03.02.2020 | Klima, miljø og energi
Fokus på madaffald fra Oslo til Frederikshavn
Indhold fra partner Hvad er dette?
Madspild er kommet i fokus i alle dele af samfundet og skibstrafikken er ikke en undtagelse.
Som en del af Stena Lines bæredygtige fokusområde ”Ansvarligt Forbrug”, er det en strategi at bevæge sig i retning af en mere bæredygtig håndtering af fødevarer og madspild ombord på færgerne. I 2018 startede Stena Line et projekt ombord på Stena Saga (Frederikshavn – Oslo færgeruten) med formål at reducere madspild, være mere miljøbevidste og endeligt at certificere Stena Saga i forhold til madspildshåndtering.
”Jeg er stolt over at sige, at vi er lykkedes med disse mål på under et år! Det er lykkedes os at reducere vores madspild markant ved blandt andet at veje vores spild således, at køkkenet ombord kan optimere forbruget og portionerne.” Fortæller Kenneth Hardam – Port Service Manager Denmark – Stena Line
En værdifuld investering med positivt afkast i længden
En afgørende faktor for at kunne lykkedes med de gode resultater så hurtigt skyldes flere parametre.
”Der har f.eks. været to affaldsspande placeret på en vægt. Før medarbejderne smider mad ud, skal man så indtaste, hvilken type affald det er på en tilsluttet tablet. Dette er både en god guide og indikation for køkkenet i forhold til balancering af korrekt indkøb” forklarer Kenneth. Konkrete tal på madaffaldet gør det også muligt at beregne værdien af affaldet i forhold til niveauet af den udledte CO² og genanvendelsesværdien i et bæredygtigt perspektiv. Allerede gennem de første uger af projektet blev madspildet reduceret med mere end 500 kg, hvilket svarer til en reduktion på 2,1 ton CO².
”Alle ansatte har været meget positive, og bevidstheden er vokset blandt os. Nu tænker du, før du smider mad i affaldsspanden”, siger Patrik Rothoff, Chefkok på Stena Saga, omkring projektet.
Når madaffaldet komme i land sendes det til Daka ReFood og forarbejdes til biogas. ”Dette er et vind-vind-vind projekt, hvor vi bliver mere bæredygtige, set med både et miljømæssigt og et økonomisk perspektiv, da både madaffald og madomkostninger er reduceret. Samtidig har vi endda minimeret tunge løft ombord indenfor håndteringen af mad, hvilket er en forbedring for helbredet og velbefindende for vores ansatte ombord” uddyber Patrik Rothoff.
Kort sagt, allerede efter 9 måneder efter projektets start er Stena Line blevet certificeret med REFOOD Mærket og arbejdet fortsætter nu i land, hvor næste mission er at komme madspildet fra terminalen i Frederikshavn til livs. Dette projekt er allerede godt i gang og forventes at blive certificeret efter sommeren.
Klima, miljø og energi

Vi skal ikke bare have mad i dag, men også i morgen
Henrik Seierø sidder i bestyrelsen for Foreningen REFOOD mærket. Til daglig står han i spidsen for ISS kantinen hos Company House 1 og 2 i Vallensbæk Strand.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Mere end blot et sundt måltid mad
”Et vegetarisk måltid, serveret i en skål, som består af en variation af forskellige grøntsager, korn og kerner, serveret kold”. Sådan lyder den klassiske beskrivelse af den lækre Buddha Bowl.
Indhold fra partner
Medarbejder

Ny fabrikschef på Dakas fabrik i Randers, men kursen er den samme
Gennem årene har Daka i Randers kæmpet med lugtgener i forhold til naboerne. Mange tiltag har været afprøvet med svingende held, indtil der for alvor kom et gennembrud sidste forår, da der blev installeret et nyt lugtforbrændingsanlæg.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi
Daka Denmark får bæredygtighedspris af Hedensted Kommune
Hos Daka er man stolt af at modtage Hedensted Kommunes bæredygtighedspris 2020. Prisen uddeles til en virksomhed, der med sit virke på klima- og energiområdet fortjener en anerkendelse.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Fælles om at give naturens ressourcer tilbage
Daka udgiver i dag sin bæredygtighedsrapport for 2021. Blandt hovedbudskaberne er at samarbejde og partnerskab er afgørende for at skabe optimal recirkulering, der sikrer, at landbruget og fødevaresektoren får mest muligt ud af naturens ressourcer, hele v
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Internationalt anerkendt markforsøg fejrer 20-års jubilæum
Danmark er et foregangsland på miljømæssig forsvarlig recirkulering af samfundets organiske ressourcer
Indhold fra partner