Hvor bliver jeres usolgte varer af?
Fra 2025 skal alle større virksomheder rapportere om kasserede usolgte varer. Hvad gør I med jeres?
Et af EU’s ecodesign-forordningens krav træder i kraft i 2025, nemlig kravet om at alle større virksomheder offentligt rapporterer detaljer om deres kasserede usolgte forbrugsvarer. Det betyder, at der skal redegøres for ikke blot hvor mange, det drejer sig om, men også hvordan de bortskaffes.
Ecodesign-forordningen trådte i kraft i juli måned i år og vil over de næste par år gradvist indføre forskellige miljø- og rapporteringskrav for stort set alle produkter og materialer produceret og solgt i EU.
Reglen om usolgte forbrugerprodukter gælder for virksomheder med over 250 ansatte, som har en årlig omsætning på over 50 millioner Euro. Det er den virksomhed, der kasserer produktet, som har ansvar for rapporteringen. Så hvis en forhandler eller distributør kasserer en vare, er det dem, der skal rapportere.
Desuden er der i forordningen et direkte forbud mod destruktion af usolgte tekstiler og fodtøj. Det kan udvides til andre produkter, hvis man senere skønner det nødvendigt.
Rapporteringens indhold
Dansk Erhverv deler på deres hjemmeside information bekræftet af Miljøministeriet, om de specifikke rapporteringskrav. Det, der vides indtil nu, er at oplysningerne skal fremgå af en offentlig tilgængelig hjemmeside, og at der skal rapporters om disse punkter:
- antallet af usolgte forbrugerprodukter, der kasseres pr. år, opdelt efter produkttype eller -kategori.
- årsagerne til, at produkterne er blevet kasseret.
- levering af kasserede produkter til forberedelse med henblik på genbrug, genfremstilling, genanvendelse, energiudnyttelse og bortskaffelse i overensstemmelse med affaldshierarkiet.
Det ventes, at kommissionen vil vedtage nærmere detaljer og regler for rapporteringen i juli 2025.
- EHS