16.06.2017  |  Klima, miljø og energi

De fleste kommuner arbejder ikke med FN’s bæredygtighedsmål

De fleste kommuner kender ikke til regeringens handleplan for implementeringen af FN’s bæredygtighedsmål, viser ny rapport. De der gør, har til gengæld planer om at bruge målene aktivt til at skabe partnerskaber og vækst lokalt.

For få måneder siden fremlagde regeringen sin handlingsplan for implementeringen af FN’s 17 bæredygtighedsmål. For at nå målene er regeringens plan blandt andet, at hele den offentlige sektor skal arbejde for at fremme realiseringen af dem.

Der er dog lang vej igen, viser ny undersøgelse fra Deloitte (se fil nederst i artiklen). Det fremgår nemlig, at kun en tredjedel af de danske kommuner kender til den danske regerings handleplan, og kun hver tiende kommune er kommet i gang med at bruge verdensmålene strategisk ved at lave en lokal handleplan.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: Handlingsplan for verdensmål modtages forsigtigt positivt

Til gengæld viser undersøgelsen samtidig, at de kommuner, der arbejder med bæredygtighedsmålene, ser positivt på, hvordan de overordnede mål kan forme sig til konkrete og lokale planer.

”Vores konklusion er, at få kommuner kender til verdensmålene, men de som kender dem, ser store muligheder i at bruge dem. Det er naturligt nok især de store kommuner, der har haft kræfter til at få begyndt på at få verdensmålene ind i den kommunale hverdag. Det er jo meget abstrakt. Men også en historisk mulighed for kommunerne til at samle lokale aktører på tværs af sektorer for drive udvikling, vækst og innovation på en ny måde”, siger partner og leder af Deloittes afdeling for den offentlig sektor, Carsten Jørgensen.

Verdensmålene giver retning for lokale projekter
En af de kommuner, der arbejder aktivt med bæredygtighedsmålene er Aarhus Kommune. Her fortæller stadsdirektør Niels Højberg, at kommunen især bruger målene til at sætte retning for konkrete projekter.

”FN-målene er særdeles vigtige for at kunne sætte retninger for bæredygtig byudvikling og samle kommunen på tværs af forvaltninger og engagerede medarbejdere.  For eksempel ved at Aarhus nu er selvforsynende med grøn energi – og ved den energi- og klimarådgivning, Aarhus Kommune sammen med lokale virksomheder yder over for byer i Sydafrika, Indien og Kina, ” siger Niels Højberg.

Læs også: Hollandske virksomheder: Regeringen skal føre bæredygtig politik

Deloittes har i forbindelse med undersøgelsen kontaktet 60 ud af Danmarks 98 kommuner. Heraf har 45 kommunaldirektører deltaget i telefoninterview.

-CHM

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere