Dansk plastikpose skal rense drikkevand i Afrika

En danskudviklet plastikpose kan ved hjælp af solens stråler nemt og hurtigt dræbe bakterier i drikkevand. Iværksætterne bag er nu klar til at sende posen på markedet i Afrika, hvor den også har været testet.

SolarSack kan rense fire liter vand på fire timer og på den måde sikre rent drikkevand i områder, hvor der er mange bakterier i vandet. Arkivfoto. .

24.07.2017

CSR.dk

En danskudviklede plastikpose kan få stor betydning for fattige områder i Afrika, hvor der er mangel på rent drikkevand, skriver DR.

Det drejer sig om den bakteriedræbende plastikpose SolarSack, der er udviklet af de to studerende Anders Alexander Løcke og Louise Ulmann fra henholdsvis Arkitektur og Design på Aalborg Universitet.

”SolarSack er en måde at skaffe rent drikkevand ved at benytte en ressource, der er rigeligt af i Afrika: Solen”, fortæller Anders Alexander Løcke til DR.

Gammel viden i ny pose
Idéen til posen kom under en studietur til Afrika, hvor de unge iværksættere med egne øjne så hvor mange ressourcer, der blev brugt på at koge vand, så det kunne drikkes.

Det fik dem til at vende sig mod en proces, der kaldes solpasteurisering, som er en måde, hvorpå man kan slå farlige bakterier ihjel ved hjælp af solens stråler:

”Solpasteurisering, som SolarSack er baseret på, er over 20 år gammel. Men vi har kombineret det med vores egen research og har formet posen til, hvad den er nu”, siger Anders Alexander Løcke til DR.

Læs også: Forskere advarer: Massedød blandt dyrearter

Mere konkret er SolarSack skabt af to lag plastik, som, når den ligger i solen, bruger varmen samt UVA og UVB-strålerne til at dræbe bakterierne i de fire liter vand, der kan være i posen. Og det tager langt fra hele dagen:

”En pose kan give fire liter vand på fire timer. Ofte kortere tid, når solen stråler i Afrika. Men efter fire timer er man sikker på, at vandet er pasteuriseret”, siger Anders Alexander Løcke til DR.

Posen kan desuden genbruges op til 150 gange, hvilket i alt giver 500 liter vand per pose. Den simple konstruktion betyder, at plastikposen kan produceres og distribueres for cirka 7 kroner per pose, skriver DR.

Læs også: Hvordan får syerskerne i Bangladesh en løn de kan leve af?

SolarSack er endnu ikke i produktion, men opfinderne bag håber, at den vil begynde at komme på markedet efter sommeren. Røde Kors i Kenya har blandt andet vist interesse for posen.

SolarSack har vundet den danske udgave af konkurrencen Climate Launchpad og er dermed gået videre til finalen, der foregår på Cypern til oktober.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online