Greenpeace hilser ny miljørapport om NPE i beklædning velkommen
Miljøstyrelsen opfordrer i ny rapport forbrugerne til at vaske nyt tøj, inden man tager det på. Greenpeace er tilfreds med, at styrelsen på eget initiativ har sat undersøgelsen i gang.
I en ny rapport om mulige sundhedsskadelige stoffer i tøj, som Miljøstyrelsen netop har offentliggjort, opfordres forbrugerne til at vaske alt nyt tøj inden brug. Rapporten vækker glæde i Greenpeace.
”For det første er det særdeles positivt, at Miljøstyrelsen tager kemikalier i tøjproduktionen så alvorligt, at de selv iværksætter en undersøgelse af mængderne af NPE (Nonylphenolethoxylat) i tøjet. Dernæst er det glædeligt, at Miljøstyrelsens rapport er så klar og lægger sig så tæt op af Greenpeace' egne undersøgelser", siger kemimedarbejder i Greenpeace, Erik Albertsen.
Miljøstyrelsen fandt rester af NPE i det undersøgte tøj, og derfor opfordrer styrelsen forbrugerne til altid vaske det nye tøj inden brug. Ligesom Greenpeace konkluderer Miljøstyrelsen i den nye rapport, at tøjet ikke er sundhedsskadeligt for mennesker, hvis man tager det på inden vask.
Ingen sundhedsrisiko siger Miljøstyrelsen
Miljøstyrelsens undersøgelse fandt NP/NPE i koncentrationer, der er i samme størrelsesorden som de koncentrationer, Greenpeace fandt i en stor del af deres prøver. Miljøstyrelsen har sammenholdt disse koncentrationer med virkninger set i dyreforsøg og undersøgt, hvor meget NP/NPE, der kan vandre fra tøjet over i huden og herefter blive optaget i kroppen. Og her er konklusionen, at der ikke er en sundhedsrisiko for forbrugerne. Det glæder funktionsleder Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen.
"Vores undersøgelse viser, at de tekstiler vi udtog på det danske marked ikke udgør nogen risiko for danskernes sundhed, og det er jo godt nyt for forbrugerne," siger Elisabeth Paludan fra Miljøstyrelsen.
Samtidig har Miljøstyrelsen undersøgt, hvor meget NP/NPE, der forsvinder ved en enkelt tøjvask, og undersøgelsen understreger, at der er god fornuft i at vaske nyt tøj. Vaskes tøjet bare én gang, reduceres mængden af NP/NPE med i gennemsnit to tredjedele, og for nogle tøjprøvers vedkommende helt op mod procent.
Vask altid nyt tøj
"Det er altid en god ide at vaske nyt tøj, før man bruger det. Der bruges en lang række kemiske stoffer til fremstilling af tekstiler, og man slipper af med en stor del af resterne efter bare en enkelt vask." siger Elisabeth Paludan.
Man kan også vælge miljømærket tøj. Det er nemlig fremstillet uden brug af kendte skadelige stoffer, herunder NP/NPE, og miljømærket tøj er produceret på en miljømæssig forsvarlig måde.
Miljøstyrelsen arbejder også på at etablere et partnerskab med tekstilbranchen om kemikalier i tekstiler. Herudover arbejdes der i EU med forslag om, at begrænse NP-forbindelser i tekstiler, der importeres fra EU-lande.
Miljøorganisationen Greenpeace er ikke på alle områder enig med Miljøstyrelsen. For i følge Greenpeace har styrelsen ikke undersøgt, hvor miljøskadeligt NPE er, når det vaskes ud i naturen.
Hormonforstyrende kemikalie
"Overalt i Europa, inklusiv ved udløbene fra danske rensningsanlæg, kan man konstatere det hormonforstyrrende kemikalie NP, der stammer fra NPE. Kemikaliet er optaget på Miljøstyrelsens egen liste over uønskede stoffer og stammer, ifølge styrelsens egen formodning, fra vask af tekstiler. Vi kan forstå, at Miljøstyrelsen er i gang med en omfattende kortlægning af NP og NPE i naturen. Og det hilser vi velkommen", siger Erik Albertsen fra Greenpeace.
Ifølge Miljøstyrelsen arbejdes der i EU med forslag om at begrænse NP-forbindelser i tekstiler, der importeres fra ikke-EU-lande.
”Det er positivt, at der er et forslag på vej i EU om at forhindre import af tekstiler indeholdende NPE. Det er en unik mulighed for den danske regering – og ikke mindst den suverænt største danske tøjproducent Bestseller – for at blive frontløbere, når det gælder import af kemikaliefrie tekstiler fra ikke EU-lande. Det vil være et stort skridt mod målet om helt at fjerne brugen af farlige kemikalier i tøjproduktionen,” siger Erik Albertsen.