Creating shared value med ansvarlige investeringer

Ansvarlige investeringer er en ny disciplin i forretningsverdenen. Mens NGOerne står på sidelinjen ved traditionelle investeringer, spiller de her en nøglerolle som gatekeepere. Derfor er det en NGO, der sætter scenen på Responsible Investment d. 2/3

Generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp Andreas Kamm opfordrer til flere investeringer i ansvarlighed.

26.02.2017

CSR.dk

Han er ofte ude i brændpunkterne, hvor krige og naturkatastrofer bringer mennesker på flugt, og han går ikke af vejen for at stå i skudlinjen, når det gælder om at forsvare mennesker i nød og krise. For Dansk Flygtningehjælps generalsekretær Andreas Kamm er drevet af en indre ild for at kæmpe for de mennesker, der i flygtningekriser mister deres livsgrundlag, og det berører ham personligt, fortæller han, at se det enorme spild af menneskeligt potentiale, som kriserne fører til.

I Andreas Kamms øjne bliver alt for mange mennesker hver dag frataget muligheden for at bruge deres kompetencer og dermed også for at være selvforsørgende, og derfor går verden glip af alt det, som flygtningene kunne bidrage med. Heldigvis er stadig flere virksomheder opmærksomme på, at både de og flygtningene kan få stort udbytte af samarbejdet, understreger han. På Responsible Investment konferencen d. 2. marts står Andreas Kamm forrest i en lang række af nøgleaktører inden for investeringer i ansvarlighed.

Læs også: Program for Responsible Investment

”Virksomheder kan spille en afgørende rolle, når det gælder om at løse de udfordringer, verden står over for. Det gælder også på vores område. Verden ser lige nu meget store flygtningestrømme fra områder, som er hærget af konflikt og social ustabilitet. Her og nu kan virksomhederne være med til at give flygtningene livsgrundlaget tilbage – f.eks. ved at se dem som potentielle medarbejdere både i nærområderne, hvor langt de fleste flygtninge opholder sig, og i de lande, hvor de søger tilflugt. På den måde kan man kalde det en ’responsible investment’, hver gang en virksomhed ansætter en flygtning.”

Invester i kriseramte områder
Det er dog på en langt større skala, han ser, at investeringer i ansvarlighed kan gøre en forskel, som kan trække i positiv retning for klodens befolkning, og han opfordrer indtrængende virksomhederne til at være med til på den lange bane at mindske grobunden for konflikter ved at investere i de kriseramte områder.

Læs også: Dansk Flygtningehjælp

”Jeg kan godt forstå, at det kan være mere tillokkende at lægge en ny filial i Singapore eller Beijing. Men vi har brug for, at nogle kigger andre steder hen og også får øje på potentialet i f.eks. Afrika. Det sker heldigvis også. Dansk Flygtningehjælp samarbejder i disse år med virksomheder, som er drevet af trangen til at skabe nye løsninger på verdens udfordringer – i tråd med FN’s bæredygtighedsmål.”

Må man tjene penge på mennesker i nød?
Dansk Flygtningehjælp er aktivt tilstede i ca. 40 lande verden over, og Andreas Kamm er overbevist om, at der ligger uopdagede forretningsmuligheder for de virksomheder, som har den fornødne drivkraft og innovationskapacitet. Men han mærker, at mange virksomheder holder sig tilbage, for må man tjene penge på mennesker i nød? Andreas Kamms svar er ja, på visse betingelser.

Læs også: Dansk Flygtningehjælp og partnerskaber med virksomheder

”Hvis den ydelse, man leverer, kan hjælpe mennesker ud af deres fattigdom eller give dem tilværelsen tilbage, har jeg det helt fint med, at virksomheder tjener på det. For sådan fungerer det jo: Virksomheder er afhængige af, at deres aktiviteter hænger økonomisk sammen og ideelt set giver overskud. Så hvis virksomhederne kan se den forretningsmæssige gevinst ved at hjælpe, vil de gøre så meget, de overhovedet kan. Jeg har set flere eksempler på forretningsideer, som har medført store sociale fremskridt og samtidig givet overskud.  Derfor tager vores dialog med virksomheder altid udgangspunkt i en shared value-tankegang. Indsatserne skal både give forretningsmæssig mening og styrke livsgrundlaget for de mennesker, vi hjælper.”

