En introduktion til strategisk bæredygtighed: Fra compliance til resiliens og grøn konkurrenceevne

Bæredygtighed har aldrig blot handlet om compliance. I artiklen giver jeg mit perspektiv på, hvordan danske virksomheder fortsat kan drive den grønne omstilling i en regulatorisk usikker tid.

Foto: SustainX

Usikkerhed er et vilkår i disse år. Sikkerhedspolitiske trusler fra øst og en potentiel handelskrig mod vest har betydet, at topledelsernes fokus på bæredygtighed har lidt et knæk. Også i Bruxelles sår omnibussen tvivl om EU’s fremtidige retning for, hvilke bæredygtighedskrav, som europæiske virksomheder skal forholde sig til.

Det efterlader mange bæredygtighedsansvarlige i et regulatorisk vakuum. For hvilke skridt kan man tage, nu hvor de lovkrav, som man har løbet efter de sidste par år, bliver dereguleret og ikke længere driver den grønne agenda? Og hvordan kan man fastholde topledelsens engagement i den grønne omstilling i en tid med geopolitisk ustabilitet?

Det handler i mine øjne om et skift i vores tilgang. Fra bæredygtighed som en compliance-øvelse til strategisk og værdiskabende bæredygtighed, som styrker robusthed og skaber grøn konkurrencekraft.

 

Compliance-perspektivet

Debatten lyder, at europæiske virksomheder drukner i bureaukrati, som svækker vores internationale konkurrenceevne. Mange er gået død i rapporteringskrav og compliance, og de dertilhørende bogstavsforkortelser som CSRD, ESRS, BCORP osv. Narrativet er, med andre ord, bygget på en “omkostningskalkyle”. En reaktiv tilgang til den grønne omstilling, hvor man nøje følger med i seneste nyt fra EU, og hvor CFO’en presser på for compliance til lavest mulige pris.

Den tilgang har dog vist sig uhensigtsmæssig - for den grønne omstilling og for virksomhederne selv. En stor følsomhed over for selv de mindste regulatoriske træk fra EU kan lede til, at virksomheder tøver og afventer. Den grønne omstilling har ikke nogen pauseknap, og de reaktive virksomheder risikerer at tabe terræn og konkurrenceevne til de virksomheder, som holder snuden i det grønne spor.

 

Strategisk bæredygtighed

Vi ser nemlig, at de virksomheder, som formår at sætte sit bæredygtighedsarbejde i en strategisk sammenhæng vinder i markedet. For selvom de lovmæssige bæredygtighedskrav dereguleres, så vil investorer, kunder og andre interessenter fortsat kræve større indsigt i virksomhedens indvirkninger på klima og samfund, samt mere grøn handling. Bæredygtighed er stadig et stort konkurrenceparameter og de virksomheder med en langsigtet bæredygtighedsstrategi er mindst påvirket af nuværende politiske udsving. De har nemlig identificeret forretningsværdien af arbejdet med bæredygtighed.

Bl.a. viser analysen “GRØN KONKURRENCEKRAFT” fra Industriens Fond de konkurrencefordele, som danske industrivirksomheder oplever i deres arbejde med den grønne omstilling. Helt konkret illustrerer analysen, at grøn omstilling øger virksomhedernes konkurrencekraft. Jo mere virksomhederne har arbejdet med den grønne omstilling, desto bedre konkurrencekraft er de tilbøjelige til at opnå. Den viser, at strategisk bæredygtighed er en direkte vej til at levere på nye markedsforventninger, skabe innovation, sænke omkostninger og differentiere sig fra konkurrenterne.

 

Mit råd til dig, som arbejder med bæredygtighed

Dobbelt væsentlighedsvurderingen kan skabe stor forretningsværdi, hvis den bruges rigtigt. Jeres forbedret datagrundlag på de væsentligste bæredygtighedsområder kan skabe en større indsigt i virksomhedens strategiske risici og optimere fundamentet for datadrevne strategiske beslutninger i virksomheden. Hvis ledelsen fortsat skal engageres i den grønne omstilling, kræver det, at vi bæredygtighedseksperter forstår at kommunikere forretningsværdien af vores arbejde.

Om det er større robusthed i forsyningskæden, færre sygedage hos medarbejdere, eller mindre materialeforbrug i produktionen, så skal vi blive bedre til at lave koblingen til forretningsstrategi og konkurrenceevne. Kun sådan kan vi fastholde momentum i den grønne omstilling i en usikker tid, hvor geopolitik og regulatorisk usikkerhed fylder dagsordenen.

26.03.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

En introduktion til strategisk bæredygtighed: Fra compliance til resiliens og grøn konkurrenceevne

24.02.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvad får virksomhederne til at rykke på ESG-agendaen?

05.02.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Omnibus eller ej - grundprincipperne i CSRD holder stadig

23.01.2025SUSTAINX ApS

Sponseret

Fra dobbelt væsentlighedsanalyse til ESG-strategi med JYSK, Polar Seafood Denmark og GreenMind

16.12.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Et par perspektiver på CSRD-rammeværket

18.11.2024SUSTAINX ApS

Sponseret

Hvad rører sig på ESG-området ude i virksomhederne?