Fire stjerner til bog om socialt iværksætteri

Anmeldelse: Bogen er rørende i sin beskrivelse af ildsjælene bag projekterne, og det faktuelle om at skaffe finansiering er direkte brugbart, hvis man selv skal skaffe økonomiske midler til socialt iværksætteri.

16.12.2012

CSR.dk

Om at gøre en forskel er udgivet på Gyldendal Business..

Danskerne vil gøre en forskel og engagerer sig ivrigt i socialt iværksætteri. Fem forskellige projekter beskrives grundigt og giver læseren god indsigt i, hvad der driver de sociale iværksættere.
En fødselslæge tager til Ethiopien for at hjælpe fødende kvinder og deres børn med at overleve. Derefter beslutter hun at blive social iværksætter for at hjælpe endnu flere og starter ”Maternity Worldwide”.

Lektiehjælp i Vejle
En gruppe unge mænd starter lektiehjælp for nydanskere i Vejle. Nu er deres ide ”Team Succes” i fuld gang med at blive rullet ud i hele landet. To brødre vil hjælpe en flygtning i Danmark med at finde sin familie. De skaber ”Refuges United” og får udviklet en database, som nu benyttes i store dele af verden af mennesker, som er blevet skilt fra deres familie under flugten.

Fakta om forfatterne

Caroline Boserup: Journalist og tidligere studievært på TV2. Hun har i en årrække arbejdet med Danmarks Indsamling på DR.

Illa Westrup Stephensen: Arbejder i dag professionelt med socialt iværksættere. Er tidligere advokat og har arbejdet i Dansk Erhverv og i EU-kommissionen.

Fakta om bogen

”Om at gøre en forskel – sociale iværksættere fra Vejle til Vestetiopien”

  • Forfattere: Caroline Boserup og Illa Westrup Stephensen
  • Foto: Anne Prytz Schaldemose
  • Gyldendal Business
  • 300 kroner

****** (fire ud af seks stjerner)

Den gode sag
Velgørende projekter eller socialt iværksætteri får initiativrige danskere til at skabe store resultater til gavn for andre. Danskere engagerer sig i den gode sag, og et stigende antal virksomheder tænker den gode sag ind i deres forretning.

Journalist Caroline Boserup og advokat Illa Westrup Stephensensen har skrevet en læseværdig bog om socialt iværksætteri. De fem succesfulde sociale iværksætter-projekter, som omtales i bogen, er:

Maternity Worldwide, som blev stiftet i 2005 af seks danske kvinder på frivillig basis. Formålet er at nedbringe mødredødeligheden i Afrika. Maternity Worldwides vision er, at det ikke må koste liv at give liv.

Team Succes blev startet på initiativ af en ung gymnasieelev med palæstinensiske rødder i Vejle. Han ville have de unge nydanskere til at tage deres skæbne og liv i egen hånd.

Refuges United, der står bag en søgemaskine på nettet, som kan genforene verdens 43 millioner flygtninge, som har mistet kontakten med deres familie og pårørende under flugten. Rufuges United er skabt af brødrene Christiopher og David Mikkelsen fra Brønshøj. De har på få år fundraised for mere end 50 mio. kr. Foreløbig er 175. 000 flygtninge fra 87 forskellige lande registreret i deres database.  I september 2012 var Bill Clinton på forsiden af Time Magazine med overskriften ’5 ideas that are changing the world better’. Refuges United var en af dem.

Baglandet er stiftet i København i 1997 og er et kontaktsted for tidligere anbragte børn og unde, der har svært ved at finde sig til rette i livet.

Natteravnene er en frivillig, landsdækkende organisation, der arbejder med at skabe tryghed i det offentlige rum. Natteravnene går rundt i nattelivet i deres karakteristiske gule jakker og skaber tryghed.

De fem projekter er illustreret af flotte billeder fotograferet af Anne Prytz Schaldemose. Alle projekter er succesfulde, og initiativtagerne har haft held til at skaffe finansiering via offentlige midler og private fonde.

Mange projekter strander på manglende midler. Ideen og viljen er der, men det er svært for iværksætterne at overbevise andre om, at netop deres projekt er støtteværdigt. Forfatterne har fundet frem til, at der ofte er to tidspunkter i processen, hvor det er særlig svært:

Den første finansiering
Første store udfordring er den allerførste finansiering. Endnu er projektet ukendt, og ildsjælen kan ikke påvise et eneste resultat. Her kan den sociale iværksætter med fordel søge et mindre beløb hos en mindre fond med færre krav til dokumentation for resultater. Den taktik havde Maternity Worldwide succes med. Det lykkedes at få støtte til en afgrænset del af deres store projekt. Så kunne de vise nogle resultater, inden næste ansøgning skulle skrives.

Anden store udfordring kommer, når projektet skal løftes videre og professionaliseres. Ønsket er typisk at gøre projektet større, mere bæredygtigt og frigøre det fra at være helt baseret på frivillige kræfter. Der er mange finansieringsmuligheder, og det gælder om at tænke kreativt og i mange tilfælde kan de forskellige former supplere hinanden. Man kan enten søge offentlige midler, fonde eller man kan indgå et CSR-samarbejde med en virksomhed, som går ind og støtter projektet direkte med penge eller for eksempel ved at stille arbejdstimer til rådighed. I den forbindelse er det vigtigt at finde en virksomhed, hvis kerneforretning passer til sagen, så virksomheden også kan bruge projektet til at få et godt omdømme både internt og eksternt.

Attraktiv CSR-case
I takt med at projektet bliver større, bliver det også en mere attraktiv CSR-case for virksomheder, og man kan gå efter større og mere varige partnerskaber. Det er for eksempel tilfældet med Natteravnene, der for længst er blevet en landsdækkende organisation. Derfor giver det mening for DSB og Carlsberg at indgå større partnerskaber med Natteravnene, hvis kerneforretning passer rigtig godt sammen med dét projekt.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

19.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

CSRD integrerer bæredygtighed i strategien

12.11.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Kærlighed og Kindhest

08.11.2024CSR.dk

Millionbøde til bilproducent for greenwashing i Danmark

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart

22.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Fra korslagte arme til gode kundedialoger

14.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Vi fejrer 1-års jubilæum – få en gratis buket fra os!

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V