Fra dobbelt væsentlighedsanalyse til ESG-strategi med JYSK, Polar Seafood Denmark og GreenMind
Hvordan bruger man sin dobbelt væsentlighedsanalyse i en strategisk sammenhæng? Det spurgte vi tre ESG-ansvarlige om fra virksomheder med meget forskelligt udgangspunkt.
Dobbelt væsentlighedsanalysen har været et centralt emne for mange virksomheder, siden den blev en obligatorisk del af ESG-rapportering i henhold til CSRD. Analysen hjælper virksomheder med at identificere de bæredygtighedsspørgsmål, der er mest relevante at rapportere på. Men flere virksomheder har også set analysen som en mulighed for at arbejde mere strategisk med ESG.
Vi tog en snak med tre virksomheder, vi har samarbejdet med om deres dobbelt væsentlighedsanalyse - JYSK, Polar Seafood Denmark og GreenMind, som udover at spænde bredt på tværs af brancher, også er forskellige steder i deres bæredygtighedsrejse. De gav hver deres perspektiv og overvejelser omkring, hvordan de har kunne bruge dobbelt væsentlighedsanalysen strategisk.
Om virksomhederne
- JYSK er en international boligindretningskæde med over 3.400 butikker og webshops i 48 lande. I slutningen af 2024 lancerede de deres bæredygtighedsstrategi, “A Great Offer for Generations”, som bl.a. blev baseret på en dobbelt væsentlighedsanalyse, en analyse af eksisterende aktiviteter, dataindsamling og godkendelse af Science Based Targets initiative samt en kundeundersøgelse og en konkurrent-analyse.
- Polar Seafood Danmark: En nordatlantisk fødevareproducent, der fanger, forarbejder og sælger fisk og skaldyr verden over. Virksomheden gennemførte sidste år en dobbelt væsentlighedsanalyse og en gap-analyse og er nu ved at gøre klar til CSRD-rapportering i 2025.
- GreenMind: En danskejet virksomhed, som forlænger levetiden for brugt elektronik ved at opkøbe, sælge og reparere forbrugerelektronik. Virksomheden er ikke underlagt CSRD, men gennemførte sidste år på eget initiativ en indledende dobbelt væsentlighedsanalyse med udgangspunkt i ESRS-standarderne.
Indsigt fra JYSK
JYSK er en af de virksomheder som har brugt CSRD-kravene som en god lejlighed til at tage et stort ryk på ESG. Med et allerede stærkt fundament at arbejde ud fra kunne de køre flere bæredygtighedsspor samtidigt som skulle resultere i en bæredygtighedsstrategi.
Her var dobbelt væsentlighedsanalysen et af de første skridt. Deres Sustainability Director, Ditte Revsbæk Hansen, fortæller:
“Vi startede med at mobilisere vores strategiarbejde tilbage i februar måned. Og det gjorde vi blandt andet med den her dobbelt væsentlighedsproces, fordi vi så det som et rigtig godt udgangspunkt for at kunne begynde at snakke ny strategi.”
Deres arbejde med ESG bygger på mange års ansvarlige valg, men dobbelt væsentlighedsanalysen har hjulpet JYSK med at fokusere deres indsats der, hvor de kan skabe størst mulig impact fremadrettet. Analysen har haft tre centrale resultater:
- Tværfaglig viden og alignment på de mest væsentlige områder og eksisterende initiativer indenfor ESG
- En faktabaseret tilgang til at definere væsentlighedsgraden af deres påvirkninger, risici og muligheder (IRO’er), samt en metode til at til- og fravælge emner
- Et stærkt fundament for den brede interne kommunikation om, hvorfor de forskellige fokusområder er blevet valgt
Ditte uddyber:
“Dobbelt væsentlighedsanalysen har været vigtig i forhold til at sikre den tværfunktionelle forståelse af ESG-området i forhold til at se, hvordan vi i forretningen bør prioritere og flytte os gående fremad. I den interne dialog kan vi nu altid svare på: Hvorfor har vi valgt de her fokusområder? Hvorfor er det de her initiativer der skal startes? Hvorfor er det den her retning vi skal gå i? Fordi det er blevet grundigt drøftet og spredt ud i organisationen på baggrund af de processer, vi har været igennem.”
Hele processen med de forskellige bæredygtighedsspor kulminerede i slutningen af sidste år, da JYSK lancerede deres færdige bæredygtighedsstrategi: “A Great Offer For Generations”.
