16.09.2021  |  Klima, miljø og energi

Forskning skal være en af grundstenene i tekstilbranchens grønne omstilling

Den nyudviklede plan ‘2030 and 2050 Roadmap’ har løsningen på tekstilbranchens miljøudfordringer. Men finansieringen mangler.

Planen for fremtiden tekstil og modeindustri hedder ‘2030 and 2050 Roadmap’ og er udviklet af blandt andet forskere og erhvervsklynger.

Et af hovedpunkterne i planen er at nedbringe andelen af nyproduceret tøj og flytte indtjeningen over til genbrug- og gensalgsmarkedet.

Betina Simonsen, direktør i Lifestyle & Design Cluster, som er en af erhvervsklyngerne der har bidraget til planen, mener at der bliver behov for et forskningsmiljø i Danmark, hvis vi skal i mål med modebranchens grønne omstilling.

Læs også: Kreativiteten skal drive bæredygtigheden i modebranchen, mener forsker

“Vi skal have sat forskerne i gang med at komme med reelle løsninger, for virksomhederne kan ikke selv”, udtaler hun i et interview med Fashion Forum.

Hun ser desuden gerne mange flere penge sat af til at finansiere denne forskning. Foreløbig er der afsat 100 millioner til plastbranchen og tekstilbranchen til deling. Det er langt fra nok til at vende Danmarks fjerde største eksporterhverv, mener hun.

“Vi ønsker ikke at være utaknemmelige, for midlerne er hårdt tiltrængte tekstil-dagsordenen. Men hvis Danmark vil den cirkulære omstilling, som er så vigtig for at nå klimamålene, så skal vi have flere midler på bordet".

Uddannelses- og forskningsordfører Ida Auken (S) mener dog, at branchen selv må betale.

“De store selskaber burde lave fonde til forskning i, hvordan de løser problemerne med overproduktion af tøj, der lever alt for kort, og tekstiler, der ikke bliver genanvendt. Hovedansvaret for den oprydning ligger hos branchen”, siger hun.

Læs også: Modeindustrien: Cirkulære forretningsmodeller som leje og genanvendelse kan være mere CO2-tunge end at smide tøjet ud

Hun tilføjer dog at man vil kigge på at støtte forskning på universiteterne, og at der muligvis også kan komme økonomisk støtte fra forskningsreserven.  Et andet tiltag kan være at lave fradrag på forskning finansieret af virksomhederne selv.

Præcis hvor mange midler der bliver tildelt tekstilområdet besluttes i perioden fra august til oktober 2021.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere