Flere yngre medarbejdere søger hjælp grundet psykisk belastende arbejdsmiljø
En analyse fra Falck Healthcare viser, at flere fra arbejdsmarkedets yngre halvdel søger hjælp grundet et dårligt, psykisk arbejdsmiljø. Forebyggelse og en fælles indsats på arbejdspladsen er værktøjerne, der skal i brug.
Sundhedsordningsvirksomheden Falck Healthcare har lavet en arbejdsmiljøundersøgelse, der beregner antallet af henvendelser fra yngre erhvervsaktive. Resultatet viser, at antallet af henvendelser fra arbejdsdygtige i aldersgruppen 21-40 år er stigende. Falck Healthcare oplyser, at tre gange så mange som henvendte sig med mistrivselsproblemer på arbejdspladsen for fire år siden, i dag kontakter sundhedsordningen for at søge råd.
”Udviklingen er ganske bekymrende. Vi kan se en markant stigning i antallet af henvendelser på tværs af alle aldersgrupper, men de mange henvendelser fra de erhvervsaktive mellem 21 og 40, vidner om, at den aldersgruppe er særligt presset”, fortæller forebyggelseschef i Falck Healthcare, Regitze Siggaard.
Det er især socialt, at jobbet udfordrer de erhvervsaktive, der kontakter Falck. Problematikker som samarbejdsproblemer, udfordrende kollegiale forhold og stress ligger på listen over det, som Falck Healthcares psykologiske rådgivning hjælper med.
Regitze Siggaard mener dog ikke nødvendigvis, at det større antal henvendelser er lig med en real stigning i antallet af tilfælde:
”Det er måske udtryk for et skifte i holdningen til at søge hjælp, så det heldigvis ikke længere opleves som et tabu, og det er blevet socialt acceptabelt at søge hjælp, hvis man føler sig presset”.
Forebyggelse og fælles indsats
Regitze Siggaard er ikke i tvivl om, hvordan arbejdsmiljøet på danske arbejdspladser skal forbedres: med forebyggelse. Det er for hende vigtigt, at virksomheder ændrer fokus til at forebygge mistrivsel og hjælpe medarbejdere og ledere med at navigere modstandsdygtigt og robust på arbejdspladsen.
Læs også: LO: Flere oplever dårligt arbejdsmiljø på jobbet
For at vende udviklingen, pointerer Regitze Siggaard, kræver det desuden at både medarbejdere, teams og ledere i fællesskab finder måder at løse opgaverne på, og at alle bakker op, så organisationens robusthed trimmes. For som forebyggelseschefen konkluderer:
”Det har nemlig en særdeles positiv effekt på medarbejdernes velbefindende og virksomhedernes bundlinje”.
-CHM