EU omfavner CSR
Danmark har indtil videre været det eneste land, hvor CSR er en del af lovgivningen. Det ændrer sig nu, hvor de øvrige EU-lande har ladet sig inspirere.
Indtil for nylig var Danmark alene om at have CSR som en del af lovgivningen, sagde Sune Skadegaard, Global CSR torsdag på konferencen Forretningsdrevet CSR og nævnte, at det startede med det rummelige arbejdsmarked, som mange virksomheder stadig opfatter som lig med CSR.
Med EU-initiativet får definitionen på CSR et twist, så det også omfatter compliance, og så ikke kun de store, men alle virksomheder er omfattet. Det handler om enhver virksomheds indvirkning på det omgivende samfund. EU refererer til UN Guiding Principles, som kun forholder sig til compliance og netop derfor omfatter alle.
EU-initiativet får en kæmpe indflydelse på den måde virksomhederne skal arbejde med CSR, for EU kræver af alle stater, at de rapporterer om indarbejdelse af menneskerettigheder, påpeger Sune Skadegaard.
Stadig forskel på virksomhederne
Han opdeler virksomhedernes indsats i to grupper, nemlig de, der tager proaktive initiativer (do good), og de der bare følger reglerne (do no harm). Kun de første kan opnå en konkurrencefordel, og kun de kan markedsføre sig på deres indsats.
Hvad angår rapporteringskravet, som vi kender det, har EU mere eller mindre kopieret den danske model.
Udvidet klageadgang i Danmark
I Danmark har vi adgang til at klage over virksomheder, som ikke lever op til menneskerettighederne (UN Guiding Principles on Human Rights). Hidtil er den blevet varetaget af en tiendedel årsværk i Beskæftigelsesministeriet. Her er nu tilført en ekstra bevilling på tre millioner.