Det handler om at komme derhen hurtigt nok - ikke om hvem, der kommer først

Vanen tro offentliggjorde Corporate Knights sin årlige liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder på Davos-mødets første dag.

Den geografiske fordeling af de 100 mest bæredygtige virksomheder i verden i 2021 - ifølge Corporate Knights. Grafik: Corporate Knights.

26.01.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er ikke helt nemt, at blive en af de 100 virksomheder på Corporate Knights Global100-liste. Grafik: Corporate Knights. .

Den mest bæredygtige virksomhed anno 2021 Schneider Electric. Og tillykke til Schneider Electric, som man kan læse mere om her og som i øvrigt er partner på CSR.dk, med den flotte placering. For det er et ganske massivt nåleøje, man som virksomhed skal igennem for at komme med i Top100-listen og ikke mindst for at lande øverst på denne. Se grafik til højre.

Vi skal fremad i en fart
Corporate Knights’ liste trak på offentliggørelsesdagen en del overskrifter i danske medier, med overskrifter som ”Ørsted vippet af pinden som verdens mest bæredygtige selskab”(Børsen), ” Fem danske virksomheder på global hitliste - kun en bevæger sig op” (Finans) og ” Ørsted mister bæredygtighedens svar på Oscar-statuetten” (Politiken).

Ved et webinar på lanceringsdagen d. 25. januar 2021, med administrerende direktører fra fire af de 100 virksomheder på listen, var der dog ikke en eneste kommentar til, hvor nogen lå på listen, og hvem der havde gjort det bedre eller dårligere end sidste år.

Den administrerende direktør for Schneider Electric, Jean-Pascal Tricoire, brugte en lille andel af sin taletid til at forklare hvordan bæredygtige og digitale løsninger ofte er to sider af samme sag, og hvordan det også er de forbindelser Schneider Electric arbejder med. Men det meste af tiden talte han om noget helt andet.

”Vi er nødt til at gøre os klart at behovet for at handle er langt mere påtrængende, end det vi er i gang med nu. Det er som med Covid-19, hvor vi også udsatte og udsatte at handle og pludselig stod vi med store problemer, som vi kunne have undgået. Vi er nødt til at sætte farten i omstillingen virkelig meget op, og vi skal bl.a. forstå, at alle vores designvalg i dag har betydning for fremtiden,” sagde Jean-Pascal Tricoire.

Adspurgt om der var noget, der gjorde ham optimistisk, fremhævede han det faktum at mange af de nødvendige teknologier er klar – de bliver bare ikke fordelt så hurtigt som nødvendigt.

”Jeg håber, at den genopbygning vi skal i gang med forstår dette – den er den største investeringsmulighed i virkelig mange år, og den skal udnyttes til at sætte skub i omstillingen,” sagde Jean-Pascal Tricoire.

”Det kan også give mig håb, at vi med Covid-19 netop har lært, at vi tog fejl alle de år, hvor vi troede at store forandringer kun kunne ske langsomt. Nu holder vi Davos på skærme – for et år siden ville vi have sagt, at det var umuligt,” afsluttede han. 

De bæredygtige skal gøre – og gør det - bedre
Så hvad skal virksomhederne – også dem, der ikke er på listen – gøre for at bidrage bedst muligt? Det var der et par bud på.

Hvad sker der med de danske virksomheder?

I de danske mediers artikler om Corporate Knights Global100-liste forklares de danske virksomheders glidning ned ad listen flere gange med, at andre landes virksomheder også har fået øjnene op for mulighederne i bæredygtighed, og haler ind på vores virksomheder.

Det er en forklaringsmodel, som passer til den danske selvforståelse: Vi er længere fremme og bedre til bæredygtighed end resten af verden. Der er da også en overrepræsentation af nordiske virksomheder i det globale index.

CSR.dk har dog dykket ned i det regneark med de 100 virksomheders resultater for 2021, som Corporate Knights har lagt frit frem. Når man gør det, kan man se, at det kan have noget at gøre med, at der er tilføjet nye målepunkter til 2021-udgaven af listen.

F.eks. har behovet for at reflektere klimakrisens stigende krav ført til den nye indikator, ’rene investeringer’, som dækker investeringer i aktiver, forskning & udvikling og opkøb. Her halter Chr. Hansen, Novozymes og Novo Nordisk ud fra de tal og kriterier Corporate Knights lægger til grund for vurderingen, og den information der er offentligt tilgængelig, langt efter gennemsnittet på ca. 70%..

Desuden har den øgede opmærksomhed på og aktivitet i stærke sociale bevægelser ført til indikatorer for etnisk mangfoldighed i ledelser og bestyrelser. De har ikke gjort noget godt for de danske virksomheders score.  Gennemsnittet for alle 100 virksomheder er ikke højt, kun omkring 11 procent af bestyrelsesmedlemmerne i de 100 virksomheder har anden etnicitet end den dominerende i den bestyrelse, de sidder i, og for medlemmer af ledelsen er samme tal 10 procent. Med undtagelse af Novo Nordisks 11 procent etnisk mangfoldighed i ledelsen, så lander de øvrige fire danske virksomheder på et rundt nul.

Schneider rammer rigtigt på de tunge parametre
Af listen fremgår det også, at indikatorerne ’bæredygtig omsætning’ + ’rene investeringer’ tilsammen vægter 50 procent af den samlede score, mens køns- og etnisk diversitet i både bestyrelse og ledelse bidrager med i alt 10 procent til den samlede score.

Schneider Electric placering øverst på Global100-listen forklares i pressematerialet fra Corporate Knights da også med, at 70 procent af deres omsætning kommer fra og 73 procent af dens investeringer går til bæredygtige løsninger, Især omsætningstallet ligger over gennemsnittet på ca. 41 procent. Det skal ses i sammenhæng med, at virksomheden også scorer højt på kriterierne: etnisk- og kønsdiversitet i ledelse og bestyrelse, ressourceproduktivitet og arbejdssikkerhed.

”Det bedste virksomheder kan gøre, er at være en god forretning, samtidig med at man foretager de rigtige valg,” sagde Lawrence Kurzius, som er administrerende direktør i amerikanske McCormick & Co.

Med det i baghovedet kan det være oplagt at undersøge, hvordan listens 100 virksomheder præsterer i forhold til virksomheder uden for listen? Det korte svar er ”godt”.

Siden 2005 har Corporate Knights fulgt et fiktivt aktieindeks baseret på listen over de 100 mest bæredygtige virksomheder i et givent år. Over de 15 år har de 100 virksomheder leveret 43 procentpoint mere i afkast end sammenligningsgruppen, som er den brede gruppe af virksomheder, listens tilblivelse begynder med. I 2020 alene steg afkastet på investeringen med 26 procent for de 100 sammenlignet med 16 procent for den store gruppe.

Innovation, ja tak – og sæt ind hvor behovet er størst
Mads Nipper, som siden 1. januar har været adm.dir. i Ørsted, talte desuden om innovation og arbejde på tværs af økosystemer.

”Vi arbejder med at omstille energisystemer. Det gør vi ved at opfinde nye produkter – også i partnerskab med andre og med innovation inden for andre energiformer end vind. Det kræver ikke kun handling fra virksomheder, men aktivitet i hele økosystemet – og lige nu ikke mindst at politikerne begynder at levere det, de skal,” sagde han, og forsatte:

”Samtidig skal vi sikre os, at vi investerer der, hvor behovet for omstilling er størst. Det er det i de områder, hvor man i dag bruger mest energi, så det giver mening først at investere mest i omstillingen af f.eks. Nordamerika, og bagefter kaste sig ud i at skalere op til globalt niveau,.”

Her klarer de 100 virksomheder sig også godt. Corporate Knights kan nemlig dokumentere, at disse virksomheder samlet får 41 procent af deres omsætning fra produkter og services der er på linje med Verdensmålene. Det samme tal er otte procent for sammenligningsgruppen. I forhold til mængden af ’rene investeringer’ (clean investements), så er tallene 33 procent for de 100 og 22 procent for sammenligningsgruppen.

Ikke tid til konkurrence
Roberto Marques fra brasilianske Natura &Co. fremhævede behovet for samarbejde i bredeste forstand for at gøre det muligt at sætte og nå meget ambitiøse mål. Og samarbejde handler for ham ikke kun  om samarbejde mellem virksomheder, med leverandører og privat-offentligt.

”Det skal gå langt videre – vi skal engagere borgerne i de samfund vi er til stede i. Som virksomheder skal vi gøre det muligt for mennesker at bidrage til det nødvendige” sagde han.

”Vi skal arbejde sammen. Der er altså ikke plads til at konkurrence – for slet ikke at tale om politiske kampe – når menneskehedens skæbne er på spil,” sluttede han.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)