10.09.2018  |  Klima, miljø og energi

Genbrug af kontorinventar kan medføre massive besparelser

Indhold fra partner Hvad er dette?

Kontorinteriør genbruges ikke i så stort omfang i Sverige, som det er muligt. Nyt svensk projekt viser, at direkte genbrug af kontormøbler i samlet set kan reducere klimagasudledningerne med 30 % samt reducere de økonomiske omkostninger med op til 60 %.

I det nye studie har holdet bag undersøgelsen fokuseret på både de økonomiske og miljømæssige potentialer i forbindelse med at øge det direkte genbrug af kontorinventar, herunder kontorstole, stole til venteværelser, hæve- sænkeborde, plantebeholdere, glaspartier, døre, tagplader samt gulvplader af tekstil. Resultaterne taler deres helt tydelige sprog: der er store gevinster at høste i forhold til at reducere både affaldsmængder, klimagasudledninger og omkostninger.

I forbindelse med et eksempelkontor på 2.000 m2 med 170 ansatte medførte øget genbrug besparelser på 2 millioner svenske kroner, 40 ton affald og 60 ton kuldioxid. Særligt genbrug af glaspartier, hæve- sænkeborde og kontorstole medfører betydelige besparelser, når man samlet set ser på effekterne på både økonomi, affaldsmængder og klimagasudledninger. Resultaterne har også taget højde for transport af det brugte inventar samt energi- og ressourceforbrug ifm. eksempelvis ombetrækning af stole eller udskiftning af reservedele på skriveborde. 

Barrierer og forslag til løsninger
I forbindelse med undersøgelsen har holdet også set på, hvilke barrierer der hindrer direkte genbrug af kontorinventar. Konklusionerne er baseret på dialog med relevante aktører samt genbrugspraksis inden for andre områder samt i andre lande. I den forbindelse fandt man følgende syv barrierer:

  • Manglende information og kendskab
  • Manglende oplevelse af økonomiske incitamenter
  • Vaner
  • Lineære forretningsmodeller, som ikke fremmer eller er tilpassede genbrug
  • Tid. Genbrug kræver ofte planlægning og nye arbejdsgange tager tid at indpasse
  • Opmagasinering og logistik
  • Mangel på de rette aktører

Med udgangspunkt i ovenstående barrierer har forskerne samtidig opstillet en række bud på, hvilke tiltag, som man mener, vil kunne have en reel effekt på fremme af genbrug i Sverige, herunder bl.a. krav om genbrug og genanvendelse i forbindelse med nybyggeri/renovering, økonomisk støtte til øget genbrug, udvikling af et certificeringssystem med kriterier for genbrug samt generel spredning af viden inden for området.

Du kan læse hele rapporten bag projektet her.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere