31.01.2023 | Klima, miljø og energi
Danmark topper anti-korruptionsliste for femte år i træk
Danmark er i en opgørelse lavet af Transparency International verdens mindst korrupte land – for femte gang i træk. Scoren afspejler dog ikke, at Danmark er et korruptionsfrit land, påpeger formand.
Formand Jesper Olsen påpeger, at man i Danmark ikke har en decideret strategi for, hvordan man vil modarbejde korruption. Arkivfoto.
Det nye år byder også på en ny dansk topplacering på den globale antikorruptionsorganisation Transparency Internationals opgørelse over niveauet af korruption i den offentlige sektor i en lang række lande. Det er femte år i træk, at Danmark topper listen.
På listen tildeles hvert land point på en skala fra 0 til 100 – jo højere tal, jo bedre. Her bliver de enkelte landes score sat sammen på baggrund af en række kilder fra forskellige lande. Danmark har denne gang fået en score på 90. Sidste år lå den på 88.
Læs også: Svenske Ericsson ekskluderes fra World Economic Forums anti-korruptionssamarbejde
”Det er enormt glædeligt,” siger Jesper Olsen, der er formand for Transparency International Danmark, i en pressemeddelelse. Han fortæller, at siden topscoren afspejler andre landes vurdering, må det betyde, at de ser Danmark have et godt og sundt forretningsmiljø.
Ingen er perfekte
Selvom scoren er høj, kan man dog ikke konkludere, at der ikke er korruption i Danmark, påpeger formanden.
”Der er korruption i Danmark. Vores indeks fortæller noget om, hvordan niveauet af korruption i Danmark opfattes, og hvad det er for en oplevelse, man i udlandet har af at samarbejde med danske myndigheder og embedsmænd,” siger han.
Ingen lande har nogensinde fået en perfekt score i korruptionsindekset, og det vil formentlig heller aldrig ske, siger Jesper Olsen – men at en anerkendelse af problemet og blotlæggelse af blinde vinkler vil kunne give flere point.
Læs også: Carlsberg melder åbent ud om korruptionssag
”Danmark er kendetegnet ved at være et af de lande, som ikke en gang har en strategi for, hvordan man forebygger korruption. Det andet område, man skal se på, er, at vi ikke er særlig robuste, når det kommer til politikerne. Danmark er et af de lande, hvor det er nemmest eksempelvis at mørklægge økonomiske transaktioner til politikerne,” siger formanden.
Efterfulgt af Danmark deler Finland og New Zealand andenpladsen i korruptionsindekset med en score på 87. Somalia ligger nederst på listen med en score på 12.
- HCL
Supply chain

Knaphed på sand, sten og grus: Københavns betonaffald skal sikre råstoffer til fremtidens byggeri
Et nyt samarbejde mellem betonproducenten Unicon og Norrecco, der behandler byggeaffald med henblik på genanvendelse, vil modvirke mangel på råstoffer ved at udnytte større dele af overskuds- og nedrivningsbeton i hovedstadsregionen.
Medarbejder

Jo yngre vi er, jo mere åbne er vi om vores løn
Mere end halvdelen af danskerne taler om deres løn med kollegerne. Særligt de yngre generationer på arbejdsmarkedet er åbne om deres løn. Det viser en ny befolkningsundersøgelse fra IDA.
Klima, miljø og energi

Dansk FN-chef: Vi kan ikke genanvende os ud af klimakrisen
Inger Andersen, generaldirektør for FN's miljøprogram, advarer mod en stigende produktion af plastik.
Strategi & ledelse

Globalt værktøj skal hjælpe virksomheder med at opgøre deres aftryk på biodiversiteten
Taskforce on Naturerelated Financial Disclosures (TNFD) har netop lanceret et nyt rapporteringsværktøj, som virksomheder kan bruge til at opgøre deres aftryk på og afhængighed af naturen. Finans Danmark og UN Global Compact Network Denmark har stået i spidsen for en Nordisk konsultationsgruppe, som har bidraget til at udbrede kendskabet til det nye værktøj.
Samfund
Hårde tider for verdensmålene
FN-systemet presser nu på for at finde flere penge til indsatsen. De nordiske virksomheder mener selv, de halter bagud på handling.
Samfund

Rapport: Uinteresserede ministre er grund til manglende verdensmålsvurderinger i lovforslag
Næsten ingen lovforslag får påpeget negative konsekvenser for verdensmålene. Grunden findes hos uinteresserede politikere og embedsmænd.