Digitale løsninger er en af nøglerne til effektivt ESG-arbejde

Teknologiske løsninger kan yde uvurderlig hjælp i nogle af bæredygtighedsarbejdets processer. Men det kræver stadig mennesker til at tage beslutninger og definere opgaven. CSR.dk ser sammen med temapartnerne i temaet "Tech-løsninger i ESG" nærmere på hvor og hvordan.

Foto: 123rf.com

28.10.2024

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Der er ingen tvivl om, at adgang til og håndtering af data er en af de helt store opgaver i takt med at virksomhederne gør sig klar til at leve op til nye rapporterings- og dokumentationskrav i deres arbejde med ESG. 

I PwC’s Global CSRD survey fra oktober 2024, fortæller 86 procent af deltagerne, at adgangen til gode data er en forhindring i arbejdet med CSRD, ligesom over halvdelen føler sig udfordret på software og teknologi. 

Andre undersøgelser viser da også, at virksomheder stadig er i gang med at finde de mest effektive måder at håndtere ESG-data på. Ifølge Bloomberg’s 2024 European ESG Data Trends Survey rapporterede 41 procent af europæiske aktører, at den største udfordring er de konstant skiftende ESG-data. Derudover viser KPMG’s US ESG Organization Survey 2024, at mange virksomheder stadig bruger regneark til at administrere ESG-data, mens kun 37 procent anvender specialiserede ESG-softwareløsninger. 

Alt i alt tyder det på, at der stadig er et stort potentiale for forbedringer gennem investeringer i dedikeret ESG-teknologi.

Hjælpe at hente til mange opgaver

Men hvad kan virksomhederne konkret bruge software og digitale løsninger til? I tekstboksen ses tre hovedområder, som virksomheder bruger software og anden teknologi til. Den er ikke komplet, og man må regne med at der kommer nye områder til, i takt med at nye løsninger udvikles. Ikke mindst i takt med udbredelsen af AI. 

Sådan hjælper techløsninger i ESG-arbejdet

Dataindsamling og -analyse

  • Automatiseret dataindsamling gør det muligt at trække oplysninger fra flere systemer, såsom energi- og vandforbrug, affaldshåndtering, leverandørdata og medarbejderstatistikker. Ved at centralisere dataene mindskes risikoen for fejl og forbedres konsistensen.
  • Realtidsdata fra IoT-enheder kan give et øjeblikkeligt overblik over virksomhedens miljøpåvirkning. Dette muliggør hurtige, informerede beslutninger og reaktioner på miljømæssige udfordringer som f.eks. udsving i energiforbruget.
  • Avanceret dataanalyse ved hjælp af AI og maskinlæring kan afsløre mønstre, risici og optimeringsmuligheder, hvilket skaber grundlag for mere proaktive ESG-strategier.

Rapportering og compliance

  • Automatiserede rapporteringsværktøjer sikrer, at ESG-data er i overensstemmelse med krav fra bl.a. GRI, CSRD, ISSB og TCFD, hvilket sparer tid og sikrer, at rapporterne opfylder nødvendige standarder.
  • Standardiserede dataformater gør det lettere at overholde lovgivningsmæssige krav, da rapporteringen bliver konsistent og nemmere at sammenligne på tværs af markeder og myndigheder.

Risikoovervågning og Supply Chain Management

  • Supply chain management-løsninger såsom blockchain-teknologi gør det muligt at spore råmaterialer og identificere leverandører, der ikke lever op til virksomhedens ESG-krav, hvilket øger forsyningskædens gennemsigtighed og reducerer ESG-relaterede risici.
  • Risikostyring gennem digitale platforme kan overvåge både klimarisici, menneskerettighedsspørgsmål og andre faktorer, der påvirker virksomhedens drift og omdømme. Dette muliggør tidlige indgreb og bedre styring af potentielle risici.

Tekstboksens områder afspejles i partnerartiklerne i CSR.dk’s tema om Techløsninger i ESG. 

Det er f.eks. Arrows artikler, som forklarer, hvad deres værktøjer fra IBM kan og illustrerer det med en konkret case. En anden artikel, med en konkret case kommer fra Copenhagen Apps, som fortæller, hvordan deres løsning kan hjælpe også mindre virksomheder med ESG-rapportering.  

Eller når Rambøll og Vervaca præsenterer samspillet mellem to løsninger, de har udviklet. En til at styre og støtte processen i CSRD-rapportering og en til at hive CO2-data ud af virksomhedens fakturaer. Sidstnævnte fortæller Vervaca mere detaljeret om i en anden artikel

Der er en udbredt tendens til at mene og sige, at med de nye rapporteringskrav er excel-arkets rolle udspillet. F.eks. viser SustainImpact , hvordan en excelbaseret løsning kommer til kort, , sammenlignet med en softwareløsning de har lavet,. Samme temapartner forklarer også, hvordan man kan få hjælp af de bedst kendte AI-værktøjer – hvis man ellers tænker sig om. 

Mange, mange tilbud

Som en af artiklerne i temaet konstaterer, så bliver mange virksomheder i øjeblikket kontaktet flere gange ugentligt af nogen, der gerne vil sælge en CSRD-løsning. Der kommer stadig nye til, og et udsnit af analyser af markedet for ESG software viser da også, at markedet på ingen måde opfattes som mættet. Tværtimod forventer man vækstrater på mellem 7 og 14 procent frem mod 2030.  

Mængden af løsninger taget i betragtning, er det velkomment, at flere artikler i temaet Techløsninger til ESG hjælper virksomhederne med at forberede sig på en købsbeslutning. 

F.eks. en artikel fra Rambøll, som kategoriserer løsninger på markedet og foreslår spørgsmål man kan stille sig selv. Det med spørgsmålene tager artikler fra hhv. Basico og Actionable også hånd om. Og selv om der er et vist overlap i overvejelserne, så er der stadig nyt at hente i dem alle tre. 

Hvad bliver det næste? 

Der bliver i dette team bliver taget skridt i retning af at tale om AI i forbindelse med bæredygtighed og rapportering. Men som på så mange andre arbejdsområder tyder det på, at det er fra kunstig intelligens, de næste store landvindinger fra techløsninger i ESG skal komme. 

Særligt samspillet mellem satelitter, der genererer billedmaterialer i realtid, og evnen til at foretage store beregninger kan øge evnen til at spore forandringer og forudsige behov for handling og indsats. 

Den store ubekendte i den historie er, at AI er et forslugent væsen i forhold til energi. Vil man allerede nu begynde at tænke over, hvordan man kan gøre sit AI-energiforbrug mindre, kan man starte i denne artikel. 

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Denne artikel er del af et tema:

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

14.11.2024CSR.dk

Ny ordning forener social og miljømæssig ansvarlighed

08.11.2024CSR.dk

Ny virksomhedstype vil lukke huller i cirkulær økonomi

07.11.2024Atea Danmark A/S

Sponseret

Nyt EU-direktiv om bæredygtig it-drift stiller krav til din dataopsamling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V