31.01.2023  |  Klima, miljø og energi

Danmark topper anti-korruptionsliste for femte år i træk

Danmark er i en opgørelse lavet af Transparency International verdens mindst korrupte land – for femte gang i træk. Scoren afspejler dog ikke, at Danmark er et korruptionsfrit land, påpeger formand.

Det nye år byder også på en ny dansk topplacering på den globale antikorruptionsorganisation Transparency Internationals opgørelse over niveauet af korruption i den offentlige sektor i en lang række lande. Det er femte år i træk, at Danmark topper listen.

På listen tildeles hvert land point på en skala fra 0 til 100 – jo højere tal, jo bedre. Her bliver de enkelte landes score sat sammen på baggrund af en række kilder fra forskellige lande. Danmark har denne gang fået en score på 90. Sidste år lå den på 88.

Læs også: Svenske Ericsson ekskluderes fra World Economic Forums anti-korruptionssamarbejde

”Det er enormt glædeligt,” siger Jesper Olsen, der er formand for Transparency International Danmark, i en pressemeddelelse. Han fortæller, at siden topscoren afspejler andre landes vurdering, må det betyde, at de ser Danmark have et godt og sundt forretningsmiljø.

Ingen er perfekte
Selvom scoren er høj, kan man dog ikke konkludere, at der ikke er korruption i Danmark, påpeger formanden.

”Der er korruption i Danmark. Vores indeks fortæller noget om, hvordan niveauet af korruption i Danmark opfattes, og hvad det er for en oplevelse, man i udlandet har af at samarbejde med danske myndigheder og embedsmænd,” siger han.

Ingen lande har nogensinde fået en perfekt score i korruptionsindekset, og det vil formentlig heller aldrig ske, siger Jesper Olsen – men at en anerkendelse af problemet og blotlæggelse af blinde vinkler vil kunne give flere point.

Læs også: Carlsberg melder åbent ud om korruptionssag

”Danmark er kendetegnet ved at være et af de lande, som ikke en gang har en strategi for, hvordan man forebygger korruption. Det andet område, man skal se på, er, at vi ikke er særlig robuste, når det kommer til politikerne. Danmark er et af de lande, hvor det er nemmest eksempelvis at mørklægge økonomiske transaktioner til politikerne,” siger formanden.

Efterfulgt af Danmark deler Finland og New Zealand andenpladsen i korruptionsindekset med en score på 87. Somalia ligger nederst på listen med en score på 12.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere