Diversitet: Nyt værktøj kan give virksomheder nødvendigt skub

UN Global Compact har lanceret et nyt, globalt online værktøj, som kan hjælpe virksomheder med at forstå hvad de tænker og hvordan de præsterer i forhold til kvinder i ledelse. Danske tal og eksempler peger på, at behovet er tilstede.

18.04.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Midt i marts i år frigav UN Global Compact et nyt værktøj, ”the Women’s Empowerment Principles Gender Gap Analysis Tool”. Det er tilgængeligt for alle og mere end 170 virksomheder deltog i udviklingen af værktøjet.

”Jeg har tilbragt mange år i den private sektor, så jeg forstår, hvor svært det er, at introducere forandringer i fremherskende systemer. Med dette Gender Gap Analysis tool kan de øverste ledere i virksomheder tage det første, vigtige skridt i retning af at forstå de bevidste og ubevidste faktorer, som påvirker bias i forhold til køn i erhvervslivet,” siger Lise Kingo, øverste chef for UN Global Compact og tidligere koncerndirektør i Novo Nordisk, i en pressemeddelelse.  

Om UN Global Compacts “Gender Gap Analysis Tool”

  • Kan bruges af virksomheder i alle størrelser.
  • Består af 18 multiple-choice spørgsmål, som bygger på praksis fra hele verden.
  • Skulle gøre det muligt at identificere styrker, “gaps” og muligheder i forhold til at øge ligestilling på arbejdspladsen og virksomhedens markeder.
  • Er designet med input fra 170 virksomheder fra hele verden.
  • Er baseret på UN Global Compacts Women’s Empowerment Principles
  • Partnerne bag er: UN Global Compact, the Multilateral Investment Fund of the Inter-American Development Bank, the Inter-American Investment Corporation, og støttet af Japan og Tysklands regeringer, The Coca Cola Company, BSR, Itaipu og KPMG.

I en blogpost på amerikanske CNBC, går Lise Kingo videre i forklaringen:

”Selvom en undersøgelse fra McKinsey Global Institute viser, at hvis der var kønslighed i arbejdsstyrken, så ville den globale økonomi kunne vokse med helt op til 28.000 milliarder kroner inden 2025, så holder erhvervsledere stadig kvinder og dermed økonomien tilbage. Hvorfor? Det er enkelt: de kan ikke selv se deres forudfattede meninger og holdninger, og det er disse, som bremser kvinders deltagelse.

I Novo Nordisk handler det om kapacitetsudnyttelse
Det er svært, det med kvinder og ledelse. Selv i virksomheder som er kendt for deres høje CSR-profil. Novo Nordisk f.eks., hvis tidligere administrerende direktør to gange blev udnævnt til verdens bedst præsterende CEO af Harvard Business Review, fordi virksomheden scorede højt på CSR-faktorer.

Læs også: Kvinder i ledelse - hvorfor er vi ikke kommet længere?

Alligevel udgør kvinder i 2016 blot 14 procent af de øverste ledelseslag, en fremgang på tre procentpoint over fem år. Det er ikke tilfredsstillende, siger nuværende administrerende direktør Lars Fruergaard Jørgensen i et interview med Berlingske:

”50 procent af dem, der begynder i Novo Nordisk, er kvinder. Der er ingen grund til at tro, at de ikke har lige så god mulighed som mænd for at gøre det godt i ledelsesjob, men af forskellige grunde, nogle er virksomhedsrelaterede andre er samfundsrelaterede, lykkes det dem ikke at have samme karriere som mænd. Det vil sige, at vi taber potentialet. Det svarer lidt til at drive vores fabrikker uden at udnytte den fulde kapacitet. Det er et problem.”

I Novo Nordisk har man været i gang med arbejdet med kvinder i ledelse i mere end 15 år, og har dermed været igennem flere tilgange. Fra 2009 havde man f.eks. en fælles, kvantitativ målsætning om repræsentation af kvinder og ikke-danskere i alle ledelsesteams inden 2014. Det nåede man ikke, og i 2015 opgav man helt at have samme mål for alle teams.

Det svarer lidt til at drive vores fabrikker uden at udnytte den fulde kapacitet. Det er et problem

Lars Fruergaard Jørgesen, adm. dir. i Novo Nordisk

I dag har de enkelte medlemmer af direktionen et mål for diversitet i deres områder, som Lars Fruergaard Jørgensen følger op på hvert kvartal. Han sammenligner det med at følge med i salgsudviklingen på forskellige markeder, for at sikre sig at det går den rigtige vej.

Novo Nordisk er også en med i bevægelsen fra mål som driver til arbejdet med kultur og ubevidste fordomme. Som Lars Fruergaard Jørgensen siger i sit interview med Berlingske, så skal ord skal blive til handling ved konstant at udfordre ledere, mellemledere og direktører:

”Hver gang vi har diskussioner om forfremmelser, skal vi spørge, hvem der er den bedste kvindelige kandidat, og hvem der er den bedste ikke-danske kandidat, så vi hele tiden får udfordret den biologiske tendens til at vælge nogle, der ligner os selv.”

