Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny
Unilever har angiveligt truet isproducenten med repressalier, hvis de offentligt kommunikerede om deres linje i Gazakonflikten – Og det er ikke første gang.
I et nyt søgsmål anklager Ben & Jerry’s deres ejere Unilever for at begrænse deres frihed til offentligt at udtale sig om krigen i Gaza.
Angiveligt har Unilever forhindret isproducenten i at føre sin egen linje i debatten ved at true med ’professionelle repressalier’, hvis støtteerklæringer til kravet om en øjeblikkelig våbenhvile og studenterbevægelsen mod krigen blev offentliggjort.
Ben & Jerry’s har siden virksomhedens stiftelse været aktive på den internationale scene i kampen mod alle former for uretfærdighed. Det var også centralt for Ben & Jerry's at kunne fortsætte med dette, da de fusionerede med Unilever i 2000.
I fusioneringsaftalen fik Ben & Jerry’s derfor indskrevet en garanti for, at deres uafhængige udvalg beholdt retten til at videreføre deres sociale mission. Det er netop et brud på denne frihed, der er anledningen for søgsmålet.
Ifølge retsdokumenterne skulle Unilever have truet med at opløse Ben & Jerrys uafhængige udvalg og sagsøge de enkelte medlemmer. Udvalget blev etableret ved salget af virksomheden til Unilever i 2000 og har til opgave at beskytte brandets identitet og social mission. Seniorfolk i Unilever skulle også have truet ansatte i Ben & Jerry's med professionelle konsekvenser, hvis virksomheden offentligt talte for en våbenhvile.
Unilevers afviser alle påstande. “Vores hjerte går ud til alle ofrene for de tragiske hændelser i Mellemøsten", skrev de til netmediet ESG Dive i en email. “Vi vil forsvare vores sag meget stærkt”, tilføjede de.
Historien gentager sig
Det er ikke første gang af konflikten i Israel-Palæstina giver anledning til juridisk fejde mellem de to parter.
I 2022 sagsøgte Ben & Jerry’s nemlig Unilever for at ville muliggøre salg og distribution af Ben & Jerry’s produkter i den besatte Vestbred og Øst-Jerusalem. Isproducenten lykkedes ikke med at stoppe beslutningen, men efter flere måneders forhandlinger nåede parterne frem til et forlig.
Forliget blev ikke udgivet offentligt, men angiveligt indeholdt det Unilevers accept af Ben & Jerry’s ret til en uafhængig bestyrelse, der frit kunne lægge virksomhedens linje på sociale spørgsmål.
- lhs