25.06.2020  |  Strategi & ledelse

Fem nye partnerskaber skal teste og udvikle nye teknologier til byggeriet

De første fem partnerskaber er fundet i et samarbejde mellem Realdania, FundingBox og Bloxhub. Målet er en mere effektiv og bæredygtig byggesektor. Midlet er at matche danske virksomheder inden for byggeriet med EU-startups, der er specialiseret i tekniske løsninger.

Software, der registrerer brug og drift af transportbånd til beton, og som dermed kan forudsige, hvornår det behøver service. Og en rygmonteret hjælpeanordning specielt udviklet til murerfaget, der forbedrer mureres arbejdsmiljø og mindsker belastning og nedslidning.

Det er to eksempler på samarbejdsprojekter, som nu starter op i et match mellem henholdsvis fem danske virksomheder inden for byggeriet og fem internationale startups inden for teknologi. Her skal de sammen udvikle nye teknologiske løsninger til byggeriet.

Programmet hedder Tech Match og blev lanceret i foråret i et samarbejde mellem den filantropiske forening Realdania, FundingBox, der er distributør af EU-midler via sit Deep Tech-økosystem, og BLOXHUB, der en innovationshub inden for bæredygtigt byggeri og byudvikling.

Virksomheder får internationalt og digitalt boost
Ambitionen med Tech Match er at give de danske små og mellemstore virksomheder i byggebranchen et tiltrængt boost, når det kommer til internationalisering og digitale kompetencer. Det skal ske gennem nye partnerskaber, hvor danske virksomheder i byggeriet tilføres nye teknologier helt ind i udviklingsarbejdet, som kan være afgørende for deres kapacitet til at bygge mere effektivt og bæredygtigt.

Læs også: Genbrug gør ikke nødvendigvis byggeriet dyrere

Samtidig skal programmet tiltrække internationalt talent til Danmark og give de tech-startups, der deltager, mulighed for at teste og videreudvikle deres løsninger, så de er tilpasset de udfordringer, som danske virksomheder i byggesektoren står med.

"Byggebranchen er en af de mindst digitaliserede brancher. Samtidig har størstedelen af danske små og mellemstore virksomheder i byggeriet ret begrænset eksport og internationalt netværk. Det betyder, at vi misser væsentlige produktivitetsforbedringer, hvis vi ikke får høstet de gevinster, som teknologien muliggør”, siger projektchef i Realdania, Simon Kofoed-Svendsen, og fortsætter:

”Derfor er vi også på byggeområdet nødt til at øge vores internationalisering. Tech Match skal hjælpe med begge dele ved at tiltrække internationale startups med de førende tekniske løsninger og knowhow på markedet og bringe dem helt ind i udviklingsrummet hos de danske virksomheder, der har spændende løsninger på vej, og som er indstillet på en digital og international vitaminindsprøjtning”.

Skal gennemgå et udviklingsforløb
Over de næste seks til ni måneder skal hver af de fem match gennemgå et udviklingsforløb, hvor de sammen skal integrere den tekniske know-how, som den internationale tech-startup besidder, med en prototype tilpasset til brug for den danske virksomhed og det særlige markedskendskab, de besidder.

"Når vi matcher højt specialiserede europæiske teknologi-startups indenfor IOT, kunstig intelligens, og robotteknologi med danske SMV'er, antænder det ny innovation i form af produkter, metoder og viden. Gennem øget effektivitet og bæredygtighed forbedrer det såvel lønsomheden som konkurrenceevnen i hele den danske byggesektor", siger acceleration manager i FundingBox Danmark, Martin Holm Mortensen.

Bloxhub får rollen som fysisk hub for samarbejdsprojekterne og vil i et samarbejde med FundingBox facilitere de enkelte forløb via løbende sparring, workshops og videndeling på tværs af de fem partnerskaber.

Læs også: Det er risky business at satse på, at teknologi redder klimaet

"Vi har oplevet en overvældende interesse for Tech Match-programmet fra danske SMV'ere. Vi modtog 58 veldefinerede forretningsmæssige udfordringer, som kan løses ved hjælp af ny teknologi. Det viser, at der er en sprudlende innovationslyst i byggebranchen, og at der ligger et stort potentiale i at få udviklet på nye løsninger til branchen. Det bliver spændende at se resultaterne af de første 5 Tech Match, og vi glæder os allerede til at se de nye ansøgninger, når vi åbner op for 2. runde i begyndelsen af september", siger Bloxhubs program manager for Tech Match, Peter Landau.

Bag programmet står den filantropiske forening Realdania med en bevilling på 15 millioner kroner over de kommende to til tre år. Realdanias investering geares af EU-støttede startups, der har funding i ryggen med et tilsvarende beløb, da de alle har deltaget i forskellige EU-innovations-programmer.

Hvert projekt kan modtage op til 750.000 kroner i støtte, som kan gå til materialeindkøb, ekspertbistand og udviklingstid. 

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere