COWI vil kun have grøn omsætning om fem år
Det skal være slut med at arbejde på projekter, der ikke er drevet er bæredygtighed. Det er COWIs nye og modige strategi.
”Som en af de allerførste rådgivende ingeniørvirksomheder vil COWI transformere sin forretning, så 100 procent af indtægten hentes fra projekter relateret til bæredygtighed inden for tre til fem år,” skriver COWI i en pressemeddelelse.
Læs også: Verdens mest bæredygtige virksomhed er - igen - fra Danmark
”Dette er et af de mest markante udsagn i COWIs historie, og med beslutningen om fremover ikke at indgå i projekter, der vedrører udvinding af fossile brændstoffer, påtager vi os rollen som en af de globale frontløbere inden for vores branche,” siger Lars-Peter Søbye, CEO i COWI og formand for DI.
Modigt og nødvendigt
”At lave en Ørsted”. Det er hvad erhvervsmediet Finans i en overskrift kalder den beslutning. Fordi det er en transformation i den skala, hvor man vender ryggen til store dele af den forretning man har i dag, fordi man tror på at fremtiden for ens virksomhed ligger et andet sted.
"Det er et modigt sats, men jeg tror også, at det er et nødvendigt sats. Jeg tror ikke, at der er noget alternativ, hvis man virkelig også vil være der som en virksomhed på vores niveau de næste 5-10 år," siger COWIs direktør til Finans.
COWI vil derfor allokere alle ressourcer til projekter, der flytter kunderne tættere på bæredygtighed.
”Bæredygtighed er rygraden i COWIs DNA, vores nye vision og vores kommende strategi. Vores omfattende ekspertviden inden for bæredygtighed giver os et særligt ansvar for at sætte fart på den grønne omstilling, hvilket samtidig udgør den største vækstmulighed i COWIs historie. Vi skal være klar til at gribe de grønne projekter og understøtte vores kunder i den grønne omstilling,” fortæller Lars-Peter Søbye.
Den nye strategi vil til marts blive præsenteret med langt flere detaljer.
Det skal pege på grøn omstilling
COWIs beslutning skal til gengæld ikke forstås sådan, at COWI fra nu af kun kan bygge træhytter.
”Verden har stadig brug for veje og lufthavne, og vi vil hjælpe vores kunder her, men vi skal og vil levere løsninger, der gør verden mere bæredygtig, uanset hvilket område, det drejer sig om. Vi vil stadig arbejde sammen med store energiselskaber om deres grønne omstilling, men ikke om projekter, der involverer udvinding eller fremstilling af fossile brændstoffer. Når det kommer til opførelse af f.eks. havvindanlæg eller grønne brintprojekter, vil vi meget gerne bidrage,” siger Lars-Peter Søbye.
COWI vil opfylde alle forpligtelser i sine nuværende kontrakter om fossile brændstoffer, men fra nu af vil virksomheden ikke byde på nye projekter om fossile brændstoffer.
Der er gynger og der er karrusellen
Beslutningen om at fravælge projekter om fossile brændstoffer er ikke gratis. I 2021 udgjorde projekter om fossile brændstoffer cirka fem procent af koncernens omsætning, og omkring 45 procent af indtægten stammede fra projekter, der ikke i øjeblikket direkte berører den grønne omstilling. Men det betyder også, at COWI allerede i dag henter ca. halvdelen af omsætning fra grønne projekter inden for bl.a. vindmølleparker, CO2-opsamling og fremtidens grønne brændstoffer under betegnelsen Power-to-X.
Det skorter da heller ikke på milliarder, der skal investeres i grønne anlægsprojekter i det næste årti. Lars-Peter Søbye nævner selv at EU og USA har afsat henholdsvis omkring 800 milliarder euro og 1750 milliarder amerikanske dollars til investeringer i den grønne omstilling og bæredygtighed, og hertil kommer pensionsfondenes milliardinvesteringer i grøn energi og infrastruktur.
Læs også: Nyt videnscenter skal sætte skub i byggebranchens CO2-reduktion
Ørsteds direktør, Mads Nipper, var ikke sen til at byde velkommen i klubben.
”Vi er stolte over at have lagt navn @lpsoebye og COWI’s modige og vigtige beslutning!,” skriver han på Twitter.