Det handler om at komme derhen hurtigt nok - ikke om hvem, der kommer først

Vanen tro offentliggjorde Corporate Knights sin årlige liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder på Davos-mødets første dag.

Den geografiske fordeling af de 100 mest bæredygtige virksomheder i verden i 2021 - ifølge Corporate Knights. Grafik: Corporate Knights.

26.01.2021

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det er ikke helt nemt, at blive en af de 100 virksomheder på Corporate Knights Global100-liste. Grafik: Corporate Knights. .

Den mest bæredygtige virksomhed anno 2021 Schneider Electric. Og tillykke til Schneider Electric, som man kan læse mere om her og som i øvrigt er partner på CSR.dk, med den flotte placering. For det er et ganske massivt nåleøje, man som virksomhed skal igennem for at komme med i Top100-listen og ikke mindst for at lande øverst på denne. Se grafik til højre.

Vi skal fremad i en fart
Corporate Knights’ liste trak på offentliggørelsesdagen en del overskrifter i danske medier, med overskrifter som ”Ørsted vippet af pinden som verdens mest bæredygtige selskab”(Børsen), ” Fem danske virksomheder på global hitliste - kun en bevæger sig op” (Finans) og ” Ørsted mister bæredygtighedens svar på Oscar-statuetten” (Politiken).

Ved et webinar på lanceringsdagen d. 25. januar 2021, med administrerende direktører fra fire af de 100 virksomheder på listen, var der dog ikke en eneste kommentar til, hvor nogen lå på listen, og hvem der havde gjort det bedre eller dårligere end sidste år.

Den administrerende direktør for Schneider Electric, Jean-Pascal Tricoire, brugte en lille andel af sin taletid til at forklare hvordan bæredygtige og digitale løsninger ofte er to sider af samme sag, og hvordan det også er de forbindelser Schneider Electric arbejder med. Men det meste af tiden talte han om noget helt andet.

”Vi er nødt til at gøre os klart at behovet for at handle er langt mere påtrængende, end det vi er i gang med nu. Det er som med Covid-19, hvor vi også udsatte og udsatte at handle og pludselig stod vi med store problemer, som vi kunne have undgået. Vi er nødt til at sætte farten i omstillingen virkelig meget op, og vi skal bl.a. forstå, at alle vores designvalg i dag har betydning for fremtiden,” sagde Jean-Pascal Tricoire.

Adspurgt om der var noget, der gjorde ham optimistisk, fremhævede han det faktum at mange af de nødvendige teknologier er klar – de bliver bare ikke fordelt så hurtigt som nødvendigt.

”Jeg håber, at den genopbygning vi skal i gang med forstår dette – den er den største investeringsmulighed i virkelig mange år, og den skal udnyttes til at sætte skub i omstillingen,” sagde Jean-Pascal Tricoire.

”Det kan også give mig håb, at vi med Covid-19 netop har lært, at vi tog fejl alle de år, hvor vi troede at store forandringer kun kunne ske langsomt. Nu holder vi Davos på skærme – for et år siden ville vi have sagt, at det var umuligt,” afsluttede han. 

De bæredygtige skal gøre – og gør det - bedre
Så hvad skal virksomhederne – også dem, der ikke er på listen – gøre for at bidrage bedst muligt? Det var der et par bud på.

Hvad sker der med de danske virksomheder?

I de danske mediers artikler om Corporate Knights Global100-liste forklares de danske virksomheders glidning ned ad listen flere gange med, at andre landes virksomheder også har fået øjnene op for mulighederne i bæredygtighed, og haler ind på vores virksomheder.

Det er en forklaringsmodel, som passer til den danske selvforståelse: Vi er længere fremme og bedre til bæredygtighed end resten af verden. Der er da også en overrepræsentation af nordiske virksomheder i det globale index.

CSR.dk har dog dykket ned i det regneark med de 100 virksomheders resultater for 2021, som Corporate Knights har lagt frit frem. Når man gør det, kan man se, at det kan have noget at gøre med, at der er tilføjet nye målepunkter til 2021-udgaven af listen.

F.eks. har behovet for at reflektere klimakrisens stigende krav ført til den nye indikator, ’rene investeringer’, som dækker investeringer i aktiver, forskning & udvikling og opkøb. Her halter Chr. Hansen, Novozymes og Novo Nordisk ud fra de tal og kriterier Corporate Knights lægger til grund for vurderingen, og den information der er offentligt tilgængelig, langt efter gennemsnittet på ca. 70%..

Desuden har den øgede opmærksomhed på og aktivitet i stærke sociale bevægelser ført til indikatorer for etnisk mangfoldighed i ledelser og bestyrelser. De har ikke gjort noget godt for de danske virksomheders score.  Gennemsnittet for alle 100 virksomheder er ikke højt, kun omkring 11 procent af bestyrelsesmedlemmerne i de 100 virksomheder har anden etnicitet end den dominerende i den bestyrelse, de sidder i, og for medlemmer af ledelsen er samme tal 10 procent. Med undtagelse af Novo Nordisks 11 procent etnisk mangfoldighed i ledelsen, så lander de øvrige fire danske virksomheder på et rundt nul.

Schneider rammer rigtigt på de tunge parametre
Af listen fremgår det også, at indikatorerne ’bæredygtig omsætning’ + ’rene investeringer’ tilsammen vægter 50 procent af den samlede score, mens køns- og etnisk diversitet i både bestyrelse og ledelse bidrager med i alt 10 procent til den samlede score.