Erhvervsstyrelsens rynkede bryn
Netop det at omsætte ord til handling er tilsyneladende en udfordring for mange danske virksomheder. I Erhvervsstyrelsens årlige rapport om den kønsmæssige sammensætning af ledelsen i store, danske virksomheder, kan man læse at en stor del af virksomhederne i undersøgelsen fortsat har udfordringer i forhold til at udforme politikker for at øge andelen af det underrepræsenterede køn i den øvrige ledelse. Mange virksomheder nævner nok at de har en politik, men det halter med at beskrive handlinger, og hvad der er opnået af resultater.

Læs også: Kvinder indtager toppen af dansk erhvervsliv og Skønmaleri om kvinder og ledelse

Den omtalte rapport fungerer som opfølgning på de eksisterende regler om måltal og politikker – også kendt som paragraf 99B i årsregnskabsloven. Den beder store virksomhederne om at redegøre for status for sit mål for ”ligevægtig repræsentation af køn i det øverste ledelsesorgan (typisk bestyrelsen) og for sin politik, implementering i praksis og resultaterne i forhold til at øge andelen af det underrepræsenterede køn på virksomhedens øvrige ledelsesniveau.

Forsker tror kun på kvoter

Marie Louise Mors fra CBS og Margarethe Wiersema fra University of California har forsket i kønskvotering i bestyrelser. Resultaterne blev offentliggjort i en artikel i Harvard Business Review i efteråret 2016. (Under titlen “What Board Directors Really Think of Gender Quotas”).

Hovedkonklusionen er, at uden kvoter kommer der ikke flere kvinder i bestyrelserne. Men at der til gengæld er massiv modstand mod kvoter – i sær i lande der ikke har dem. Og professor Marie Louise Mors tror ikke at det vil være en god idé i Danmark:

”Der er for meget modstand mod dem, men jeg tror, at man er nødt til at have bedre målsætninger for at øge procentdelen,” siger hun i et interview med Berlingske, ligesom hun ikke i løbet af sin research har mødt nogen i Danmark, ”…der er villige til at tage kampen”.

Obligatoriske kvoter findes i Europa i dag i Norge, Tyskland, Frankrig, Belgien og Island. Østrig, Finland, Holland, Sverige og England har valgt mere frivillige ordninger, hvor kvindernes repræsentation gradvist skal øges fra 25 til 40 procent.

Problemerne med at forklare, hvad der sker udover politik-niveau, har ført til, at Erhvervsstyrelsen vil stramme kontrollen på området i 2017. Præcis hvordan, det kommer til at foregå, er endnu ikke meldt ud.

Men skulle der sidde virksomheder og overveje, hvad de kunne gøre, for ikke at ende i bunken af virksomheder, der ikke leverer, så var det nye online værktøj fra UN Global Compact måske et godt sted at starte.

Hvad med bestyrelserne?
Andelen af virksomheder med en ligelig fordeling mellem kønnene i bestyrelser steg fra 25 procent i 2014 til 30 procent i 2015, viser den samme rapport fra Erhvervsstyrelsen. Her kan man dog godt tillade sig at bemærke, at efter en revision af vejledningen i 2016, så er en kvinde og tre mænd i en bestyrelse med fire valgte medlemmer et udtryk for ligelig fordeling.

Dem, der sammenligner Danmark med andre lande på dette område, bruger typisk de seneste tal fra EU-Kommissionen, som kom i april 2016. De fortæller, at bestyrelsesmedlemmerne i virksomhederne i C20-indekset er 27 procent kvinder. Holder vi os inden for Norden, kan man se, at de tilsvarende tal for Island er 44 procent, Norge 36 procent og Sverige 36,1. 

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

03.07.2024CSR.dk

Ny forskning: Vi undervurderer groft andres villighed til klimahandling

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

20.06.2024CSR.dk

Forbrugerne har lav tillid til virksomheders miljøkommunikation

20.06.2024BSR

Sponseret

Advancing a Just Transition: Lessons from Company Practices

18.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

Anbefalinger fra unge skal sikre en god start for nye i byggebranchen

18.06.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Donationer til børnehjem

03.06.2024Industriens Fond

Sponseret

Dansk erhvervsliv skal forstå unge medarbejdere bedre

23.05.2024BSR

Sponseret

The EU AI Act: 11 Recommendations for Business

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Dansk Industri
Webinar
Lær af andre virksomheders arbejde med biodiversitet

Bliv inspireret af danske virksomheders erfaringer med biodiversitet, som er indsamlet i projektet Biodiversitet – inspiration til dansk erhvervsliv, og hør Vattenfall fortælle om deres arbejde med biodiversitet i strategi, værdikæde og rapportering.

Dato

04.07.2024

Tid

10:00

Sted

Online