16.09.2021 | Klima, miljø og energi
Forskning skal være en af grundstenene i tekstilbranchens grønne omstilling
Den nyudviklede plan ‘2030 and 2050 Roadmap’ har løsningen på tekstilbranchens miljøudfordringer. Men finansieringen mangler.
Planen for fremtiden tekstil og modeindustri hedder ‘2030 and 2050 Roadmap’ og er udviklet af blandt andet forskere og erhvervsklynger.
Et af hovedpunkterne i planen er at nedbringe andelen af nyproduceret tøj og flytte indtjeningen over til genbrug- og gensalgsmarkedet.
Betina Simonsen, direktør i Lifestyle & Design Cluster, som er en af erhvervsklyngerne der har bidraget til planen, mener at der bliver behov for et forskningsmiljø i Danmark, hvis vi skal i mål med modebranchens grønne omstilling.
Læs også: Kreativiteten skal drive bæredygtigheden i modebranchen, mener forsker
“Vi skal have sat forskerne i gang med at komme med reelle løsninger, for virksomhederne kan ikke selv”, udtaler hun i et interview med Fashion Forum.
Hun ser desuden gerne mange flere penge sat af til at finansiere denne forskning. Foreløbig er der afsat 100 millioner til plastbranchen og tekstilbranchen til deling. Det er langt fra nok til at vende Danmarks fjerde største eksporterhverv, mener hun.
“Vi ønsker ikke at være utaknemmelige, for midlerne er hårdt tiltrængte tekstil-dagsordenen. Men hvis Danmark vil den cirkulære omstilling, som er så vigtig for at nå klimamålene, så skal vi have flere midler på bordet".
Uddannelses- og forskningsordfører Ida Auken (S) mener dog, at branchen selv må betale.
“De store selskaber burde lave fonde til forskning i, hvordan de løser problemerne med overproduktion af tøj, der lever alt for kort, og tekstiler, der ikke bliver genanvendt. Hovedansvaret for den oprydning ligger hos branchen”, siger hun.
Hun tilføjer dog at man vil kigge på at støtte forskning på universiteterne, og at der muligvis også kan komme økonomisk støtte fra forskningsreserven. Et andet tiltag kan være at lave fradrag på forskning finansieret af virksomhederne selv.
Præcis hvor mange midler der bliver tildelt tekstilområdet besluttes i perioden fra august til oktober 2021.
- MTN
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.