Dansk Erhverv: Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder

Biodiversiteten er under stort pres, der er behov for en markant indsats for at bremse tabet af natur og biodiversitet. Men en ny undersøgelse fra Dansk Erhverv viser, at et fokus på bæredygtighed i høj grad har at gøre med virksomhedens størrelse.

Dansk Erhverv forventer, at virksomhederne kommer til at bidrage mere positivt til biodiversitetsdagsordenen de kommende år. Foto: 123rf.com.

20.06.2024

CSR.dk

Den globale og nationale biodiversitetskrise er for alvor sat på dagsordenen. 

Derfor er både Biodiversitetsrådet, Københavns Universitet og Biodiversitetspartnerskabet indenfor de sidste uger kommet med indspil til, hvordan vi kan gøre mere for at vende udviklingen.

Det offentlige har en stor rolle at spille, men krisen kan og skal ikke løses uden den private sektor, mener Dansk Erhverv.

Derfor har brancheorganisationen spurgt en række virksomheder, om hvorvidt biodiversitet er et fokusområde for dem.

Og her ser det ud til, at der er plads til forbedring. For i undersøgelsen svarer 29 procent af de adspurgte, at de har fokus på biodiversitet, mens en større del, nemlig 43 procent, angiver, at de ikke har fokus på det.

Læs også: Partnerskab anbefaler: Virksomheder skal standse og genoprette naturtab

Hertil svarer 28 procent, at de ikke ved, om de har biodiversitet som en dagsorden i virksomheden. 

Jo større, jo bedre
Kigger man på tværs af virksomhedsstørrelse, er det dog særligt de større virksomheder med mere end 50 ansatte, der har fokus på biodiversitet.

Det gælder for 52 procent af de større virksomheder, mens det samme gælder for 19 procent af virksomheder med mindre end 50 ansatte.

Det gælder særligt krav fra virksomhedernes bestyrelse eller direktion, og at virksomheden påvirker biodiversiteten via sin forretning, at de adspurgte ser området som et vigtigt fokusområde. 

Dansk Erhverv forventer, at fokus vil stige i de kommende år, ikke kun pga. lovkrav men fordi der er et ønske om at bidrage til en mere bæredygtig udvikling.

Anbefalinger er lanceret
Det danske biodiversitetspartnerskab blev nedsat af miljøminister Magnus Heunicke for et år siden. 

Partnerskabet består af 22 repræsentanter fra erhvervs- og brancheorganisationer, NGO’er og den videnskabelige sektor, som i fællesskab har fastlagt en række anbefalinger til henholdsvis virksomheder, myndigheder og videninstitutioner.

Anbefalingerne blev præsenteret for miljøministeren på Folkemødet i år. Underdirektør Ulrich Bang, Dansk Erhverv har været en del af biodiversitetspartnerskabet og prioriteret, at anbefalingerne skulle gøre det nemmere for virksomheder at komme i gang.

Læs også: Klimarådet fremlægger tre i en-løsning i ny rapport

Samtidig var det vigtigt at få frem, at myndighederne skal gå foran med et godt eksempel og selv tage ansvar. 

Dansk Erhverv er glad for anbefalingerne, men understreger også, at der er behov for mere konkret vejledning, hvis vi skal i mål med indsatsen.

”Virksomhederne er klar til at handle, og biodiversitet fylder mere og mere. Biodiversitet kan være ret komplekst, så derfor er vi superglade for anbefalingerne til virksomheder, hvor der netop er fokus på, hvordan man kan gøre det nemmere for virksomhederne at handle og komme i gang”, siger underdirektør for klima, energi og miljø, Ulrich Bang.

”Men der også brug for, at myndighederne går foran og viser vejen - og her er de offentlig grønne indkøb en stærk muskel, der kan skubbe på for tiltag, der kan gavne biodiversiteten.”

– HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online