Strategien er udover dobbelt væsentlighedsanalysen baseret på en analyse af eksisterende initiativer og tiltag, dataindsamling og godkendelse af Science Based Targets initiative, samt en kundeundersøgelse og en konkurrent-analyse.
Indsigt fra Polar Seafood Denmark
Næste år står Polar Seafood over for at rapportere i henhold til CSRD, og de har i den sammenhæng fået udarbejdet en dobbelt væsentlighedsanalyse. Igennem længere tid har de arbejdet med bæredygtighed men dobbelt væsentlighedsanalysen har hjulpet dem med at skabe en mere klar struktur og samtidig gjort det nemmere at inddrage hele koncernen.
Deres Sustainability Manager, Louise Schouv Petersen, fortæller:
“Vi stod overfor en masse bæredygtighedstemaer og emner, som vi gennem flere år har haft svært ved at få hånd om - lige siden vi åbnede Verdensmålene. Dobbelt væsentlighedsanalysens fokusering og prioritering har skabt et fint billede af, hvad vi skal tage fat på først. Og det tror jeg hjælper i det hele taget til at få hele koncernen til at engagere sig i det her arbejde.”
Processen har været et godt udgangspunkt for på sigt at få udarbejdet en ESG-strategi.
“Jeg har i flere år haft følelsen af, at vi har manglet en ESG-strategi. Men jeg kan se nu, at det faktisk har været fint, at vi ikke har brugt en masse krudt på at udarbejde den. Fordi arbejdet med dobbelt væsentlighedsanalysen hjælper den godt på vej. Altså den skriver nok ikke ligefrem sig selv, men der bliver i hvert fald nogle præciseringer og nogle mere konkrete ting at tage fat på, end vi kunne have gjort før.”
Deres næste step er nu at få indsamlet mere ESG-data, så der kan rapporteres i 2025. Men Louise kan dog med stor glæde fortælle, at det data, de har indsamlet allerede har stor betydning for beslutningstagen ude i organisationen.
“Lige nu bliver vores data allerede brugt på et beslutningsniveau i de forskellige afdelinger, og vi kan se helt konkrete resultater både på økonomisk besparelse og samtidig CO2-besparelse”
Indsigt fra GreenMind
SMV’en GreenMind er et godt eksempel på en virksomhed, som ikke er direkte omfattet af CSRD-direktivet, men alligevel ser en stor strategisk værdi i at have udarbejdet en dobbelt væsentlighedsanalyse.
Deres Head of ESG and Compliance, Niklas Cvetanovski, fortæller:
“For os som SMV er det allerede en strategisk beslutning om vi overhovedet skulle lave en dobbelt væsentlighedsanalyse. Vi har lige nu ingen lovkrav, men det er et tilvalg på baggrund af vores overordnede strategi og formål.”
Processen har hjulpet til at skabe struktur og prioritering, men Niklas pointerer også vigtigheden af at få skabt et fælles sprog som der kan bruges bredt i organisationen.
“Når man sidder i en mellemstor virksomhed som min, så bliver jeg på nogle punkter en projektleder, som skal hjælpe projekterne på vej ud i de forskellige dele af organisationen. Så det her med at skabe et fælles sprog, eller en fælles forståelse, det er enormt vigtigt”
Det generelle fokus på at gå mere databaseret til ESG har også bidraget til, at de nu kan være mere direkte i fortællingen om deres forretningsmodel.
“Da jeg startede i GreenMind var vi lidt mere forsigtige med at bruge nogle bestemte begreber såsom bæredygtighed og cirkulær økonomi. Men jeg mener selv, at vores arbejde har gjort, at vi sagtens kan snakke mere om det nu, fordi vi begynder at have et bedre fundament og bedre dokumentation i det hele taget.”
Referat
Ud fra casene med JYSK, Polar Seafood Denmark og GreenMind har vi set, at dobbelt væsentlighedsanalysen kan have stor værdi for både større og mindre virksomheder i forhold til deres strategiske arbejde med ESG.
Særligt tre pointer blev fremhævet:
- Prioritering af ESG-indsatser
- Inddragelse bredt i organisationen og et fælles sprog
- Mulighed for at tage faktabaserede beslutninger
Artiklen er skrevet på baggrund af et webinar faciliteret af SustainX. Du kan se optagelsen af det i linket her: https://sustainx.dk/webinar-fra-dobbelt-vaesentlighedsanalyse-til-esg-strategi/
Vil du have mere viden om CSRD og dobbelt væsentlighedsanalyse, kan vi anbefale vores kommende webinar “Intro til CSRD” som du kan tilmelde dig i linket her: https://sustainx.dk/intro-til-csrd/