FN: Flere miljømærkede fisk er godt for biodiversiteten
En ny biodiversitetsrapport fra FN roser MSC-certificeret fiskeri.
I denne uge fremlagde FN sin globale rapport om biodiversitet. Rapporten fremhæver det stigende antal MSC certificerede fiskerier og peger på, at bæredygtigt fiskeri hjælper med at bevare biodiversiteten i havene.
- "Havene er hjemsted for en mangfoldighed af liv og udgør mere end 90% af det beboelige areal på jorden. Tabet af arter og levesteder, påvirker ikke kun andre arters overlevelse, men også os mennesker. Ikke mindst de milliarder af mennesker er direkte afhængige af fisk og skaldyr som deres vigtigste proteinkilde," siger Linnéa Engström, programdirektør for MSC i Østersøregionen.
FN's globale rapport om biodiversitet ser på udviklingen fra 2010 til 2020. Rapporten peger blandt andet på, at livet i havet kan opretholdes eller opbygges i områder, hvor der er indført en god fiskeriforvaltning. Det konstateres endvidere, at bæredygtigt fiskeri er afhængigt af sunde økosystemer, og fremhæver, at stigningen i MSC-certificerede fiskerier er et klart skridt i retning af at nå både biodiversitetsmålene og Verdensmål nr. 14 om ’livet under vand’.
- "Der er håb. Over hele verden demonstrerer både store og små fiskerier, at det er muligt at bevare sunde fiskebestande, minimere indvirkningen på de marine økosystemer og efterleve gode forvaltningssystemer ved at opfylde de kriterier, som MSC har fastsat for bæredygtigt fiskeri," siger Linnéa Engström.
I dag er lidt over 15 procent af den globale fangst MSC-certificeret. Men MSC har sat sig et mål om, at dette tal skal være fordoblet i 2030.
- "At skabe større bæredygtighed kræver lederskab fra alle dele af samfundet. Industrien, detailhandlen, politikere, miljøorganisationer og forskere skal arbejde sammen. Vi har allerede opnået meget sammen, men nu er tiden inde til at geare yderligere op for at stoppe overfiskning og dens negative indvirkning på biodiversiteten," slutter Linnéa Engström.
For at læse mere om FN-rapporten, hvad der skal til for at nå målene og hvordan det hænger sammen med MSCs arbejde kan du læse denne blog af MSCs ekspert på området, Matt Gummery.