Af samme grund råder Andreas Kamm virksomheder til gå strategisk ind i CSR og koble CSR til kerneforretningen. Det modsatte kan alt for let føre til halve løsninger og midlertidige engagementer. Gør de det, kan de lige så godt bruge pengene og energien på rene donationer til gode formål, siger han og skynder sig at tilføje, at den slags donationer har ufortjent fået et dårligt ry og fylder faktisk en god del hos Dansk Flygtningehjælp. Både filantropi og forretningsdrevet CSR har bestemt sin berettigelse – det er bare vigtigt at være klar over, hvad der er hvad, slår Andreas Kamm fast.

Responsible Investment - Building a better tomorrow?
På Responsible Investment konferencens talerliste står foruden Andreas Kamm blandt andre Anders Eldrup, formand for pensionskassen JØP, Palle Ellemann, Lead Emerging Market Engagement i GES Invest, Morten Halborg CEO i Skandia Asset Management, og Lars Pehrsson, CEO for Merkur Andelskasse for blot at nævne nogle …

… og med titler som “Sustainable investment - big business”, “Sustainability as a given”, “Global Alliance for Banking on Values” og “Impact Investing at scale” giver konferencen d. 2. marts en enestående mulighed for indsigt i investeringsbranchens mindset og hente inspiration på tværs af investeringsområder – og finde vejen til ansvarlige investeringer.

Se det fulde program og tilmeld her: http://www.csr-link.dk/?page_id=1865

På konferencen kan du mellem mange andre møde og høre:

  • Hanne Leth Hillmann, Finance and communication, IR and capital market relations, DIRF
  • Andreas Kamm, Secretary General of the Danish Refugee Council
  • Anders Eldrup, Chairman, JØP
  • Søren Larsen, Head of SRI, Nykredit
  • Morten Halborg, CEO, Skandia Asset Management
  • Palle Ellemann, Lead Emerging Market Engagement GES Invest
  • Claus Primdal Sørensen, Director CSR, EKF
  • Susanne Pedersen, Director, Climate-KIC Nordic
  • Birgitte Bang Nielsen, Sustainability Director, IFU
  • Lars Pehrsson, CEO, Merkur Cooperative Bank
  • Robert Rubinstein, CEO, TBLI Group

Samt se konkrete show cases for ansvarlige investeringer: Periamma, Greener Smarter Living, Wasoko, Evershelter

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

19.04.2024CSR.dk

Fædre i finanssektoren tager mere barsel

19.04.2024CSR.dk

Efter investordialog: Shell vil oplyse om lobbyaktiviteter i vækstlande

03.04.2024CSR.dk

For lidt plads kan løses med bedre lovgivning

02.04.2024CSR.dk

Mindre afskovning i Amazonas i 2023

21.03.2024CSR.dk

Ultra fast fashion kan få det svært i Frankrig

12.03.2024CSR.dk

Får EU-Parlamentet lukket de russiske gashaner?

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

Jobmarked

Se alle

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

ISO 45003 er en systematisk ramme for hvordan organisationer kan arbejde proaktivt med trivsel og psykisk arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Sted

København, Nordhavn

Dansk Standard
Kursus
Psykisk arbejdsmiljø – introduktion til standarden ISO 45003

På dette kursus får du en indsigt i konkrete metoder og værktøjer til at identificere, håndtere og forebygge psykosociale risici og dermed løbende forbedre det psykiske arbejdsmiljø.

Dato

22.04.2024

Tid

09:00

Sted

Göteborg Plads 1 2150 Nordhavn

UN Global Compact Network Denmark
Konference
Årskonference 2024: Fremtidens bæredygtighed og ESG

Hvordan bliver fremtidens bæredygtighed og ESG påvirket af eksterne stakeholdere? Og hvilke forventninger skal virksomheder imødekomme, hvis de ønsker at være konkurrencedygtige og gøre noget bedre for samfundet og planeten?

Dato

22.04.2024

Tid

12:30

Sted

Industriens Hus, H.C. Andersens Blvd. 18, 1553 København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

22.04.2024

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus