19.01.2016 | Klima, miljø og energi
Grønt lys for brug af hydrogeneret vegetabilsk olie i alle Scanias Euro 6-busser og lastbiler
Indhold fra partner Hvad er dette?
Efter at HVO nu er blevet certificeret i henhold til specifikationen TS15940 som biobrændstof til vejtrafik, giver Scania tilladelse til, at alle Euro 6-busser og lastbiler fra Scania kan køre på HVO (Hydrogeneret vegetabilsk olie).
Efter at HVO nu er blevet certificeret i henhold til specifikationen TS15940 som biobrændstof til vejtrafik, giver Scania tilladelse til, at alle Euro 6-køretøjer fra Scania kan køre på HVO (Hydrogeneret vegetabilsk olie).
Hvis man kører på ren HVO, som kemisk minder om fossil diesel, opnås CO2-reduktion på op til 90 %. HVO påvirker hverken køretøjernes egenskaber eller servicebehov.
Scania er den førende producent, hvad angår udbuddet af drivlinjer til alternative brændstoffer, og vi har allerede stor erfaring med, hvad det i praksis indebærer at køre på HVO. HVO er et biobrændstof, som ikke har nogle negative egenskaber i forhold til diesel, og som samtidig kan give en stor reducering af CO2-emissionerne.
Tidligere i år godkendte Scania HVO til anvendelse i alle slags Euro 5-køretøjer og til alle driftsprofiler. Med certificeringen kan alle Scania-brugere med et Euro 5 eller 6-køretøj nu anvende HVO. Det gælder således også busser.
Interessen er meget stor, og udfordringen består for de fleste i at få adgang til HVO, fordi både produktionen og distributionen på nuværende tidspunkt er begrænset.
HVO er et biobrændstof, som der har været talt om i de seneste år, efter at et antal producenter er begyndt at tilbyde det. Det er baseret på enten planteolier eller animalsk fedt. Ved hjælp af brint skabes kulbrinteforbindelser, der minder om fossil diesel. Det indebærer også, at brændstoffet kan distribueres og anvendes på samme måde som diesel – fx hvad angår kulde- og opbevaringsegenskaber. HVO kan således klare kulde ned til 30 minusgrader.
- I vores nordiske nabolande er HVO-merprisen lav, men i Danmark forventes HVO at koste ca. 4 kroner mere per liter sammenlignet med alm. diesel (med nuværende afgiftsstruktur). Det lyder som en showstopper i Danmark, men fører man omkostningen ud til forbrugerniveau, stiger en typisk supermarkedvare med mindre end 1,5 øre ved kørsel på HVO fra dansk producent/lager til supermarkedhylden. Som samfund har vi dermed råd til at tage brændstoffet i anvendelse, men producenter eller transportør skal se image- og markedsføringsværdien og/eller motivere slutbrugeren til at betale en beskeden merpris for sine varer, fortæller salgsdirektør hos Scania Danmark, Anton Freiesleben.
HVO supplerer Scanias i forvejen omfattende udbud af motorer og drivlinjer til alternative brændstoffer til brug i Euro 6-køretøjer. Scania tilbyder fem motorer til biodiesel FAME, to gasmotorer og nu altså også muligheden for at anvende HVO i samtlige dieselmotorer. Endvidere har Scania annonceret en snarlig lancering af bioethanol- og hybridløsninger.
- Scania fortsætter med at gå forrest inden for bæredygtig transport, udtaler Johan Améen, ansvarlig for anvendelse af alternative drivmidler hos Scania-Biler Sverige.
- Hvis transportindustrien skal kunne opfylde de langsigtede klimamål, kræver det parallelle indsatser på flere områder. Det drejer sig om alt fra effektive køretøjer til mere intelligente transporter og indførelse af biobrændstoffer, slutter Johan Améen.
Klima, miljø og energi

Scania introducerer el-lastbiler til regional kørsel
• Scania introducerer komplette el-løsninger til regional kørsel • Med ydeevne, rækkevidde og ladekapacitet til ubesværet daglig drift over længere distancer • Scania fortsætter sin elektrificeringsrejse for i samarbejde med kunder at nå de fastsatte SBT
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Danmarks første plugin-hybridlastbil skal køre med medicin
Få dage før nytår kunne Region Sjælland bryste sig af at kunne sætte Danmarks første plugin-hybridlastbil i drift. Lastbilen, en Scania P 320 B4x2 med efternavnet PHEV (Plugin Hybrid Electric Vehicle), skal bl.a. transportere medicin, laboratorieprøver og andet medicinsk udstyr mellem Region Sjællands hospitaler i Køge og Roskilde.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Scania indsætter fuld-elektriske lastbiler i minedrift hos LKAB i Nordsverige
En fuldelektrisk Scania dumper-lastbil skal fremover køre i LKAB’s jernmine i Malmberget sammen med en fuldelektrisk kranbil. Begge køretøjer er skræddersyet til minedrift, og det tætte kundesamarbejde giver Scania enestående muligheder for at testkøre og opnå værdifulde driftserfaringer med fuld-elektriske lastbiler i krævende underjordiske minemiljøer.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Scania introducerer elektrificeret lastbilserie klar til serieproduktion - en milepæl i virksomhedens historie
Scania introducerer elektrificeret lastbilserie klar til serieproduktion - en milepæl i virksomhedens historie
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Scania skal levere op til 100 el-lastbiler til Storkøbenhavns fælleskommunale affaldsselskab Amager Ressourcecenter (ARC)
Scania vil levere mindst 78 fuldelektriske L-serie lastbiler, med option på yderligere 23 lastbiler, til Amager Ressourcecenter (ARC) til håndtering af husholdningsaffald i Storkøbenhavn. De første to elektriske Scania L-serie renovationslastbiler i den s
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Scania præsenterer en Danmarkspremiere og bæredygtighed på et helt nyt niveau til regional buskørsel på PersonTransport i Herning
I overensstemmelse med Scanias førende position inden for biobrændstof kan den nye Euro 6-hybriddrivlinje drives med op til 100 % biodiesel. Euro 6-motoren, der udelukkende anvender SCR-teknologi, er i sig selv meget brændstoføkonomisk, og med parallelhybridsystemet spares der endnu mere brændstof (op til 25%). I modsætning til andre hybridsystemer er dette system optimeret til regionalkørsel, og det kan bruges ved hastigheder op til 100 km/t.
Indhold fra partner