Forbrugere forlanger bæredygtighed, men bliver nemt snydt af greenwashing

Klimabevidstheden vokser hos os alle og mere end halvdelen af forbrugere er villige til at ændre sine forbrugsvaner, hvis det hjælper klimaet og miljøet, viser undersøgelser. Men samtidig er vi lette ofre for greenwashing, når vi ikke tjekker virksomhedernes grønne påstande.

Bevidstheden omkring klima stiger verden over. Foto: inkdrop/123RF.

11.08.2021

CSR.dk

Moderne forbrugere kigger på mere end blot pris og kvalitet, når de skal udvælge sig deres nyeste varer. Klimabelastning er i stigende grad et konkurrenceparameter. Det viser en undersøgelse, som forskningsorganisationen IBM Institute for Business Value har lavet sammen med verdens største brancheforening for detailhandel, den amerikanske National Retail Federation. Mens otte ud af ti svarer, at de mener bæredygtighed er vigtigt, svarer seks ud af ti også, at de er villige til at ændre deres indkøbsvaner for klimaet.

Læs også: Kødproducenters klimahvidvisk trækker tråde til tobaksindustriens retorik

Udviklingen bliver bakket op af en rapport udarbejdet af Deutsche Bank Research, som viser, at 44 procent af briter i år har købt flere produkter fra, hvad de anser som, klimavenlige mærker i forhold til året før. Det skriver Verdens Bedste Nyheder.

Dog viser studier, at ni ud af ti forbrugere bruger maksimalt ti minutter på at undersøge om virksomheder lever op til deres klimaløfter. Det betyder, at når bæredygtighed bliver en større faktor i forbrugerens beslutningsproces, bliver de samtidig mere udsatte i forhold til greenwashing eller klimahvidvask, hvor produkter markedsføres grønnere og mere bæredygtige, end de er. 

Læs også: Advarsler om greenwashing kommer på Danish Crowns produkter

For indtil videre er der ingen universal definition på bæredygtighed, og der mangler strømlinede standarder for, hvad forbrugere skal holde øje med. På den måde bliver det hele lidt af en jungle at finde rundt i for forbrugerne, vis krav til virksomheder kun får en positiv effekt, hvis forbrugernes penge bliver placeret de reelt grønne steder.

Derfor handler grøn omstilling heller ikke kun om, at virksomheder tager et større ansvar. Det handler også om, at der skal også være større gennemskuelighed, så forbrugeren ikke blive narret af greenwashing.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

16.04.2025CSR.dk

Der er meget mere at hente i ansvarlig markedsføring

16.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric anerkendt som nr. 1 inden for liquid cooling

11.04.2025CSR.dk

Klimavenlig kampagne skal få turister til Aarhus

09.04.2025UN Global Compact Network Denmark

Sponseret

Studentermedhjælper med stærke evner inden for eventafvikling og -koordinering

09.04.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen viser fremskridt på alle strategiske bæredygtighedsområder

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø