26.02.2017  |  Samfund

Creating shared value med ansvarlige investeringer

Indhold fra partner Hvad er dette?

Ansvarlige investeringer er en ny disciplin i forretningsverdenen. Mens NGOerne står på sidelinjen ved traditionelle investeringer, spiller de her en nøglerolle som gatekeepere. Derfor er det en NGO, der sætter scenen på Responsible Investment d. 2/3

Han er ofte ude i brændpunkterne, hvor krige og naturkatastrofer bringer mennesker på flugt, og han går ikke af vejen for at stå i skudlinjen, når det gælder om at forsvare mennesker i nød og krise. For Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Andreas Kamm er drevet af en indre ild for at kæmpe for de mennesker, der i flygtningekriser mister deres livsgrundlag, og det berører ham personligt, fortæller han, at se det enorme spild af menneskeligt potentiale, som kriserne fører til.

I Andreas Kamms øjne bliver alt for mange mennesker hver dag frataget muligheden for at bruge deres kompetencer og dermed også for at være selvforsørgende, og derfor går verden glip af alt det, som flygtningene kunne bidrage med. Heldigvis er stadig flere virksomheder opmærksomme på, at både de og flygtningene kan få stort udbytte af samarbejdet, understreger han. På Responsible Investment konferencen d. 2. marts står Andreas Kamm forrest i en lang række af nøgleaktører inden for investeringer i ansvarlighed.

Læs også: Program for Responsible Investment

”Virksomheder kan spille en afgørende rolle, når det gælder om at løse de udfordringer, verden står over for. Det gælder også på vores område. Verden ser lige nu meget store flygtningestrømme fra områder, som er hærget af konflikt og social ustabilitet. Her og nu kan virksomhederne være med til at give flygtningene livsgrundlaget tilbage – f.eks. ved at se dem som potentielle medarbejdere både i nærområderne, hvor langt de fleste flygtninge opholder sig, og i de lande, hvor de søger tilflugt. På den måde kan man kalde det en ’responsible investment’, hver gang en virksomhed ansætter en flygtning.”

Invester i kriseramte områder
Det er dog på en langt større skala, han ser, at investeringer i ansvarlighed kan gøre en forskel, som kan trække i positiv retning for klodens befolkning, og han opfordrer indtrængende virksomhederne til at være med til på den lange bane at mindske grobunden for konflikter ved at investere i de kriseramte områder.

Læs også: Dansk Flygtningehjælp

”Jeg kan godt forstå, at det kan være mere tillokkende at lægge en ny filial i Singapore eller Beijing. Men vi har brug for, at nogle kigger andre steder hen og også får øje på potentialet i f.eks. Afrika. Det sker heldigvis også. Dansk Flygtningehjælp samarbejder i disse år med virksomheder, som er drevet af trangen til at skabe nye løsninger på verdens udfordringer – i tråd med FN’s bæredygtighedsmål.”

Må man tjene penge på mennesker i nød?
Dansk Flygtningehjælp er aktivt tilstede i ca. 40 lande verden over, og Andreas Kamm er overbevist om, at der ligger uopdagede forretningsmuligheder for de virksomheder, som har den fornødne drivkraft og innovationskapacitet. Men han mærker, at mange virksomheder holder sig tilbage, for må man tjene penge på mennesker i nød? Andreas Kamms svar er ja, på visse betingelser.

Læs også: Dansk Flygtningehjælp og partnerskaber med virksomheder

”Hvis den ydelse, man leverer, kan hjælpe mennesker ud af deres fattigdom eller give dem tilværelsen tilbage, har jeg det helt fint med, at virksomheder tjener på det. For sådan fungerer det jo: Virksomheder er afhængige af, at deres aktiviteter hænger økonomisk sammen og ideelt set giver overskud. Så hvis virksomhederne kan se den forretningsmæssige gevinst ved at hjælpe, vil de gøre så meget, de overhovedet kan. Jeg har set flere eksempler på forretningsideer, som har medført store sociale fremskridt og samtidig givet overskud.  Derfor tager vores dialog med virksomheder altid udgangspunkt i en shared value-tankegang. Indsatserne skal både give forretningsmæssig mening og styrke livsgrundlaget for de mennesker, vi hjælper.”

Af samme grund råder Andreas Kamm virksomheder til gå strategisk ind i CSR og koble CSR til kerneforretningen. Det modsatte kan alt for let føre til halve løsninger og midlertidige engagementer. Gør de det, kan de lige så godt bruge pengene og energien på rene donationer til gode formål, siger han og skynder sig at tilføje, at den slags donationer har ufortjent fået et dårligt ry og fylder faktisk en god del hos Dansk Flygtningehjælp. Både filantropi og forretningsdrevet CSR har bestemt sin berettigelse – det er bare vigtigt at være klar over, hvad der er hvad, slår Andreas Kamm fast.

Responsible Investment - Building a better tomorrow?
På Responsible Investment konferencens talerliste står foruden Andreas Kamm blandt andre Anders Eldrup, formand for pensionskassen JØP, Palle Ellemann, Lead Emerging Market Engagement i GES Invest, Morten Halborg CEO i Skandia Asset Management, og Lars Pehrsson, CEO for Merkur Andelskasse for blot at nævne nogle …

… og med titler som “Sustainable investment - big business”, “Sustainability as a given”, “Global Alliance for Banking on Values” og “Impact Investing at scale” giver konferencen d. 2. marts en enestående mulighed for indsigt i investeringsbranchens mindset og hente inspiration på tværs af investeringsområder – og finde vejen til ansvarlige investeringer.

Se det fulde program og tilmeld her: http://www.csr-link.dk/?page_id=1865

På konferencen kan du mellem mange andre møde og høre:

 • Hanne Leth Hillmann, Finance and communication, IR and capital market relations, DIRF
 • Andreas Kamm, Secretary General of the Danish Refugee Council
 • Anders Eldrup, Chairman, JØP
 • Søren Larsen, Head of SRI, Nykredit
 • Morten Halborg, CEO, Skandia Asset Management
 • Palle Ellemann, Lead Emerging Market Engagement GES Invest
 • Claus Primdal Sørensen, Director CSR, EKF
 • Susanne Pedersen, Director, Climate-KIC Nordic
 • Birgitte Bang Nielsen, Sustainability Director, IFU
 • Lars Pehrsson, CEO, Merkur Cooperative Bank
 • Robert Rubinstein, CEO, TBLI Group

Samt se konkrete show cases for ansvarlige investeringer: Periamma, Greener Smarter Living, Wasoko, Evershelter

Tags: CSR LINK

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere