06.02.2023  |  Klima, miljø og energi

Danmark skal lede forvandlingen af EU’s fødevaresystem

Københavns Universitet skal stå i spidsen for et nyt EU-projekt, som på tværs af europæiske lande skal mobilisere og motivere borgere til at ændre det globale fødevaresystem.

Med 60 millioner kroner i ryggen skal Københavns Universitet med EU-projektet, Cleverfood, omdanne det europæiske fødevaresystem, så det bliver mere klimavenligt, beskytter natur og biodiversitet og fremmer folkesundheden på tværs af det europæiske kontinent.

”Nuværende og fremtidige kriser, herunder klimakrise, fødevarekrise, biodiversitetskrise og sundhedskrise, hænger uløseligt sammen med den måde, vi producerer vores fødevarer på. Derfor er tiden inde til at lave en radikal ændring, hvor alle EU-lande arbejder i samme retning, så vores fødevaresystem bliver mere retfærdigt, bæredygtigt, cirkulært og plantebaseret,” siger lektor Christian Bugge Henriksen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Han skal de næste fire år stå i spidsen for projektet sammen med et hold af medarbejdere fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Læs også: Mere grøn energi og bedre regler, tak

Forener indsatsen i flere projekter
I øjeblikket er der utilstrækkelig koordinering, samarbejde og gensidig læring mellem i gangværende EU-projekter, fødevarepolitikker og dialoger på tværs af forvaltningsniveauer i Europa, når det kommer til den nødvendige transformation af fødevaresystemet.

Der er derfor et enormt potentiale for at etablere synergier mellem dem for at maksimere deres effekt, fortæller Ph.d. Marin Lysák, Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

”Formålet med Cleverfood er at bringe alle de eksisterende projekter sammen. I dag er der mange gode tiltag i gang i EU, som arbejder med blandt andet reduktion af udledninger fra landbruget og fremme af biodiversitet og sundhed, men de er fragmenterede og samarbejder ikke på tværs. Samarbejde er kernen i det hele, hvis vi for alvor skal rykke ved noget,” siger hun.

Oplsyning og uddannelse
Og ud over samarbejde er et af projektets store fokusområder information og uddannelse af EU-borgere. Ifølge Marin Lysák kan bedre viden om sunde og bæredygtige fødevarer nemlig øge efterspørgslen fra forbrugerne på eksempelvis plantebaserede fødevarer.

Læs også: Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet

”For at lykkes med at transformere fødevaresystemet er vi også nødt til at få EU-borgerne med ombord. Det er bydende nødvendigt at styrke dem til at ændre deres kostvaner og bidrage til at ændre vores fødevaresystem gennem blandt andet uddannelse. I dag er EU-borgere ikke tilstrækkeligt bevidste om, hvordan deres forbrug af sukker, rødt kød og andre fødevarer påvirker både deres sundhed og klimaet. Så de har brug for at blive informeret, hvis de skal træffe bedre valg af mad,” siger hun.

Cleverfood-projektet startede 1. januar 2023 og afholder kick-off møde i Portugal 20.-22. februar 2023. Derefter kommer projektet til fem kommende EU-formandskabslande; Ungarn, Polen, Danmark, Cypern og Irland.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere