Energieffektiviseringer virker på både klima og krise
Hvis det lykkes at få etableret et fælles mål om dobbelt så store energieffektiviseringer som hidtil, vil det udgør et væsentligt bidrag til både klima- og energikrise.
Med den aktuelle energikrise har energieffektiviseringsfortalerne fået ny vind i sejlene og argumenterne handler ikke længere ”blot” om muligheden for at afværge de værste klimaeffekter.
F.eks. kan man i www.finans.dk i dag læse, at hvis man fordobler energieffektiviseringerne globalt, kan man spare fire gange så meget naturgas, som Rusland årligt eksporterer til Europa.
Det er et af resultaterne som fremgår af en nye analyse udgivet af Det International Energiagentur (IEA) i dag. Den offentliggøres i dag i forbindelse med organisationens store topmøde i Sønderborg, hvor ministre fra omkring 25 lande skal indgå aftaler om netop energieffektiviseringer.
Læs også: Danfoss sætter fokus på energieffektivitet til COP26 i ny kampagne
Med rapporten følger en pressemeddelelse, hvor IEA’s administrerende direktør, Fatih Birol, undrer sig over energieffektiviseringernes stedbarnsrolle i den globale klimadebat:
”Energieffektivitet er en kritisk løsning på så mange af verdens mest presserende udfordringer – det kan samtidig gøre vores energiforsyning mere økonomisk overkommelig, mere sikker og mere bæredygtig. Men af uforklarlige årsager handler regerings- og erhvervsledere ikke tilstrækkeligt på dette,” udtaler han.
Det handler om kendte løsninger - også danske
Ifølge rapporten er der ikke engang brug for hockeystave eller store innovationsbudgetter, da nøglen til øgede energibesparelser er at finde i velkendte teknologier – bl.a. produceret af danske virksomheder som Velux, Grundfos og Danfoss. Sidstnævnte er da også primær virksomhedssponsor på konferencen og har derfor haft mulighed for at trække den til Sønderborg.
Rapporten fra IEA sandsynliggør, at hvis verdens lande øger forbedringer i energiintensiteten, som opnås gennem energieffektivisering, fra de to procent årligt, man har opnået de seneste 10 år, til fire procent årligt til 2030, så kan man spare energi svarende til Kinas nuværende forbrug. Det vil betyde at energiregningen for alle verdens husholdninger bliver 4.500 milliarder kr. mindre.
Forundringen over det manglende fokus bliver ikke mindre af, at langt flere energieffektiviseringer er afgørende for at IEA’s scenarie for at gøre verden CO2-neutral i 2050 kan blive til virkelighed.
- EHS