23.10.2017  |  Klima, miljø og energi

En verden på grøn energi

Indhold fra partner Hvad er dette?

DONG Energy i navneskifte til Ørsted – et klart, symbolsk tegn på fremtidens energisektor, hvor vedvarende, grønne energikilder ikke bare er added value for de få, men en gylden standard for alle. Fortidens opfinder er fremtidens Ørsted – hør mere 25/10

Fra Nordsøbundens olie og gas til vindene på overfladen. Sådan kan man nogenlunde beskrive den rejse, som Danmarks største energiselskab har gennemgået på forbavsende få år. Og mens valget af grønne energikilder som rygraden i en moderne virksomhed for et årti siden måske ville have givet minder om flower power, så skal der ikke herske nogen tvivl om, at transitionen fra DONG Energy til Ørsted hviler på en klar og entydig business case. 

Historien om Ørsted er dermed også historien om den transformation den danske og internationale energisektor står over for, som man kan høre mere om på konferencen Responsible Energy, der afholdes netop hos Ørsted i Gentofte d. 25. oktober - se mere her.

”Vi har en ny stærk vision om en verden, der udelukkende kører på grøn energi. Og rejsen frem mod den vision skal selvfølgelig samtidigt være en sund og bæredygtig forretning,” understreger Filip Engel, Senior Director for Sustainability, Public Affairs & Branding i Ørsted.

Da DONG Energy satte sin rejse i gang, var reduktion af prisen på havvind en topprioritet. Nu er prisen på havvind allerede reduceret så meget, at havvind er billigere end konventionelle, sorte energikilder. Med andre ord bliver fx havvindmøller ikke længere udelukkende valgt for klimaets skyld, men for prisens skyld.  ”Vi har nu en vigtig opgave med at etablere havvind som en anerkendt vedvarende energiteknologi på markeder uden for Europa og har etableret kontorer i blandt andet USA og Taiwan,” fortæller Filip Engel.

En vej mod frihed
I Ørsted er havvind stadig et vigtigt forretningsområde, men også energilagring og nye tjenesteydelser for erhvervskunder er spirende. Næste fase i samfundets grønne omstilling vil således fokusere både på den videre udbygning af grøn energi men også på energisystemet, som skal integrere strøm fra de grønne energikilder. På længere sigt skal lagringsteknologi og en større fleksibilitet i forbruget være med til at sikre balancering af udbud og efterspørgsel og dermed en fremtid med 100% grøn energi.

”En verden der udelukkende kører på grøn energi er en bedre verden. Vi får færre klimaforandringer med store økonomiske og menneskelige omkostninger. Og omvendt giver grøn energi flere jobs og flere muligheder for flere mennesker fordi grøn energi er billigere end sort energi. Det sidste kommer bag på mange, men det er virkeligheden, at sol og land og havvind nu er billigere end sort energi,” siger Filip Engel.

Med navneskiftet markerer Ørsted også tydeligt deres danske rødder, fortæller han; ”Efter frasalget af olie og gas-forretningen var det naturligt med et navneskifte. Vi har taget navn efter H. C. Ørsted for at forfølge vores vision om en verden, der udelukkende kører på grøn energi. Nogle af H. C. Ørsteds kvaliteter var, at han var nysgerrig, engageret og havde en stor interesse i naturen. Det er kvaliteter, som der er brug for, når vi skal lykkes med den grønne omstilling.”

”Set i et internationalt perspektiv ved vi godt, at vi er en lille aktør. Men  når vi går foran i udviklingen af en ny grøn teknologi som havvind og er med til at få prisen kraftigt ned, så åbner vi døren for at mange flere lande kan erstatte kul og gas med grøn energi,” siger Filip Engel.

Hør mere om transformationen af DONG Energy til Ørsted på Responsible Energy d. 25. oktober, hvor også WWF Verdensnaturfonden, Nykredit, Energinet Danmark, CO2focus, Siemens og Dansk Energi Management & Esbensen fortæller mere om løsninger og udfordringer i energibranchen – læs hvordan her.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere