Flere vil bekæmpe affald på Roskilde Festival

Roskilde Festival fører – ud over en masse musikalske oplevelser – store mængder skrald med sig. Det problem tager initiativet Clean Out Loud dog hånd om ud fra en bæredygtig og klimavenlig tankegang. Interessen er større end nogensinde.

Gennem Clean Out Loud-konceptet rydder festivalgæster på Roskilde Festival op efter sig selv og andre. På billedet ses "skraldemænd" fra torsdagens skraldeparade..

30.06.2016

Katrine Larsson Zachariassen, CSR.dk

Amalie Vessel, som er elev på Vallekilde Højskole og redaktør for højskolens pressegruppe, er en del af COL-tiltaget..

På Roskilde Festival, som løber af stablen denne uge, hober affaldet sig naturligt nok op. Men i visse dele af det store campingområde er der langt renere end andre steder. Det er fordi disse områder er indbefattet af Clean Out Loud-politikken: man må gerne høre høj musik og feste til den lyse morgen, men der skal være rent.

Clean Out Loud (COL) er et initiativ, som Vallekilde Højskole har stablet på benene i samarbejde med Roskilde Festival. Det har stået på i seks år, og det hjælper i høj grad med – i hvert fald i visse dele af det store campingområde - at holde gangarealer og teltområder fri for skrald.

To gange om ugen skal de lejre, som er en del af COL, deltage i en såkaldt skraldeparade anført af et ”skraldemonster”. Her skal de til lyden af høj musik fjerne det affald, de møder på deres vej. De får udleveret skraldeposer, og ved siden af triller en ladvogn, som kan fragte større stykker affald væk fra campingområdet.

Et populært initiativ
COL har udvidet til i år både at omfatte campingområde E og noget af område C, hvor det tidligere kun gjaldt E-området. Og i år har der været særlig stor interesse for tiltaget, lyder det.

”Der har været rigtig mange tilmeldte i forhold til de tidligere år – tallet lyder på hele 10.000, så vi har været nødt til at sige nej til nogen, fordi vi simpelthen ikke har haft plads. Der er nemlig kun plads til cirka 7.500”, fortæller Amalie Vessel, elev på Vallekilde Højskole og redaktør for skolens pressegruppe.

Læs også: Virksomheder: Roskilde Festival er et vigtigt bæredygtighedslaboratorium

COL-områderne er selvsagt rene og stort set fri for affald. Derudover giver tiltaget festivalgængerne en helt anden tilgang til det at være gæst på en festival.

”Det er en helt anden Roskilde-følelse, man har hernede. Det handler ikke om, at man skal smadre sin camp. Det er slet ikke det, der tæller – det gør oprydning til gengæld”, lyder det fra Amalie Vessel.

Skraldemonsteret fører an, når skraldeparaderne går gennem to af Roskilde Festivals campingområder..

”Vi vil gerne have en ren festival”
For COL-folkene handler initiativet om, at festivalen skal holdes så ren som muligt. Desuden er der en signalværdi i forhold til, at man ikke behøver smide en masse affald og være ligeglad med at rydde op, ”bare fordi" man befinder sig på en festival.

”Vi vil gerne have en ren festival, og vi vil gerne efterlade festivalen, som den så ud, da vi kom. Vi vil gerne bevise, at man godt kan være fuld og have en god festival, uden at det hele behøver at sejle i makreldåser og meget andet”, siger Vallekilde-redaktøren.

Når man som festivalgænger er blevet ”godkendt” til en plads i et COL-område, er man også forpligtet til at rydde helt op og efterlade sit teltområde pænt og rent, når man tager hjem.

”Når festivalen slutter, skal vi, der er ansvarlige, gå rundt og tjekke, at folk pakker teltene ned – enten kan de tage dem med hjem, eller også kan de donere dem i vores Camp Aid. Derfra donerer vi det til genbrug”, forklarer Amalie Vessel.

Ingen festival uden god musik. Derfor er der også plads til sang, trommer og guitarspil, når paraderne finder sted..

Fremtidens rene Roskilde
Det er tydeligt, at folkene bag COL går meget op i at ændre folks føromtalte Roskilde-følelse og brug-og-smid-væk tankegang. Heldigvis bakkes der op om initiativet, hvilket lover godt for fremtiden.

”Vi kan se, at der er flere og flere, der synes, det er fedt. Vi har oplevet mange, der kommer hen og spørger ind til det og udviser stor interesse for det. Jeg tror, det kunne være noget, som folk bliver mere interesserede i”, lyder det fra Amalie Vessel.

Læs også: Roskilde Festivals største køkkenfest

Målet med Clean Out Loud er, at det skal udvides, så det i fremtiden kommer til at inkludere endnu flere områder og endnu flere mennesker.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online