Handlingsplan for verdensmål modtages forsigtigt positivt

Fredag d. 31. marts fik Danmark sin handlingsplan for hvordan vi skal bidrage til at opnå Verdensmålene vedtaget i FN i september 2015. Den udstikker rammerne, siger Dansk Erhverv. Fokuser på sult, fattigdom, sundhed og rent vand og energi, siger danske forbrugere.

04.04.2017

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Som underskriver på FN’s erklæring om de 17 Verdensmål – også kaldet SDG’erne – forpligtede landene sig til at fremlægge en national handlingsplan for hvordan de vil bidrage til at nå målene. Den danske udgave af sådan en handlingsplan kom fredag i sidste uge.

De to vigtigste elementer i planen er, at regeringen lægger op til, at verdensmålene skal tænkes ind i fremtidig dansk lovgivning, og etableringen af 37 delmål der skal gøre Danmarks arbejde med verdensmålene mere målbart.

Gode rammer for virksomhederne
De 37 delmål samler sig i fire særligt prioriterede områder, som regeringen har valgt at kalde 'vækst og velstand', 'mennesker', 'miljø og klima' og 'fredelige og trygge samfund'. Og der er ingen tvivl om at virksomhederne er tiltænkt en plads i opfyldelsen af målene.

”Verdensmålene er et salgskatalog for danske virksomheder. Vi har verdensklasse sundheds- og fødevarevirksomheder. Der er rigtig mange ting, hvor verdensmålene vil være drivkraften i en udvikling, der kan føre danske virksomheder videre,” sagde Kristian Jensen til pressemødet, ifølge Altinget.

Den udmelding er i tråd med Dialogforum for Samfundsansvar og Væksts anbefalinger til regeringen, hvor kernebudskabet var en opfordring til at engagere og fastholde virksomhederne i arbejdet med Verdensmålene.

Læs ogsåSustainable Development Goals og Global Compact – hvordan hænger de sammen?

Hos Dansk Erhverv er man positive over for regeringens handlingsplan.

”Den favner bredt, som gør at mange forskellige aktører kan se sig selv i den. Nu er det så op til os alle at fylde de rammer ud og udvikle konkret modeller for, hvordan vi kan bidrage. For virksomhederne betyder det, at arbejde med konkrete forretningsmodeller med udgangspunkt i Verdensmålene. Vi værdsætter på den måde, at handlingsplanen understøtter den konvergens mellem CSR og forretningsudvikling, som allerede er i gang,” siger CSR-chef Morten Lehmann.

Danske forbrugere er til miljø og sundhed
Skulle nogen få den tanke at spørge de danske forbrugere, hvilke af verdensmålene de synes, det er vigtigt, at virksomhederne arbejder på, er der også svar på det.

Svenske Sustainable Brands Insight har i forbindelse med sin nyligt lancerede 2017-udgave af Sustainable Brand Index spurgt de omkring 8.000 danske forbrugere som deltog i den bagvedliggende undersøgelse, hvilke mål virksomhederne bør prioritere.

Og der tegner sig et klart billede. Danskernes top fem er: afskaf fattigdom, stop sult, sundhed og trivsel, ren vand og sanitet samt bæredygtig energi. Der er til gengæld meget lidt optaget af målene Livet på land og parnterskaber som noget virksomheder skal arbejde for. 

Løsrevet og upræcis
Begejstring er naturligvis ikke den eneste reaktion på handlingsplanen. Der er masser af konkret kritik af f.eks. ambitionsniveauet, for lidt fokus på ligestilling og arbejdstagerrettigheder. I en gennemgang af planen på globalnyt.dk skriver Lars Engberg-Pedersen, som er seniorforsker på Dansk Institut for Internationale Studier, f.eks.:

”… det er verdensmålenes 169 delmål, som er centrale for at skabe global bæredygtig udvikling i 2030. Andre lande, vi normalt sammenligner os med (f.eks. Norge og Tyskland), har derfor lavet en såkaldt ’gap analysis’, som handler om, hvor langt de er fra at indfri delmålene. Den mangler helt i handlingsplanen. De 169 delmål figurerer slet ikke i planen, og regeringens 37 prioriteter tager end ikke udgangspunkt i delmålene.”

Det kan lyde som overdrevet fokus på formaliteter, men hvis man tager med i betragtning, at noget af det, Dialogforum for Samfundsansvar og Vækst lagde vækt på i deres anbefalinger, var at der lagdes kræfter i den kommunikationsopgave der findes i at engagere erhvervslivet i verdensmålene, så vil det at lave 37 nye målsætninger uden direkte kobling til de oprindelige mål ikke gøre kommunikationen nemmere. 

Læs ogsåKunstakademi og Sustainia vil omdanne FN’s verdensmål til eksportmuligheder

Et andet kritikpunkt er, at der er lige vel meget elastik i formuleringen, der ligger til grund for løftet om at verdensmålene fremover til tænkes ind i dansk lovgivning. I handlingsplanen. Konkret angiver den nemlig, at:  

”Lovforslag og andre tiltag, som forelægges til Folketingets beslutning, samt planer og programmer udarbejdet af regeringen vil blive vurderet i forhold til verdensmålene, i relevant omfang og såfremt konsekvenserne af disse forhold er væsentlige.”

Finansministeren tager ejerskab
En ting, som de fleste kan blive enige om er positivt, er finansministeren og ministeriets tætte involvering i handlingsplanen. Som Lars Engberg-Pedersen skriver på Altinget:

”At finansministeren taler varmt for verdensmålene er en helt central forudsætning for at de kommer til at spille en rolle herhjemme. Finansministeren sidder på pengekassen, og finansministeriet er storebror blandt ministerierne.”

Finansminister Kristian Jensens tweet fra fremlæggelsesdagen kunne da også gøre mangen en CSR-type varm om hjertet:

”Jeg vil forandre verden og skabe en bedre planet. Det er mit løfte ved præsentation af Danmarks handlingsplan for verdensmålene.”

Se handlingsplanen her.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

19.11.2024Plastic Change

Sponseret

167 organisationer i opfordring til verdens ledere: Plastikproduktionen skal ned!

18.11.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal gøre flere danske virksomheder klimaklar

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J