05.10.2022  |  Strategi & ledelse

EU-energipakke skal sænke forbrug og indføre indtægtsloft for energivirksomheder

I en ny energipakke er EU-landene blevet enige om, at man skal sænke elforbruget og indføre loft på, hvor meget elproducenter på tjene. ”Vi danner en fælles front mod Ruslands brug af energi som våben mod os”, lyder det fra minister.

Europæerne skal berede sig på at skrue en tand ned for elforbruget, og en række elproducenter, heriblandt de grønne af slagsen, skal til at levere en del af deres overskud til medlemslandenes statskasser.

Overskuddet skal i stedet gå til borgere og andre virksomheder, som kan have svært ved at betale de tårnhøje energiregninger.

Det er EU-landenes energi- og klimaministre netop blevet enige om gennem en ny energipakke, som skal afhjælpe nogle af de værste konsekvenser af energikrisen.

Det skriver Danmarks Radio.

Læs også: Nyt EU-lovforslag får kritik for at være for svagt: ”Man burde efterligne amerikanerne”

Partnerne er derudover blevet enige om en særbeskatning for fossile energiproducenter som olie-, gas- og kulvirksomheder.

De vil nemlig ikke blive berørt af det nye indtægtsloft, og tjener samtidig stort på de høje energipriser.

Rekordhurtige beslutninger
Pakken er forhandlet rekordhurtigt for at forhindre Rusland i at manipulere gaspriserne op, og kræver konkret, at EU-landene reducerer elforbruget med 5 procent i de timer af døgnet, hvor der er størst efterspørgsel.

På den måde kan man være med til at stoppe, at den russiske gas bliver brugt.

Læs også: Regeringen søsætter international vindalliance, der skal sikre en fremtid uden olie og gas

”Vi lever i usædvanlige tider, og vi har arbejdet usædvanligt hurtigt - og på en koordineret og solidarisk måde - for at danne en fælles front mod Ruslands brug af energi som et våben mod os”, siger den tjekkiske industri- og handelsminister, Jozef Síkela, til Danmarks Radio.

I pakken er medlemslande samtidig blevet enige om, at man samlet skal reducere energiforbruget med 10 procent – det er dog et frivilligt for landene at være en del af.

Med indtægtsloftet må producenter af blandt andet vind-, sol- og atomenergi desuden kun tjene 1,34 kroner per kilo-watt-time strøm.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere