08.09.2015  |  Strategi & ledelse

'De gode penge ligger i bæredygtighed'

Claus Stig Pedersen fra Novozymes indledte sit indlæg på årets CSR konference med en lille advarsel. ”Vi har altså tænkt os at tjene penge – mange penge – på at levere bæredygtige løsninger,” sagde han. For ifølge ham er det ganske enkelt. Der er mange flere penge i at løse verdens problemer end i skabe dem.

CSR-konferencen d. 7. september 2015 stod i de nye, globale bæredygtighedsmåls tegn. Det gennemgående budskab fra talerne var, at vi stod foran et skift. Nu handler bæredygtighed også om at tjene penge. 

Business kan og skal gøre godt
Om det så fører til mange penge eller ej, så var der opbakning til synspunktet om at bæredygtighed og bæredygtighedsmålene også handler om forretning og indtjening. Peter White fra World Business Council for Sustainable Development understregede i sit oplæg at vi gik fra et ensidigt fokus på virksomhedernes ansvar for bæredygtighed til også at pege på de mange muligheder globale bæredygtighedsambitioner også giver – og at det er to sider af samme sag.  

”Forretningslivet kan udrette meget som er god forretning,” sagde han. (På engelsk: a lot can be done by business that is good business).

Ikke noget valg

Så ud over pengene og mulighederne – hvad skal så få den private sektor til at kaste sig over udfordringerne fra bæredygtighedsmålene? Det var Claus Stig Petersen og Peter White også enige om. Hvor Peter White pegede på at virksomheder ikke kan få succes i en samfund der er brudt sammen. Fra Novozymes lød det, at man er nødt til at handle så man er forberedt, for alle ressourcer vil blive dyrere og der vil komme en pris på carbon osv. Det er ikke muligt at fortsætte som før. Og Ole Lund Hansen fra UN Global Compact tilføjede at i lyset af at det politiske niveau fremover kommer til at orientere sig efter bæredygtighedsmålene, så kommer målene til at definere virksomhedernes arbejdsvilkår. 

Læs også: Vejen fra FN til dansk erhvervsliv er ikke så lang endda

Klarest blev det måske udtrykt af formanden for FNS generalforsamling, Mogens Lykketoft, som havde indspillet en videobesked til konferencen. Heri sagde han:

”De gode penge – de er i den bæredygtige udvikling. For den verden, vi får uden at investere i bæredygtighed, den kan man ikke tjene penge på.”  

Hjælp til at komme i gang
Når bæredygtighedsmålene vedtages under FNS generalforsamling i slutningen af september 2015, lanceres samtidig en implementeringsguide til virksomheder, som gerne vil finde frem til hvad de kan gøre og få ud af målene. ”SDG Compass” udgives af UN Global Compact, Global Reporting Initiative og World Business Council for Sustainable Development.

"Det bliver en vigtig udgivelse for dem, der vil implementere, så man kan udnytte at SDGerne er en meget komplet ramme for at give retning og indhold til arbejdet internt i virksomhederne," sagde Ole Lund Hansen. 

Indtil udgivelsen af det færdige produkt er sidste udkast til guiden, et forslag til en oversigt over mulige indikatorer, som man kan knytte sit arbejde op på, og en guide til hvordan man måler effekten af ens arbejde tilgængeligt på SDG Compass’s hjemmeside

Mere fra Eva

Eva Harpøth Skjoldborg

Redaktør, CSR.dk

Uddannelse: cand.merc.int, Copenhagen Business School 2001. Diverse efteruddannelsesforløb i journalistik ved Danmarks Journalisthøjskole. Tidligere job: Freelanceskribent med fokus på CSR, rapportering for Maersk Gruppen, ISS, LEGO, Dansk Supermarked og Carlsberg, publikationer for Novo Nordisk. Journalist og kommunikationsmedarbejder, Novo Nordisk, fokus på CSR. Projekt…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere