26.11.2019  |  Klima, miljø og energi

Det behøver ikke at være dyrt at give kyllinger bedre forhold

Indhold fra partner Hvad er dette?

Det er billigere at producere kyllinger med bedre velfærd, end man hidtil har troet. Det viser vores nye rapport.

Hvert år bliver der produceret milliarder af kyllinger under elendige forhold i det industrielle landbrug. De er avlet til at vokse unaturligt hurtigt. Ofte er de så tunge, at deres ben ikke kan holde dem oprejst. Og alt for mange kyllinger lever tæt sammenpresset i golde haller, hvor de lider det meste af deres korte liv.

Er det for dyrt at give kyllingerne bedre forhold?

Kyllingeindustrien påstår, at det er for dyrt at give kyllingerne bedre velfærd. Den påstand kan vi tilbagebevise i vores rapport ‘Valuing higher chicken welfare’, som vi har udarbejdet i samarbejde med det verdenskendte Wageningen Universitet i Holland.

Universitetets eksperter i landbrug og forretning undersøgte konventionelle systemer i fem markeder: Holland, USA, Brasilien, Kina og Thailand. Disse er blandt de største globale markeder, når det gælder produktion, forbrug og eksport af kyllinger.

Vi undersøgte desuden, om forbrugerne er villige til at betale mere for bedre kvalitet og højere velfærd.

Bedre kyllingevelfærd er billigere, end man hidtil har troet 

I de fem markeder viste det sig kun at koste 0,6-0,9 eurocent pr. kg. fugl at omlægge en konventionel fabrikslignende produktion til indendørs produktion med bedre velfærd.

Det betyder, at omkostningerne kun vil være 6,4-13,4 % højere end i konventionel produktion. Det er et langt lavere tal end de 49 %, som tidligere er blevet fremsat i en undersøgelse finansieret af kyllingeindustrien i USA (Elanco Animal Health (2015)).

Rapporten viser også, at forbrugernes krav om bedre kyllingevelfærd vokser hastigt over hele verden. I gennemsnit er over 60% af de forbrugere, som vi har spurgt i 14 lande, villige til at betale mere for kyllingerne, der har haft et bedre liv. 

Sådan kan kyllingerne få et bedre liv 

De løsninger, som rapporten fremsætter, er enkle, effektive og videnskabeligt baserede. De inkluderer:

  • Burg af kyllinger, der vokser langsommere 
  • Mere plads og naturligt lys
  • Beskæftigelsesmaterialet, der kan holde kyllingerne sunde og aktive, såsom siddepinde og materiale, de kan hakke i

Indendørsproduktioner med bedre velfærd er en realistisk løsning, der på globalt plan kan give milliarder af kyllinger et bedre liv. Og nu kan prisen ikke længere bruges som undskyldning af restauranter, forhandlere og producenter.

Læs rapporten her

Mere fra World Animal Protection Danmark

World Animal Protection Danmark

https://www.worldanimalprotection.dk/

World Animal Protection Danmark er del af en global dyrebeskyttelsesorganisation, der har beskyttet dyr mod udnyttelse og mishandling i mere end 50 år. Gennem vores arbejde inspirerer og påvirker vi mennesker, organisationer og regeringer til at forbedre forholdene for verdens dyr og sikre mere bæredygtige løsninger. Vi samarbejder med FN og rådgiver verdens regeringer om dyrevelfærd, mens vi i me…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere