Danmark skal lede forvandlingen af EU’s fødevaresystem

Københavns Universitet skal stå i spidsen for et nyt EU-projekt, som på tværs af europæiske lande skal mobilisere og motivere borgere til at ændre det globale fødevaresystem.

Ifølge Ph.d. Marin Lysák kan bedre uddannelse øge EU-borgernes bevidsthed om klimatunge madvarer og gøre dem i stand til at vælge plantebaserede alternativer. Arkivfoto..

06.02.2023

CSR.dk

Med 60 millioner kroner i ryggen skal Københavns Universitet med EU-projektet, Cleverfood, omdanne det europæiske fødevaresystem, så det bliver mere klimavenligt, beskytter natur og biodiversitet og fremmer folkesundheden på tværs af det europæiske kontinent.

”Nuværende og fremtidige kriser, herunder klimakrise, fødevarekrise, biodiversitetskrise og sundhedskrise, hænger uløseligt sammen med den måde, vi producerer vores fødevarer på. Derfor er tiden inde til at lave en radikal ændring, hvor alle EU-lande arbejder i samme retning, så vores fødevaresystem bliver mere retfærdigt, bæredygtigt, cirkulært og plantebaseret,” siger lektor Christian Bugge Henriksen fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

Han skal de næste fire år stå i spidsen for projektet sammen med et hold af medarbejdere fra Institut for Plante- og Miljøvidenskab.

Læs også: Mere grøn energi og bedre regler, tak

Forener indsatsen i flere projekter
I øjeblikket er der utilstrækkelig koordinering, samarbejde og gensidig læring mellem i gangværende EU-projekter, fødevarepolitikker og dialoger på tværs af forvaltningsniveauer i Europa, når det kommer til den nødvendige transformation af fødevaresystemet.

Der er derfor et enormt potentiale for at etablere synergier mellem dem for at maksimere deres effekt, fortæller Ph.d. Marin Lysák, Institut for Plante- og Miljøvidenskab på Københavns Universitet.

”Formålet med Cleverfood er at bringe alle de eksisterende projekter sammen. I dag er der mange gode tiltag i gang i EU, som arbejder med blandt andet reduktion af udledninger fra landbruget og fremme af biodiversitet og sundhed, men de er fragmenterede og samarbejder ikke på tværs. Samarbejde er kernen i det hele, hvis vi for alvor skal rykke ved noget,” siger hun.

Oplsyning og uddannelse
Og ud over samarbejde er et af projektets store fokusområder information og uddannelse af EU-borgere. Ifølge Marin Lysák kan bedre viden om sunde og bæredygtige fødevarer nemlig øge efterspørgslen fra forbrugerne på eksempelvis plantebaserede fødevarer.

Læs også: Ny rapport: Detailhandlen svigter forbrugere og klimaet

”For at lykkes med at transformere fødevaresystemet er vi også nødt til at få EU-borgerne med ombord. Det er bydende nødvendigt at styrke dem til at ændre deres kostvaner og bidrage til at ændre vores fødevaresystem gennem blandt andet uddannelse. I dag er EU-borgere ikke tilstrækkeligt bevidste om, hvordan deres forbrug af sukker, rødt kød og andre fødevarer påvirker både deres sundhed og klimaet. Så de har brug for at blive informeret, hvis de skal træffe bedre valg af mad,” siger hun.

Cleverfood-projektet startede 1. januar 2023 og afholder kick-off møde i Portugal 20.-22. februar 2023. Derefter kommer projektet til fem kommende EU-formandskabslande; Ungarn, Polen, Danmark, Cypern og Irland.

- HCL

ista Danmark A/S

Sponseret

CO2- rapportering skaber overblik og styrker den grønne omstilling

CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

Relateret indhold

13.05.2025Folkekirkens Nødhjælp

Sponseret

Fra gamle jeans til sneakers: Samarbejde mellem VAER og Folkekirkens Nødhjælp forener mode og miljø

13.05.2025Freehand Coffee Company A/S

Sponseret

Moral er godt, Dobbeltmoral er ikke dobbelt så godt!

13.05.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Fra kollegieværelse til global cirkularitet

09.05.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Energieffektivisering og bæredygtighed med ista

09.05.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Fra startup til storkøkkener: FÆRM vinder Mavens Hule og sikrer foodservice-samarbejde

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Økonom og forsker: normalisér degrowth

08.05.2025SustainBusiness

Sponseret

Udfordringer og løsninger med Kasper Benjamin Reimer Bjørkskov

07.05.2025Plastic Change

Sponseret

Nye EU-regler skal stoppe forurening med plastik-pellets

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Intern audit af ledelsessystemer baseret på ISO 14001 og ISO 45001

Formålet med kurset er at give dig viden om hele auditprocessen og masser af træning i at levere effektive interne audits, der skaber værdi i virksomheden.

Dato

14.05.2025

Sted

Odense

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
NIS2 Foundation

Lær hvordan direktivets krav implementeres effektivt med afsæt i ledelsesstandarderne ISO 27001 og ISO 22301

Dato

14.05.2025

Sted

København

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

14.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Forår 25 - Kolding

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

14.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kolding

Beierholm
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Kolding maj 2025

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

14.05.2025

Tid

09:00

Sted

Kolding

Bureau Veritas
Kursus
ISO 27001 versus NIS2 compliant

Deltag i dette online kursus, hvis I ønsker et overblik over, hvor I står som ISO 27001 certificeret, og ønsket om at være NIS2 compliant.

Dato

14.05.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams