Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder
Biodiversiteten er under stort pres, der er behov for en markant indsats for at bremse tabet af natur og biodiversitet. Men en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at et fokus på bæredygtighed i høj grad har at gøre med virksomhedens størrelse.
Den globale og nationale biodiversitetskrise er for alvor sat på dagsordenen.
Derfor er både Biodiversitetsrådet, Københavns Universitet og Biodiversitetspartnerskabet indenfor de sidste uger kommet med indspil til, hvordan vi kan gøre mere for at vende udviklingen.
Det offentlige har en stor rolle at spille, men krisen kan og skal ikke løses uden den private sektor, mener Dansk Erhverv.
Derfor har brancheorganisationen spurgt en række virksomheder, om hvorvidt biodiversitet er et fokusområde for dem.
Og her ser det ud til, at der er plads til forbedring. For i undersøgelsen svarer 29 procent af de adspurgte, at de har fokus på biodiversitet, mens en større del, nemlig 43 procent, angiver, at de ikke har fokus på det.
Læs også: Partnerskab anbefaler: Virksomheder skal standse og genoprette naturtab
Hertil svarer 28 procent, at de ikke ved, om de har biodiversitet som en dagsorden i virksomheden.
Jo større, jo bedre
Kigger man på tværs af virksomhedsstørrelse, er det dog særligt de større virksomheder med mere end 50 ansatte, der har fokus på biodiversitet.
Det gælder for 52 procent af de større virksomheder, mens det samme gælder for 19 procent af virksomheder med mindre end 50 ansatte.
Det gælder særligt krav fra virksomhedernes bestyrelse eller direktion, og at virksomheden påvirker biodiversiteten via sin forretning, at de adspurgte ser området som et vigtigt fokusområde.
Dansk Erhverv forventer, at fokus vil stige i de kommende år, ikke kun pga. lovkrav men fordi der er et ønske om at bidrage til en mere bæredygtig udvikling.
Anbefalinger er lanceret
Det danske biodiversitetspartnerskab blev nedsat af miljøminister Magnus Heunicke for et år siden.
Partnerskabet består af 22 repræsentanter fra erhvervs- og brancheorganisationer, NGO’er og den videnskabelige sektor, som i fællesskab har fastlagt en række anbefalinger til henholdsvis virksomheder, myndigheder og videninstitutioner.
Anbefalingerne blev præsenteret for miljøministeren på Folkemødet i år. Underdirektør Ulrich Bang, Dansk Erhverv har været en del af biodiversitetspartnerskabet og prioriteret, at anbefalingerne skulle gøre det nemmere for virksomheder at komme i gang.
Læs også: Klimarådet fremlægger tre i en-løsning i ny rapport
Samtidig var det vigtigt at få frem, at myndighederne skal gå foran med et godt eksempel og selv tage ansvar.
Dansk Erhverv er glad for anbefalingerne, men understreger også, at der er behov for mere konkret vejledning, hvis vi skal i mål med indsatsen.
”Virksomhederne er klar til at handle, og biodiversitet fylder mere og mere. Biodiversitet kan være ret komplekst, så derfor er vi superglade for anbefalingerne til virksomheder, hvor der netop er fokus på, hvordan man kan gøre det nemmere for virksomhederne at handle og komme i gang”, siger underdirektør for klima, energi og miljø, Ulrich Bang.
”Men der også brug for, at myndighederne går foran og viser vejen - og her er de offentlig grønne indkøb en stærk muskel, der kan skubbe på for tiltag, der kan gavne biodiversiteten.”
– HCL