En tredjedel af alle fødevarer på verdensplan går tabt på vejen fra jord til bord
Madspild i hjemmene, detail og industrien udleder tilsammen store mængder CO2. Den enkelte dansker kan være med til at gøre en forskel, udtaler ekspert.
En rapport, som rådgiverfirmaet Cowi har udarbejdet for den statsfinansierede tænketank One/Third konkluderer, at danskerne hvert år smider 250.000 tons mad i skraldespanden. Det medfører et CO2-udslip på 800.000 tons. Lægger man madspildet fra detail og industrien oveni, så forårsager det tilsammen et CO2-udslip på 1,8 millioner tons, hvilket er 18 gange mere end udslippet fra danske indenrigsfly før corona.
Det skriver Politiken.
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) er overrasket over de høje tal, som undersøgelsen hiver frem. Samtidig fremhæver han den enkelte danskers mulighed for at gøre en forskel.
Læs også: Danskerne vil gerne undgå madspild
Det er One/Third’s formand enig i:
”Vi kan som privatpersoner ikke gøre noget ved, hvor mange vindmølleparker og solceller der bliver sat op. Men på den måde er vi kun godt halvdelen af vejen til at opfylde målet om at reducere udslippet med 70 procent i 2040. Det sidste stykke skal vi nå ved at ændre adfærd. Når det gælder madspild, kan vi alle gøre noget for klimaet – og spare penge”, siger One/Third’s formand, nanoforsker Flemming Besenbacher.
En tredjedel af fødevarerne på verdensplan går tabt på vejen fra jord til bord. Deraf Tænketanken One/Third's navn.
- MTN