Det bliver rigtig dyrt ikke at omstille til nye klimavirkelighed

I en ny rapport fra Deloitte er der regnet på den økonomiske forskel mellem en koordineret indsats i forhold til klimaforandringer og "failure to act". Den er stor. Som i virkelig stor.

Manglende omstilling mod de globale klimamål svarer til at sætte ild til sine værdier. .

25.05.2022

CSR.dk

Deloitte udgav i går en ny rapport, som undersøger, hvad det koster ikke at have en koordineret, global tilgang til arbejdet med at begrænse effekterne af klimaforandringer, og en global opvarmning på tre grader i slutningen af dette århundrede. Tallet, som rapporten når frem til, er svimlende højt: 1.237.000.000.000.000 kr. i løbet af de næste 50 år. Modsat peger rapporten på, at opfyldelsen af de globale klimamål kunne skabe økonomisk gevinst svarende til omkring 300.000.000.000.000 kr. i samme periode. 

Det skriver ESG Today og Fast Company. 

Tabet stammer fra tabt arbejdsproduktivitet pga. ekstrem varme, tab af produktive landområder pga. højere vandstand, øgede forekomst af sygdomme og højere dødelighed, skadet kapital som sinker produktivitet og investeringer og forringet landbrugsudbytte pga. ændrede vejrmønstre. Den største økonomiske påvirkning vil finde sted i Stillehavslandene i Asien, som vil mærke tab på anslået 667.000 milliarder kr., mens de amerikanske kontinenter vil miste 250.000 milliarder kr. og Europa 10.000 milliarder kr. 

Lykkes det at skride til koordineret handling, står området i Asien med de største tab også til den største gevinst: Modellen viser vækst i BNP på 5,7 procent i 2070, mens Europa og de amerikanske kontinenter vil kunne vinde henholdsvis 1,8 og 1,6 procent. Det kræver en re-orientering af den globale økonomi med nye jobs, brancher og innovation i tillæg til reduktion af klimaeffekter. Med re-orientering af økonomien menes ifølge rapporten en "industriel revolution over de næste 50 år, hvor eksisterende aktivitetet vil blive genskabt som en "...seie af komplekse, internt forbundne, udledningsfri systmer for energi, mobilitet, industri, produktion, landbrug og fødevare med negative udledninger". 

For at opnå dette positive scenarie, beskriver rapporten en trinvis udvikling, som begynder med koordinering mellem den offentlige og private sektor, udstrakt samarbejde mellem regeringer og finans- og IT-sektorerne for at bygge rgler og rammer og facilitetere kapital og innovation. Dette skal føre til store investeringer, som prioriterer lav-emissionsbrancher, hvilket dog også vil føre til visse ubalancer som en effekt af udfasningen af udlednings-intensive brancher. I den næste fase kommer et vendepunkt, hvor net zero-omstillingen begynder at have flere fordele end omkostninger, hvilket til sidst fører til en fremtid med lave udledninger og høj vækst. 

Arbejdet bag rapporten, som har titlen “The Turning Point – A Global Summary" er udført af Deloittes nyligt oprettede Center for Sustainable Progress og baseret på Deloitte Economics Institutes scenario-model med input fra 15 områder i de tre nævnte regioner: Stillehavslandene i Assien, Europa og de amerikanske kontineneter. 

- EHS

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Er din grønne kommunikation så effektfuld som du tror?

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

30.10.2024CSR.dk

Fødevareaffald kan blive en guldgrube

30.10.2024CSR.dk

Oxfam: De rigeste skal betale ekstra for deres massive udledninger

01.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Løs forretningsproblemer med DMA og få ledelsen med ombord

30.09.2024CSR.dk

Regeringens nølen kan koste fjernvarmekunder i Viborg 700 mio. kr.

16.09.2024Position Green

Sponseret

Sådan kan I navigere i udfordringerne ved køb af ESRS-software: De vigtigste overvejelser anno 2024

12.09.2024CSR.dk

Får 35 millioner til mere bæredygtig turisme: København skal lede nyt EU-projekt

03.09.2024Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller styrker konkurrencefordel med fuldendt ISO-certificering

28.08.2024CSR.dk

Aktivister sagsøger EU for "groft utilstrækkelige" klimamål for 2030

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Introduktion til klimadata og klimaregnskaber i praksis - Oktober

Er du ny i arbejdet med klimaregnskaber, og mangler du en grundlæggende forståelse for, hvad arbejdet med klimadata og udarbejdelse af klimaregnskaber indebærer? Så er dette kursus for dig.

Dato

29.10.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Standard
Kursus
Asset management – Indførelse af opdateret ISO 55001

Dette kursus giver en dybdegående indsigt i forskellene mellem de tidligere og nye ISO 55000/01 standarder, og hvordan ændringerne påvirker implementeringen.

Dato

30.10.2024

Sted

København

CABI
Webinar
Webinar | Praksis hos Kids-World – Sådan ansætter vi de unge

Mød Sanne Aldenborg, lagerchef i Kids-World, der fortæller om virksomhedens strategi og arbejde med at ansætte unge medarbejdere. Både dem på 13-14 år og dem, der har brug for lidt ekstra støtte.

Dato

31.10.2024

Tid

10:30

Sted

Online

Cemasys.com
Webinar
How to master your CSRD reporting with essential tips from experts.

At this stage, the question is no longer why to begin the CSRD process, but how to get started and what key factors to consider as you move toward compliance. In relation to the launch of our CSRD-application, we are pleased to invite you to an insightful webinar. Sign up in the link below!

Dato

31.10.2024

Tid

14:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie