24.07.2017  |  Klima, miljø og energi

Dansk plastikpose skal rense drikkevand i Afrika

En danskudviklet plastikpose kan ved hjælp af solens stråler nemt og hurtigt dræbe bakterier i drikkevand. Iværksætterne bag er nu klar til at sende posen på markedet i Afrika, hvor den også har været testet.

En danskudviklede plastikpose kan få stor betydning for fattige områder i Afrika, hvor der er mangel på rent drikkevand, skriver DR.

Det drejer sig om den bakteriedræbende plastikpose SolarSack, der er udviklet af de to studerende Anders Alexander Løcke og Louise Ulmann fra henholdsvis Arkitektur og Design på Aalborg Universitet.

”SolarSack er en måde at skaffe rent drikkevand ved at benytte en ressource, der er rigeligt af i Afrika: Solen”, fortæller Anders Alexander Løcke til DR.

Gammel viden i ny pose
Idéen til posen kom under en studietur til Afrika, hvor de unge iværksættere med egne øjne så hvor mange ressourcer, der blev brugt på at koge vand, så det kunne drikkes.

Det fik dem til at vende sig mod en proces, der kaldes solpasteurisering, som er en måde, hvorpå man kan slå farlige bakterier ihjel ved hjælp af solens stråler:

”Solpasteurisering, som SolarSack er baseret på, er over 20 år gammel. Men vi har kombineret det med vores egen research og har formet posen til, hvad den er nu”, siger Anders Alexander Løcke til DR.

Læs også: Forskere advarer: Massedød blandt dyrearter

Mere konkret er SolarSack skabt af to lag plastik, som, når den ligger i solen, bruger varmen samt UVA og UVB-strålerne til at dræbe bakterierne i de fire liter vand, der kan være i posen. Og det tager langt fra hele dagen:

”En pose kan give fire liter vand på fire timer. Ofte kortere tid, når solen stråler i Afrika. Men efter fire timer er man sikker på, at vandet er pasteuriseret”, siger Anders Alexander Løcke til DR.

Posen kan desuden genbruges op til 150 gange, hvilket i alt giver 500 liter vand per pose. Den simple konstruktion betyder, at plastikposen kan produceres og distribueres for cirka 7 kroner per pose, skriver DR.

Læs også: Hvordan får syerskerne i Bangladesh en løn de kan leve af?

SolarSack er endnu ikke i produktion, men opfinderne bag håber, at den vil begynde at komme på markedet efter sommeren. Røde Kors i Kenya har blandt andet vist interesse for posen.

SolarSack har vundet den danske udgave af konkurrencen Climate Launchpad og er dermed gået videre til finalen, der foregår på Cypern til oktober.

-CHM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere