CSR – fra politisk korrekt branding til tørre tal i revisionsrapporten

Danmarks Naturfredningsforening forventer at blive certificeret efter CSR-standarden, DS 26001, allerede næste år. Projektets succes afhænger af, om foreningen formår at gøre CSR-indsatsen til en integreret del af de eksisterende procedurer.

31.03.2011

CSR.dk

Maden i kantinen er økologisk. Medarbejdersammensætningen skal afspejle samfundet i forhold til etnicitet og køn. Og en ekstraregning på flere hundrede tusinde kroner er til at leve med, hvis den kan sikre de rigtige stempler på foreningens tryksager.

Det var derfor ikke uden grund, at en god ven af René la Cour Sell, direktør i Danmarks Naturfredningsforening, for tre år siden greb knoglen og tastede vennens nummer. En chefkollega med et større hjørnekontor end hans eget havde udpeget ham til at stå i spidsen for virksomhedens CSR-arbejde, og han havde hårdt brug for en sparringspartner med forstand på ”de bløde værdier”.
Men han blev skuffet.

”Jeg kunne konstatere, at vi syntes, vi gjorde alt det rigtige, men at vi faktisk ikke havde en nedskrevet CSR-politik. Vi havde ikke et samlet overblik over vores indsats, og vi var derfor heller ikke i stand til at dokumentere vores arbejde,” siger René la Cour Sell og uddyber:

”Og det var selvfølgelig slet ikke godt nok.”

Den samtale blev startskuddet til Danmarks Naturfredningsforenings målrettede CSR-indsats, der inden for et par år skal gøre foreningen til den første herhjemme, som kan bryste sig af CSR-certificeringen DS26001.

Lang vej igen
Danmarks Naturfredningsforening har netop afsluttet årsregnskabet for 2010, og ambitionen er, at det bliver det sidste uden en målbar CSR-indsats. Men René la Cour Sell lægger ikke skjul på, at der stadig er lang vej igen – og at det bestemt ikke er nogen let opgave.

”Grundlæggende handler det om at gå systematisk til værks og beskrive, hvad man gør, og hvad man ikke gør. Dermed kortlægger man de områder, der kræver en ekstra indsats, og hvor der er brug for nye procedurer. Men alene den indledende gennemgang er enormt ressourcekrævende,” siger han.

Processen har derfor allerede taget længere tid, end René la Cour Sell havde regnet med, da han for tre år siden sad med telefonrøret for øret og lovede sig selv, at spørgsmål til Danmarks NaturfredningsforeningsCSR-arbejde aldrig skulle give ham røde ører igen.

”Selvom vi har arbejdet målrettet med området i en årrække, så er der stadig lang vej igen. Indtil sidste år (da DS 26001 blev vedtaget, red.), var det ikke muligt at arbejde med CSR ud fra et certificeret system. Det betød, at man som virksomhed selv skulle finde formen, og den slags tager tid,” siger han.

René la Cour Sell håber derfor, at etableringen af DS 26001 samt Danmarks Naturfredningsforenings arbejde med ordningen vil danne skole og dermed bidrage til at gøre det mere attraktivt for andre danske virksomheder og foreninger at kaste sig over CSR-arbejdet.

Interne og eksterne fordele
Arbejdet med DS 26001 har bekræftet Danmarks Naturfredningsforening i, at foreningen på mange områder er på rette vej, men René la Cour Sell er også blevet negativt overrasket undervejs.

”For eksempel har vi længe haft et ønske om, at vores arbejdsplads skal være en rummelig arbejdsplads. Men ved at gå den målsætning efter i sømmene har vi kunnet konstatere, at det langt fra er tilfældet – vi har for eksempel sjældent ansat personer med særlige behov. Det kan der være flere årsager til, men nu er vi i hvert fald opmærksomme på problemstillingen,” forklarer René la Cour Sell.

Han peger på, at det blot er et eksempel ud af mange.

