Forbrugere forlanger bæredygtighed, men bliver nemt snydt af greenwashing

Klimabevidstheden vokser hos os alle og mere end halvdelen af forbrugere er villige til at ændre sine forbrugsvaner, hvis det hjælper klimaet og miljøet, viser undersøgelser. Men samtidig er vi lette ofre for greenwashing, når vi ikke tjekker virksomhedernes grønne påstande.

Bevidstheden omkring klima stiger verden over. Foto: inkdrop/123RF.

11.08.2021

CSR.dk

Moderne forbrugere kigger på mere end blot pris og kvalitet, når de skal udvælge sig deres nyeste varer. Klimabelastning er i stigende grad et konkurrenceparameter. Det viser en undersøgelse, som forskningsorganisationen IBM Institute for Business Value har lavet sammen med verdens største brancheforening for detailhandel, den amerikanske National Retail Federation. Mens otte ud af ti svarer, at de mener bæredygtighed er vigtigt, svarer seks ud af ti også, at de er villige til at ændre deres indkøbsvaner for klimaet.

Læs også: Kødproducenters klimahvidvisk trækker tråde til tobaksindustriens retorik

Udviklingen bliver bakket op af en rapport udarbejdet af Deutsche Bank Research, som viser, at 44 procent af briter i år har købt flere produkter fra, hvad de anser som, klimavenlige mærker i forhold til året før. Det skriver Verdens Bedste Nyheder.

Dog viser studier, at ni ud af ti forbrugere bruger maksimalt ti minutter på at undersøge om virksomheder lever op til deres klimaløfter. Det betyder, at når bæredygtighed bliver en større faktor i forbrugerens beslutningsproces, bliver de samtidig mere udsatte i forhold til greenwashing eller klimahvidvask, hvor produkter markedsføres grønnere og mere bæredygtige, end de er. 

Læs også: Advarsler om greenwashing kommer på Danish Crowns produkter

For indtil videre er der ingen universal definition på bæredygtighed, og der mangler strømlinede standarder for, hvad forbrugere skal holde øje med. På den måde bliver det hele lidt af en jungle at finde rundt i for forbrugerne, vis krav til virksomheder kun får en positiv effekt, hvis forbrugernes penge bliver placeret de reelt grønne steder.

Derfor handler grøn omstilling heller ikke kun om, at virksomheder tager et større ansvar. Det handler også om, at der skal også være større gennemskuelighed, så forbrugeren ikke blive narret af greenwashing.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

04.04.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Strategisk ESG-kommunikation

31.03.2025CSR.dk

ESG-kommunikation med nyt bagtæppe

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

Værdiskabende rapportering: Sådan sikrer I det gode samarbejde

31.03.2025Creative ZOO

Sponseret

5 gode grunde til at fortsætte med ESG

24.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Retorisk Lederskab

21.03.2025CSR.dk

Veksler klimapoint til flyrejser: SAS anklages for grov greenwashing

25.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

S3: Fra filantropi til strategi gennem partnerskab

10.02.2025Denteks A/S

Sponseret

Danske hoteller skal være mere omkostningseffektive end nabolandene for at tjene på erhvervsturisme

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online