Få ESG på niveau med årsrapporten

I mange virksomheder har ESG-rapporten traditionelt set været nedprioriteret, mens man på tværs af organisationens afdelinger arbejdede hårdt for at få årsrapporten på plads. De nye rapporteringskrav gør, at ESG-rapporten også er blevet et vigtigt fokus, og at der faktisk er fordele ved at slå produktionen sammen.

Foto: Creative ZOO

I 2024 er det kun børsnoterede virksomheder med mere end 500 medarbejdere, der er underlagt EU’s nye ESG-standarder (ESRS). Men det ændrer sig i 2025. Og igen i 2026. Flere og flere virksomheder skal gøre sig klar til at gentænke, hvordan de skal producere deres ESG-rapport. På den måde rykker ESG nu ind i centrum af store virksomheders rapporteringsforpligtelse. Der forventes omhyggelig dataindsamling og dokumentation, som skal behandles og formidles med samme omhu som de finansielle resultater.

At et år er gået, handler ikke længere udelukkende om de penge, der er tjent. Investorer, forbrugere og medarbejdere lægger i stigende grad vægt på, hvordan en virksomhed har bidraget til verden. Derfor er det ikke kun en god idé at øge fokus på ESG-rapporten, i mange tilfælde vil det være nødvendigt helt at integrere ESG i den overordnede årsrapport, og vælge det format der hedder ’integrated reporting’, hvor man ser på virksomhedens samlede værdiskabelse.

Produktionen af den traditionel årsrapport er i forvejen et stort stykke arbejde, som kræver en skarp proces. Derfor kan man opnå store produktionsmæssige fordele ved at samle alle rapporteringer i en proces. En optimal produktion forudsætter de rette systemer og værktøjer til design, layout, korrekturlæsning og sikring af, at den endelige rapport lever op til de nødvendige digitale standarder, såsom iXBRL-tagging. Samarbejdet skal være velstruktureret og alle trin i processen være nøje beskrevet for at undgå gnidninger, spildtid, forsinkelser og fejl. 

Børsnoteret industrikonglomerat Schouw & Co. havde f.eks. et meget højt ambitionsniveau for deres 2023 års- og ESG-rapport, hvilket krævede noget af strukturen og samarbejdet i processen. Det er noget Kasper Okkels, VP Business Development, Strategy & IR, kan skrive under på:

Produktion af årsregnskaber og ESG-rapporter er ikke et 8 – 16 job. Men jo bedre man forbereder sig, jo lettere bliver det at håndtere de ændringer, der altid opstår op mod deadline.”

Samtidig er det blevet uomgængeligt for virksomheder at prioritere datasikkerhed og beskyttelse af følsomme oplysninger. At arbejde i krypterede miljøer er ikke blot en god praksis; det er en forudsætning for at beskytte sine vitale data. 

Ved at knytte de to rapporter tættere sammen, kan man skabe synergi mellem fortællingerne om de finansielle resultater og de opnåede fremskridt inden for ESG og på den måde male et mere nuanceret og komplet billede af virksomhedens langsigtede værdiskabelse og dens bidrag til samfundet.

Vil du høre mere om, hvordan jeres virksomhed kan tage jeres ESG-rapport til næste niveau? Så kontakt Morten Søholm fra Creative ZOO

Eller se hvordan Schouw & Co. integrerede deres ESG-rapport i deres eksisterende produktionsproces.

Denne artikel er del af et tema:

Tema: Bureauer viser vejen til ansvarlig kommunikation

Et presserende spørgsmål i ESG-arbejdet er, hvordan virksomheder på en ansvarlig og værdiskabende måde kan kommunikere deres ESG-initiativer? Bureauer spiller en nøglerolle i det arbejde, og i dette tema kommer nogle af de førende i feltet med deres bud på, hvordan det kan og bør gå for sig. 

18.03.2024Creative ZOO

Sponseret

Få ESG på niveau med årsrapporten

15.03.2024Creative ZOO

Sponseret

ESG-rapport: Fra compliance til kommunikation