Schneider Electric placering øverst på Global100-listen forklares i pressematerialet fra Corporate Knights da også med, at 70 procent af deres omsætning kommer fra og 73 procent af dens investeringer går til bæredygtige løsninger, Især omsætningstallet ligger over gennemsnittet på ca. 41 procent. Det skal ses i sammenhæng med, at virksomheden også scorer højt på kriterierne: etnisk- og kønsdiversitet i ledelse og bestyrelse, ressourceproduktivitet og arbejdssikkerhed.

”Det bedste virksomheder kan gøre, er at være en god forretning, samtidig med at man foretager de rigtige valg,” sagde Lawrence Kurzius, som er administrerende direktør i amerikanske McCormick & Co.

Med det i baghovedet kan det være oplagt at undersøge, hvordan listens 100 virksomheder præsterer i forhold til virksomheder uden for listen? Det korte svar er ”godt”.

Siden 2005 har Corporate Knights fulgt et fiktivt aktieindeks baseret på listen over de 100 mest bæredygtige virksomheder i et givent år. Over de 15 år har de 100 virksomheder leveret 43 procentpoint mere i afkast end sammenligningsgruppen, som er den brede gruppe af virksomheder, listens tilblivelse begynder med. I 2020 alene steg afkastet på investeringen med 26 procent for de 100 sammenlignet med 16 procent for den store gruppe.

Innovation, ja tak – og sæt ind hvor behovet er størst
Mads Nipper, som siden 1. januar har været adm.dir. i Ørsted, talte desuden om innovation og arbejde på tværs af økosystemer.

”Vi arbejder med at omstille energisystemer. Det gør vi ved at opfinde nye produkter – også i partnerskab med andre og med innovation inden for andre energiformer end vind. Det kræver ikke kun handling fra virksomheder, men aktivitet i hele økosystemet – og lige nu ikke mindst at politikerne begynder at levere det, de skal,” sagde han, og forsatte:

”Samtidig skal vi sikre os, at vi investerer der, hvor behovet for omstilling er størst. Det er det i de områder, hvor man i dag bruger mest energi, så det giver mening først at investere mest i omstillingen af f.eks. Nordamerika, og bagefter kaste sig ud i at skalere op til globalt niveau,.”

Her klarer de 100 virksomheder sig også godt. Corporate Knights kan nemlig dokumentere, at disse virksomheder samlet får 41 procent af deres omsætning fra produkter og services der er på linje med Verdensmålene. Det samme tal er otte procent for sammenligningsgruppen. I forhold til mængden af ’rene investeringer’ (clean investements), så er tallene 33 procent for de 100 og 22 procent for sammenligningsgruppen.

Ikke tid til konkurrence
Roberto Marques fra brasilianske Natura &Co. fremhævede behovet for samarbejde i bredeste forstand for at gøre det muligt at sætte og nå meget ambitiøse mål. Og samarbejde handler for ham ikke kun  om samarbejde mellem virksomheder, med leverandører og privat-offentligt.

”Det skal gå langt videre – vi skal engagere borgerne i de samfund vi er til stede i. Som virksomheder skal vi gøre det muligt for mennesker at bidrage til det nødvendige” sagde han.

”Vi skal arbejde sammen. Der er altså ikke plads til at konkurrence – for slet ikke at tale om politiske kampe – når menneskehedens skæbne er på spil,” sluttede han.

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Bæredygtighedskommunikation uden greenwashing

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Lanceringswebinar: Svanemærkets nye krav til rengøringsservice og vinduespolering

Relateret indhold

20.12.2024CSR.dk

Dansk regnemodel skal drive den grønne omstilling

20.12.2024CSR.dk

Ny rapport: Kloden lider under verdens klima-tunnelsyn

18.12.2024CSR.dk

Fart på klimatilpasningen

16.12.2024CSR.dk

Jurist er ikke i tvivl: Klimaaktivister er gået for vidt

16.12.2024Bureau Veritas

Sponseret

Kickstart 2025 med nye kompetencer inden for kvalitetsledelse

13.12.2024CSR.dk

Investorer nedprioriterer ESG trods stigende efterspørgsel

12.12.2024CSR.dk

Uenigheder om ’grønne’ milliarder

11.12.2024CSR.dk

Nyt klimatiltag fører til britisk shitstorm

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Q&A webinar 2. januar: Sustainable Business Change Manager

Overvejer du at tage en uddannelse inden for ESG og bæredygtighed, kan Sustainable Business Change Manager være rigtig for dig. Er du interesseret, men har spørgsmål eller brug for fif til, hvordan du kan sælge uddannelsen ind internt? Deltag i et uforpligtende webinar om uddannelsen.

Dato

02.01.2025

Tid

12:30

Sted

Zoom

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Q&A webinar 2nd January: Sustainable Business Change Manager (Intl/Online)

Are you considering an education in ESG and sustainability? The Sustainable Business Change Manager programme might be the perfect fit for you. If you’re interested but have questions or need tips on how to present the programme’s value internally, join our free Q&A webinar to learn more.

Dato

02.01.2025

Tid

14:00

Sted

Zoom

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Klimarapportering scope 1 og 2

Er din virksomhed klar til at indsamle data og beregne scope 1 og 2, så I kan være i overensstemmelse med de nyeste rapporteringsstandarder? Klimarapportering er i stigende grad et krav fra både investorer, kunder og myndigheder, og en korrekt rapportering af klimaregnskabets scope 1 og 2-emissioner er et centralt skridt mod at forstå og reducere jeres samlede klimapåvirkning.

Dato

07.01.2025

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

Bureau Veritas
Seminar
Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

Are you a food safety auditor or responsible for managing food safety in your business? Join us for a comprehensive seminar designed to keep you at the forefront of food safety standards and practices.

Dato

08.01.2025

Tid

08:45

Sted

Middelfart / MS Teams