22.12.2014  |  Samfund

Virksomheder viser vejen til ansvarlig fodersoja

Flere europæiske virksomheder baner vejen for brug af ansvarligt produceret soja til dyrefoder. Arla Foods er en af dem.

Når der dyrkes soja til dyrefoder, truer det flere dyrearter i Sydamerikas tropiske skove. Men nu er flere europæiske virksomheder fra forskellige sektorer gået i spidsen for at bruge fodersoja, der er produceret ansvarligt og ikke skader dyrene i de sydamerikanske skove. Det skriver WWF Verdensnaturfonden på sin hjemmeside.

Om RTRS

RTRS står for Round Table on Responsible Soy, og er et tiltag, hvis formål et at skabe dialog om økonomisk, socialt og miljømæssig forsvarlig sojaproduktion.

RTRS certificeringsordningen består af standarder og kriterier, herunder bl.a.:

  • Overholdelse af love og god forretningsskik
  • Ansvarlige arbejdsforhold
  • Ansvarligt forhold til lokalsamfund
  • Ansvar over for miljøet
  • God landbrugspraksis

Kilde: WWF og Arla

Sammen har de europæiske virksomheder købt RTRS (Round Table on Responsible Soy) -kreditter, for det der svarer til en million tons ansvarligt produceret soja.

Læs også: Palmeolien kommer frem i lyset

En af de europæiske virksomheder er den danske mejerigigant Arla Foods, der har været medlem af RTRS siden 2010. I 2012 besluttede Arlas bestyrelse at sætte et mål om, at al soja til køer, der producerer mælk til Arla, skal være dyrket efter RTRS standarder senest i 2015. I januar 2014 besluttede bestyrelsen sig for at købe RTRS kreditter, der dækker 100 procent af den mængde soja, som mejeriproducentens landmænd bruger til at fodre de cirka 1,5 millioner arla-køer med.

Mejeriproducenten anvender cirka 480.000 tons soja i foder til kvæg, hvilket udgør cirka 0,18 procent af den globale produktion.

”Arlas engagement i at opbygge efterspørgsel efter dokumenteret ansvarlig foderproduktion til deres køer er et vigtigt element i arbejdet for at beskytte Sydamerikas skove mod den uansvarlige sojaproduktion, som bare stiger og stiger”, siger Mie Oehlenschläger, skovpolitisk medarbejder i WWF Verdensnaturfonden.

Danpo, HK Scan og Unilever er medlemmer
Blandt de øvrige medlemmer af RTRS er kyllingeproducenten Danpo. Virksomheden har købt kreditter, der svarer til 3.650 tons foder. Den finske fødevareproducent HK Scan, der også er medlem, har sat et mål om, at al den soja, firmaet bruger i kyllingefoderet, skal være RTRS-certificeret senest i 2018. Også Unilever-koncernen, der har været med siden RTRS blev grundlagt, har købt over 100.000 RTRS-kreditter, hvilket svarer til 100.000 tons certificeret soja.

Læs også: Ecover fjerner palmeolie i rengøringsprodukter

Ifølge Thor Hjarsen, der er skovbiolog hos WWF Verdensnaturfonden, er Sydamerikas skove fortrængt af sojabønner på mere end en million kvadrat kilometer i Argentina, Bolivia, Brasilien og Paraguay. Det svarer til næsten 25 gange Danmarks areal. 

-SSM

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere