03.05.2018  |  Menneskerettigheder

Undersøgelse af arbejdsforholdene i 139 lande tegner dystert billede

Arbejdsrettigheder over hele verden bliver fortsat overtrådt i stor stil. Det viser ITUC’s årlige undersøgelse af arbejder kår i 139 lande.

Der er stadig langt til gode forhold på arbejdsmarkedet, for arbejdstagernes rettigheder krænkeshver dag verden over. Det bekræfter den årlige rapport om arbejdstagerrettigheder i 139 lande, der er udarbejdet af den internationale sammenslutning af fagforeninger, ITUC. Det skriver Globalnyt.dk.

I rapporten er hvert land blevet tildelt en karakter, som repræsenterer, hvor gode eller dårlige landene er til at varetage lønmodtagernes rettigheder. 1 er bedst, mens 5 er værst. I år kvalificerer otte lande sig i den udvidede kategori 5+, hvor staten ikke kan garantere nogle rettigheder på grund af ekstreme tilstande. Blandt andet Syrien, Somalia og Den Centralafrikanske Republik, tilhører denne kategori, og er ramt af alvorlige konflikter.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vold og drab på arbejdspladsen er daglig kost
Lande som Filippinerne, Qatar, Columbia, Guatemala og Bangladesh får med karakteren 5 en suveræn bundplacering på den klassiske fem-trins-skala. Det skyldes inhumane forhold på arbejdsmarkedet. Qatar anvender tvangsarbejde og udelader migranter fra de love, der er lavet til at beskytte alle arbejdere. Det resulterer i moderne slaveri, hvor hårde straffe udloddes til dem, der modsætter sig arbejdet.

Læs også: H&M støtter verdens børn med ny fredskollektion

I Guatemala er vold og drab af medarbejdere fortsat et kæmpe problem, i Filippinerne blev en transportmedarbejder dræbt efter at have afsløret korruption, og Cambodianske arbejdere protesterede senest mod indførelsen af den nye minimumsløn på 100 dollars om måneden, hvorefter politiet svarede igen ved at fængsle 23 af medarbejderne. Det er blot nogle af de mange eksempler på umenneskelige forhold fra det globale arbejdsmarked.

Blot et enkelt trin højere oppe på listen befinder både Kenya og USA sig. Selvom de to lande på mange punkter er vidt forskellige, så havner de begge i kategori 4. Begrundelsen for USA's dårlige placering er, at det på mange arbejdspladser ikke er umuligt for de ansatte at blive medlemmer af en fagforening. Det gør det svært for lønmodtagerne at beskytte og værne om sine rettigheder, da de eksempelvis får svært ved at mobilisere en strejke.

Læs også: Nyt projekt: Coca-cola vil forbedre arbejdsvilkår i hele verden

Rapporten er en form for modsvar på Verdensbankens årlige rapport, hvor ITUC forsøger at nuancere det billede, der bliver tegnet heri. I Verdensbankens rapport måles landene på deres evne til at etablere virksomheder. Og her fremgår det, at blandt andet Filippinerne, Columbia og Bangladesh rangerer højt, fordi virksomhederne i disse lande kan lave profitable forretninger med billig arbejdskraft. Stik imod på ITUC’s liste. Men Verdensbankens rapport glemmer at tage arbejdernes rettigheder med i sin undersøgelse, og det er en alvorlig mangel, ifølge ITUC.


- EST

Endnu ingen kommentarer - du kan starte debatten nedenfor.

Deltag i debatten

Du skal være registreret bruger og logget ind, for at kunne oprette kommentarer.

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere