Ny rapport giver status på den grønne investeringsbølge
Undersøgelse viser en dalende interesse for bæredygtige fonde blandt investorer i de seneste år. Helt nye tal i Danmark tyder dog på, at kurven er knækket.
Grønne investeringer tiltrækker ikke penge i samme grad, som de gjorde engang. Det viser en nyligt udgivet rapport af analysevirksomheden Morningstar, der undersøger interessen i bæredygtige fonde i vesten og Asien.
Særligt de amerikanske investorer har været mere tilbageholdende og faktisk trukket penge ud af de grønne fonde otte kvartaler i træk.
Det seneste kvartals tal tyder dog på, at denne tendens er aftagende, og der er ny vind i sejlene hos de grønne fonde. Dette mærkes eksempelvis i Nordea Invest, fortæller direktør Rasmus Eske Bruun til Børsen:
”Indtil videre har vi set et positivt inflow i 2024, hvor Q3 har været det absolut bedste; godt 40 pct. af årets flow ind i bæredygtige fonde skete i tredje kvartal.”
Bag tendensen
Hvad der ligger til grund for tendensen er midlertidig ikke så simpelt at svare på. Til Børsen udfolder Anette N. Sejdelin, chefporteføljemanager og bæredygtighedsansvarlig hos Investering & Tryghed, en mere positiv læsning af tallene.
Først fremhæver hun sammenligningsgrundlaget. De grønne fonde stormede frem og nåede et højdepunkt i 2021, hvor interessen nu er faldet betydeligt. Der er dog stadig en interesse og et positivt inflow, men ikke i samme grad som før krig og rentestigninger.
Derudover er definitionen af bæredygtige investeringer også afgørende. Definerer man bæredygtighed som klima, har bæredygtige investeringer det ret hårdt for tiden. Går man ud fra en bredere tilgang til bæredygtighed som ESG-kriterier, så er der ingen grund til pessimisme, ifølge Anette N. Sejdelin.
En tredje mere teknisk forklaring er EU-regulering på området, hvor mange fonde ikke længere tæller som bæredygtige fonde, da de ikke lever op til kravene i EU’s taksonomi for bæredygtige investeringer.
- lhs