Fleksibelt elforbrug er vejen til den grønne omstilling

Fleksibelt elforbrug er en oplagt måde at sikre integreringen af vedvarende energi i elsystemet, mener forskere og virksomhedsledere. Det kræver blot en omlægning af afgiftssystemet.

I løbet af ti år kan man gøre 50 procent af elforbruget fleksibelt i forskellige grader, vurderer DTU-professor Henrik Madsen. Og det kan videre sikre indpasningen af el fra vedvarende energikilder. .

21.08.2017

CSR.dk

Siden 2014 har de 30 deltagere bag det danskledede projekt undersøgt, hvordan man kan forudsige, styre og optimere et fremtidigt energisystem ud fra en tankegang om fleksibilitet, ved brug af blandt andet avanceret dataanalyse, planlægning og statistiske metoder. Det skriver Ingeniøren.

En af deltagerne er DTU-professor Henrik Madsen. Han fortæller, at det blandt andet er udviklingen inden for digitalisering, IKT, big data, kunstig intelligens og IoT, der gør potentialet i fleksibelt elforbrug væsentligt større, end mange tror.

”Jeg vurderer, at man i løbet af en tiårs periode kan gøre 50 procent af elforbruget fleksibelt i forskellige grader – og dermed være med til at sørge for at indpasse de store mængder vedvarende energi, som fremtiden vil bringe. Og tilmed billigere end ved etablering af batterier og andre former for fysisk lagring”, siger Henrik Madsen til Ingeniøren.

Nyt afgiftssystem skal fremme fleksibilitet og grøn el
Der er dog en vigtig faktor, der skal ændres, for at fleksibiliteten kan fungere optimalt, mener Henrik Madsen og resten af holdet bag Cities.

”Det er en afgørende forudsætning for at kunne høste dette potentiale, at energiafgifterne ændres basalt, så der bliver stor forskel for forbrugerne på at anvende fossil eller grøn el og varme. På den måde vil det kunne betale sig for forbrugere af alle slags at gøre deres energi­forbrug fleksibelt”, siger Henrik Madsen til Ingeniøren.

Samtidig mener gruppen af forskere og virksomhedsledere, at myndighederne med fordel kan gøre det muligt at etablere frizoner, fx i regionerne Midt- og Syddanmark. Frizonerne skal bruges til, at kommuner, forsyningsselskaber og private virksomheder kan teste og forretningsmodellers potentiale.

Læs også: Bæredygtighed og kunstig intelligens – potentiale og (mulige) problemer

Hos Energinet.dk, der også er en af partnerne i Cites, ser man også vigtigheden af at fremme et fleksibelt elforbrug:

”Det er positivt, at projekterne – i takt med at vi får mere vind og sol ind i systemet – kan levere fleksibilitet til op- og nedregulering både inden for driftstimen og i døgnet. Det betyder også, at det fleksible forbrug kan bidrage mere til de balancerings­ydelser, som vi i dag typisk får fra el-produktionsanlæg”, siger chefkonsulent Anders Bavnhøj til Ingeniøren.

Læs mere om forskningsprojektet Cities her.

-CHM

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Kursus
Få styr på de nye krav om energiledelse, energi- og klimasyn baseret på BEK 761/2024

Er din virksomhed omfattet af Bekendtgørelsen, skal I sikre, at I opfylder de nye krav. På dette 2,5-times online minikursus, giver vi dig den viden, du har brug for for at leve op til de nye krav.

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online