03.02.2020 | Klima, miljø og energi
Fokus på madaffald fra Oslo til Frederikshavn
Indhold fra partner Hvad er dette?
Madspild er kommet i fokus i alle dele af samfundet og skibstrafikken er ikke en undtagelse.
Som en del af Stena Lines bæredygtige fokusområde ”Ansvarligt Forbrug”, er det en strategi at bevæge sig i retning af en mere bæredygtig håndtering af fødevarer og madspild ombord på færgerne. I 2018 startede Stena Line et projekt ombord på Stena Saga (Frederikshavn – Oslo færgeruten) med formål at reducere madspild, være mere miljøbevidste og endeligt at certificere Stena Saga i forhold til madspildshåndtering.
”Jeg er stolt over at sige, at vi er lykkedes med disse mål på under et år! Det er lykkedes os at reducere vores madspild markant ved blandt andet at veje vores spild således, at køkkenet ombord kan optimere forbruget og portionerne.” Fortæller Kenneth Hardam – Port Service Manager Denmark – Stena Line
En værdifuld investering med positivt afkast i længden
En afgørende faktor for at kunne lykkedes med de gode resultater så hurtigt skyldes flere parametre.
”Der har f.eks. været to affaldsspande placeret på en vægt. Før medarbejderne smider mad ud, skal man så indtaste, hvilken type affald det er på en tilsluttet tablet. Dette er både en god guide og indikation for køkkenet i forhold til balancering af korrekt indkøb” forklarer Kenneth. Konkrete tal på madaffaldet gør det også muligt at beregne værdien af affaldet i forhold til niveauet af den udledte CO² og genanvendelsesværdien i et bæredygtigt perspektiv. Allerede gennem de første uger af projektet blev madspildet reduceret med mere end 500 kg, hvilket svarer til en reduktion på 2,1 ton CO².
”Alle ansatte har været meget positive, og bevidstheden er vokset blandt os. Nu tænker du, før du smider mad i affaldsspanden”, siger Patrik Rothoff, Chefkok på Stena Saga, omkring projektet.
Når madaffaldet komme i land sendes det til Daka ReFood og forarbejdes til biogas. ”Dette er et vind-vind-vind projekt, hvor vi bliver mere bæredygtige, set med både et miljømæssigt og et økonomisk perspektiv, da både madaffald og madomkostninger er reduceret. Samtidig har vi endda minimeret tunge løft ombord indenfor håndteringen af mad, hvilket er en forbedring for helbredet og velbefindende for vores ansatte ombord” uddyber Patrik Rothoff.
Kort sagt, allerede efter 9 måneder efter projektets start er Stena Line blevet certificeret med REFOOD Mærket og arbejdet fortsætter nu i land, hvor næste mission er at komme madspildet fra terminalen i Frederikshavn til livs. Dette projekt er allerede godt i gang og forventes at blive certificeret efter sommeren.
Klima, miljø og energi

HimmerLand er nu REFOOD-certificeret, og tager et skridt i den grønne retning
Portionsanretninger, doggybags til gæsterne og øget fokus på affaldssortering. Det er blot nogle af de tiltag Daniel Ditman Pedersen har implementeret i HimmerLand, siden han tiltrådte stillingen som Køkkenchef den 1. september 2020.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Cafe ROD – Bæredygtighed i alle hjørner i Hjørring
Hos Cafe ROD i Hjørring, som åbnede hen over sommermånederne, har man fra start haft en klokkeklar vision – man vil have den bæredygtige tankegang ud i alle hjørner af cafeen!
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Fårup Sommerland – genanvendelse helt ude i skoven
I Fårup Sommerland har man hen over sommeren 2020 sat ekstra ind på den grønne omstilling. Man har nemlig i forbindelse med højsæsonen indgået endnu et samarbejde med Daka ReFood, som nu både afhenter brugt fritureolie og madaffald, hos den nordjyske forl
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

ReFood Organizer – din nye ven i køkkenet!
ReFood Organizer er lavet til det effektive køkken, hvor tid er penge og bæredygtighed er en del af firmaets DNA.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Alfred Pedersen & Søn – hvorfor skal gode grøntsager gå til spilde?
Hos det fynske gartneri, Alfred Pedersen & Søn, får man det maksimale ud af hver en tomat, peber og agurk, ved at sælge ”de grimme grøntsager”, som ellers ville gå til spilde!
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

WORKSHOP: Bedre køkkenprocent gennem bedre udnyttelse af råvaren!
Går du med tanker om bæredygtig drift i dit storkøkken eller restaurant, så har REFOOD Mærket det helt rigtige event til netop dig!
Indhold fra partner