på bordet: CPH Lufthavn måler SAFs betydning for luftkvaliteten
”Vi ser en stadig voksende udledning fra fossile brændsler, som hindrer indsatsen for at komme i mål med verdens klimamål. Uden ren energi ville væksten i CO2-udledninger have været næsten tre gange højere,” siger han.
Det kunne imidlertid have været meget værre. Mere vind- og solenergi og flere elektriske køretøjer sørgede for at begrænse påvirkningen af et øget forbrug af kul og olie, viser rapporten.
Covid-19, krigen i Ukraine og en global energikrise har også været med til at lægge en dæmper på stigningen i CO2-udledningen.
Læs også: Europæiske NGO’er går rettens vej for klimaet
Blandt andet stoppede Rusland med at levere naturgas til Europa i 2022. Kinas skrappe håndtering af Covid-19 medvirkede til en faldende produktion, hvilket fik den kinesiske CO2-kurve for udledninger til at flade helt ud i 2022.
Rapporten fra klimavagthunden kommer få uger efter at producenter af fossile brændsler som Chevron, Exxon Mobil og Shell har meldt om rekordhøje fortjenester i 2022.
De bør vågne op. De må tage ansvaret for, at de lever op til deres ”rimelige andel” i at sikre, at klimamål, som er aftalt internationalt, bliver nået, mener Fatih Birol.
- HCL
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.