Dobbelt op på miljøstøtte siden 2010
Den offentlige støtte til miljø- og klimarelaterede tiltag er fordoblet siden 2010 og vil passere 10 mia. kr. i år. Energisektoren er klart den største modtager, viser tal fra Danmarks Statistik.
Vindmøller, solceller, skybrudssikring og lignende tiltag myldrer frem i Danmark i disse år, og de mange projekter får mere og mere offentlig støtte i ryggen, viser en ny undersøgelse, Miljømotiverede subsidier og overførsler 2014, fra Danmarks Statistik.
Undersøgelsen viser, at den offentlige støtte både i reelle tal om som procent af BNP er fordoblet fra 2010 til 2014. I 2010 beløb de miljømotiverede subsidier og overførsler sig til 4,5 milliarder kroner, mens det sidste år var vokset til 9,4 mia.
Tilsvarende udgjorde støtten i 2010 0,25 procent af det danske BNP, mens andelen i 2014 var doblet op til 0,49 procent. Med mindre udviklingen vender i år, hvilket der ikke er nogen indikationer på, vil den samlede støtte i år passere de 10 mia. kr.
De energirelaterede projekter er med afstand den største modtager af de offentlige støttekroner og fik i 2014 7½ ud af 10 kroner, med vindkraft som den største subsektor, efterfulgt af støtte til andre typer vedvarende energi via den såkaldte PSO-afgift (Public Service Obligation).
Støtten er steget nogenlunde jævnt over de sidste fem år, undersøgelsen dækker, dog med et større spring fra 2011 til 2012, der især kan tilskrives større tilskud til vindmøller og andre vedvarende energianlæg samt tilskud til genplantning af skove efter stormfald.
Læs også: Gigant-solcellepark bygges på Sjælland
Ud over energi bliver støtten delt ud til projekter under kategorierne forurening, natur, transport og bistand, der omfatter international miljøstøtte og klimastøtte vedrørende Arktis. Modtagerne er både virksomheder, foreninger og internationale organisationer.
Statistikken er en del af Danmarks Statistik overordnede tema Grønt Nationalregnskab, der over de kommende år vil blive udbygget med flere undersøgelser, bl.a. en udvidet serie om de miljømotiverede subsidier i 2017.
-AK