Gå hjem-møde med fokus på SMV'ers samfundsansvar
Dansk Mode & Textil inviterer i samarbejde med Mæglings- og Klageinstitutionen til et branchespecifikt gå hjem-møde om SMV'ers samfundsansvar. Det sker i Herning den 8. november.
Mode- og tekstilbranchens virksomheder skal udvise samfundsansvar. Derfor er din virksomhed nødt til at forholde sig til OECD's retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd og begrebet due diligence. Gør virksomheden ikke det, er der en overhængende risiko for, at din virksomheds eksportmuligheder begrænses, hvilket kan få store konsekvenser på bundlinjen. Derfor indkalder Dansk Mode & Textil nu til gå hjem-møde i Herning.
I samarbejde med Mæglings- og Klageinstitutionen inviterer Dansk Mode & Textil branchens virksomheder til gå hjem-møde om OECD’s retningslinjer for ansvarlig virksomhedsadfærd. Det er disse globale retningslinjer, der er afgørende medvirkende til at definere virksomheders samfundsansvar.
Vi afholder mødet den 8. november, kl. 13.45 - 16, i Herning, hvor formand for Mæglings- og Klageinstitutionen Mads Øvlisen vil præsentere OECD’s retningslinjer med særligt fokus på små og mellemstore virksomheders arbejde med nødvendig omhu. Ligeledes vil han gennemgå MKI’s udtalelse fra oktober 2016 i forbindelse med en klagesag i vores branche. Arrangementet har et skarpt branchefokus, således at mode- og tekstilbranchens virksomheder får fuldt udbytte og letomsættelig viden med hjem.
Det er gratis at deltage, og tilmelding sker på kursus@dmogt.dk senest 2. november
Nedenfor finder mere information om virksomheders samfundsansvar, og hvorfor det er vigtigt at deltage.
Hvad skal virksomheder egentlig leve op til, når det kommer til at udvise samfundansvar?
Danske virksomheder skal efterleve OECD’s retningslinjer, som opstiller en række forventninger til virksomheders adfærd på områder som f.eks. menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, miljø og antikorruption. Retningslinjerne angiver, at virksomheder skal udvise ’nødvendig omhu’ (due diligence), hvilket i praksis betyder, at virksomheder skal have processer på plads for at afdække og håndtere risici for negativ indflydelse i forbindelse med forretningsdriften. Desuden skal virksomheder rapportere om deres arbejde med nødvendig omhu.
Der arbejdes ihærdigt fra mange forskellige sider i EU på at indføre bindende lovgivning for virksomheders due diligence, og både Holland og Frankrig har allerede indført bindende lovgivning om due diligence på nogle områder og for nogle virksomheder. Det er derfor kun et spørgsmål om tid før der kommer lovgivning om nødvendig omhu.
DM&T anbefaler medlemmerne at komme med vognen nu, for kravet om due diligence kommer til at få indflydelse på branchens eksportmuligheder allerede fra 1. januar 2020.
Hvad er Mæglings- og Klageinstitutionen?
Mæglings- og klageinstitutionen for ansvarlig virksomhedsadfærd behandler sager om overtrædelser af OECDs retningslinjer for multinationale virksomheder. Institutionen er OECD’s kontaktpunkt i Danmark og skal udbrede kendskabet til retningslinjerne.
I oktober 2016 kom MKI med en udtalelse i forbindelse med en klage over en dansk virksomhed, der fik produceret tøj på Rana Plaza i Bangladesh. MKI konkluderede, at den danske virksomheds arbejdede med processer for nødvendig omhu ikke levede op til OECD’s retningslinjer. Den danske virksomhed kunne imidlertid heller ikke gøres ansvarlig for bygningssammenstyrtningen.