Fleksibelt elforbrug er vejen til den grønne omstilling
Fleksibelt elforbrug er en oplagt måde at sikre integreringen af vedvarende energi i elsystemet, mener forskere og virksomhedsledere. Det kræver blot en omlægning af afgiftssystemet.
Fleksibelt elforbrug er undervurderet, lyder det fra forskere og virksomheder bag forskningsprojektet Cities.
Læs også: Datacentre skal være en del af den grønne omstilling
Siden 2014 har de 30 deltagere bag det danskledede projekt undersøgt, hvordan man kan forudsige, styre og optimere et fremtidigt energisystem ud fra en tankegang om fleksibilitet, ved brug af blandt andet avanceret dataanalyse, planlægning og statistiske metoder. Det skriver Ingeniøren.
En af deltagerne er DTU-professor Henrik Madsen. Han fortæller, at det blandt andet er udviklingen inden for digitalisering, IKT, big data, kunstig intelligens og IoT, der gør potentialet i fleksibelt elforbrug væsentligt større, end mange tror.
”Jeg vurderer, at man i løbet af en tiårs periode kan gøre 50 procent af elforbruget fleksibelt i forskellige grader – og dermed være med til at sørge for at indpasse de store mængder vedvarende energi, som fremtiden vil bringe. Og tilmed billigere end ved etablering af batterier og andre former for fysisk lagring”, siger Henrik Madsen til Ingeniøren.
Nyt afgiftssystem skal fremme fleksibilitet og grøn el
Der er dog en vigtig faktor, der skal ændres, for at fleksibiliteten kan fungere optimalt, mener Henrik Madsen og resten af holdet bag Cities.
”Det er en afgørende forudsætning for at kunne høste dette potentiale, at energiafgifterne ændres basalt, så der bliver stor forskel for forbrugerne på at anvende fossil eller grøn el og varme. På den måde vil det kunne betale sig for forbrugere af alle slags at gøre deres energiforbrug fleksibelt”, siger Henrik Madsen til Ingeniøren.
Samtidig mener gruppen af forskere og virksomhedsledere, at myndighederne med fordel kan gøre det muligt at etablere frizoner, fx i regionerne Midt- og Syddanmark. Frizonerne skal bruges til, at kommuner, forsyningsselskaber og private virksomheder kan teste og forretningsmodellers potentiale.
Læs også: Bæredygtighed og kunstig intelligens – potentiale og (mulige) problemer
Hos Energinet.dk, der også er en af partnerne i Cites, ser man også vigtigheden af at fremme et fleksibelt elforbrug:
”Det er positivt, at projekterne – i takt med at vi får mere vind og sol ind i systemet – kan levere fleksibilitet til op- og nedregulering både inden for driftstimen og i døgnet. Det betyder også, at det fleksible forbrug kan bidrage mere til de balanceringsydelser, som vi i dag typisk får fra el-produktionsanlæg”, siger chefkonsulent Anders Bavnhøj til Ingeniøren.
Læs mere om forskningsprojektet Cities her.
-CHM