”Generelt har kortlægningen af målsætninger og procedurer været med til at sætte fokus på, om vi er på rette vej. Dermed er det et stærkt ledelsesredskab, der kan sikre, at vi så faktisk også arbejder os hen imod og i sidste ende lever op til de mål, vi har sat os,” siger René la Cour Sell.

Og det er ikke kun internt, at CSR-indsatsen har en positiv effekt, vurderer han.

”Vores medlemmer stiller krav til os og vores måde at køre foreningen på. Og de ser gerne, at vi kan dokumentere vores indsats i forhold til bæredygtighed på alle niveauer,” siger René la Cour Sell.

Han understreger, at det er en generel tendens i tiden, at befolkningen stiller større og større krav til foreninger og virksomheders arbejde med bæredygtighed.

”Det er klart, at en DS 26001-certificering for nogle virksomheder også vil være noget, de kan bruge aktivt i forhold til både leverandører, kunder og medarbejdere – det kan altså blive et vigtigt konkurrenceparameter,” siger han.

CSR-indsatsen skal integreres
Til trods for at arbejdet med at opnå en DS 26001-certificering er ressourcekrævende, skal man ikke fare ud for at ansætte en håndfuld nye medarbejdere med smarte CSR-titler på skjorten, lyder advarslen fra René la Cour Sell. Han understreger, at det er afgørende for certificeringsordningens succes, at CSR-indsatsen bliver en integreret del af virksomheden – og ikke blot ”en app” til virksomheden.

”Det skal kunne lade sig gøre med de ressourcer, virksomheden i forvejen har til rådighed. Ellers har det ingen gang på jord,” siger han.

Og netop ambitionen om at gøre CSR-indsatsen til en integreret del af de eksisterende forretningsgange har betydet, at området i Danmarks Naturfredningsforening fra starten har været et fast punkt på chefmøder samt på særmøder i for eksempel samarbejdsudvalget og sikkerhedsudvalget.

”Dermed sikrer vi os, at hele organisationen er med, og at CSR-indsatsen bliver en naturlig del af det daglige arbejde og et vigtigt parameter i enhver beslutningsproces,” lyder det fra René la Cour Sell.

En naturlig del af revisionsrapporten
CSR-indsatsen har indtil etableringen af DS 26001 for mange foreninger og virksomheder været et lidt flyvsk begreb, og det har fået en del til at gå famlende til værks. Men med certificeringsordningen bør det ifølge René la Cour Sell blive markant lettere og mere håndgribeligt at give sig i kast med CSR-arbejdet.

”Det er blevet meget lettere at måle og evaluere indsatsen, og på sigt vil indsatsen indgå som en naturlig del af den samlede revisionsrapport,” siger han.

Danmarks Naturfredningsforening arbejder allerede i dag med at etablere ekstern kontrol af foreningens CSR-indsats. René la Cour Sell forventer, at et stort antal danske foreninger og virksomheder de kommende år vil blive CSR-certificeret.

”De første, der vil gå i gang, er de store virksomheder, der allerede er nået langt på området, samt en række foreninger og virksomheder, der er ideologisk båret. Derefter vil også de mindre og mellemstore virksomheder følge trop, men det kommer til at tage længere tid,” vurderer René la Cour Sell.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Millionbøde til endnu bilproducent for greenwashing

17.12.2024Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

05.12.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Atea bliver en del af ny rangliste over verdens mest bæredygtige virksomheder

04.12.2024CSR.dk

Ny genbrugskampagne skal bekæmpe elektronikaffald

25.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Governance på agendaen i ESG

22.11.2024Accura Advokatpartnerselskab

Sponseret

En transparent værdikæde er nøglen til en bæredygtig succes

22.11.2024DreistStorgaard Advokater A/S

Sponseret

Hvad må man - og hvad må man ikke - sige, om det man gør på det ”grønne” område?

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams