Energigiganter vil have fjernet tilskud til stærkt forurenende kraftværker

Shell og Statoil er blandt de virksomheder, der står bag organisationen Make Power Clean og et fælles brev til EU. Budskabet er klart: Det skal ikke kunne betale sig at udlede tonsvis af CO2.

EU-kommissionen har taget et skridt i den rigtige retning ved at foreslå oprettelsen af et kulstofkriterie, mener virksomhederne bag Make Power Clean. Arkivfoto. .

20.07.2017

CSR.dk

En sammenslutning bestående af 13 store energivirksomheder, blandt andre Siemens, Shell og Statoil, har lanceret et nyt initiativ med det formål at begrænse mængden af tilskud, der bliver givet til stærkt forurenende kraftværker i EU. Det skriver Sustainable Brands.

Initiativet hedder Make Power Clean, og er opstået som en reaktion på Europa-kommissionens forslag om at oprette et kulstofberettigelseskriterium. Kriteriet ville betyde, at virksomheder, der modtager økonomisk støtte til at producere el, bliver tvunget til at begrænse deres CO2-udledning.

Og det er et skridt i den rigtige retning, mener medlemmerne i Make Power Clean:

”Vores elregninger burde ikke støtte aktiviteterne hos de mest forurenende kraftværker, når nu renere energiformer er tilgængelige. Det ville i høj grad stride imod EU’s energi- og klimapolitik og ville også gå mod de europæiske forbrugeres interesser”, skriver sammenslutningens medlemmer blandt andet i et fælles brev til EU-kommissionen og EU-parlamentets medlemmer.

Læs også: Apple samarbejder med leverandører om grønnere forsyningskæde

Make Power Clean skriver videre i brevet, at de støtter EU-kommissionens forslag om et loft på 550 gram CO2 per kwh for de elproducenter, der modtager økonomisk støtte fra EU. Samtidig bakker de op om det, de kalder et gennemsigtigt kulstofkriterie, der vil være på linje med den europæiske investeringsbanks investeringsregler. Et kriterie, der også ville harmonere godt med det europæiske handelssystem med CO2-kvoter, mener sammenslutningen:

”Kulstofkriteriet ville komplementere ETS (EU Emission Trading Scheme, red.). Den igangværende ETS-reform er afgørende for at levere et meningsfuldt CO2-prissignal for at skifte til en lavere kulstofproduktion. Europas handel med CO2-kvoter sætter pris på kulstof, mens kriteriet forhindrer kapacitetsmekanismer i at belønne de kraftværker, der udleder mest CO2”, skriver Make Power Clean i brevet.

Læs hele brevet fra Make Power Clean-organisationen her.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online